JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolenes landsforbund med beskjed til Brenna:

Gult nivå får ansatte til å se rødt: – Myndighetene gambler på at lærere ikke blir syke

Uklare koronaregler skaper stor frustrasjon i skoler og barnehager.
KREVER RØDT NIVÅ: – Vi ser ikke grunnlaget for at ikke alle skolene kan være på rødt nivå inntil alle lærere er fullvaksinert, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.

KREVER RØDT NIVÅ: – Vi ser ikke grunnlaget for at ikke alle skolene kan være på rødt nivå inntil alle lærere er fullvaksinert, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.

Rino Skarpnord

sidsel@lomedia.no

– Vi ønsker at både grunnskolen og videregående skoler skal være på rødt nivå til alle ansatte har fått tredje vaksinedose, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i Skolenes landsforbund (SL).

Onsdag denne uka møter Utdanningsdirektoratet (Udir) representanter for lærerorganisasjonene. Temaet er trafikklysmodellen som brukes i barnehager og skoler for å kontrollere koronasmitten. Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) har varslet at hun vil se på om trafikklysmodellen skal revideres.

– Ett alternativ som kan være aktuelt, er at trafikklysmodellen avvikles og erstattes av et testregime, tror første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.

SL mener dagens rødt nivå er godt nok for både å holde undervisningen i gang og å beskytte elever og ansatte mot smitte.

Stor smittespredning: Lise (31) ble smitta i jobben som kontaktlærer: – Én etter en måtte hjem

Noen påbyr munnbind, andre forbyr det

– Det er stor frustrasjon blant våre medlemmer. Gult nivå, som nå gjelder i grunnskolen, skaper frustrasjon. Rødt nivå, som nå gjelder i videregående skoler, gir klare regler og betyr ikke at skolene er nedstengt. Vi ser ikke grunnlaget for at ikke alle skolene kan være på rødt nivå inntil alle lærere er fullvaksinert, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.

– Det er for uklare regler. Noen skoler har for eksempel innført påbud om bruk av munnbind, mens andre skoler igjen forbyr bruk av munnbind for ikke å skremme elevene, sier Jon Oddvar Holthe.

– Lærerne kjenner seg ikke trygge

– Lærerne på min skole kjenner seg ikke trygge, og det er høy temperatur. Vi er nå på rødt nivå. Noen har undervisning på skolen med halve klasser, noen har digital undervisning. Det er ingen hele klasser på skolen. Frustrasjonen er stor blant lærerne. Det er frykt for å bli tvunget til å gå på jobb når man ikke er fullvaksinert og kanskje bli smittet og for å få husarrest i form av fritidskarantene, sier lærer på Os videregående skule og leder i SL Forening Vestland, Eivind Storli.

– Myndighetene gambler på at lærere ikke blir syke. Vi må legge press på dem for å få bedre ordninger som beskytter lærerne bedre, sier Eivind Storli.

Også på grunnskolene i Vestland fylke er det usikkerhet blant lærerne, ifølge lærer på Olsvik skole og leder i SL Forening Vestland grunnskole, Joakim Haugen.

Lover bedring: Skjønner at lærere er redde, sier kunnskapsministeren

Frykter fritidskarantene

– Vi har hatt veldig rare forhold å vende tilbake til. Nå står jeg her i gangen på skolen med munnbind, som vi må bruke mellom undervisningssituasjoner, og like bortenfor meg ser jeg elever som sitter med munnbind på. Vi er flere unge lærere på min skole som ble prioritert sist i vaksinekøen i høst og som kanskje ikke får boosterdosen før i februar. Vi går på tå hev og frykter å havne i fritidskarantene, sier Joakim på den første skoledagen etter jul.

Av de nær 700 elevene på skolen, vet han ikke hvor mange som har fulgt oppfordringen om å teste seg før skolestart.

Massetesting av elever

– Alle har fått tilbud om å hente hurtigtester før skolestart. Jeg har spurt skoleledelsen om hvor mange som har hentet det, men har ikke fått noe svar. Men på en skole i nærheten vet jeg at det var ganske få elever som hadde hentet hurtigtester, sier han.

– De fleste kommuner i Finnmark har hatt praksis med at både elever og ansatte har testet seg før skolestart. Jeg var og hentet test til min sønn i går, sier Berit Hågensen som er lærer i Hammerfest og leder i SL Finnmark.

– Personlig er jeg ikke så bekymret. Når folk er fullvaksinert tror jeg kanskje ikke faren for alvorlig sykdom er så stor. Men jeg ser bekymringen til dem som ikke er fullvaksinerte, som har underliggende sykdommer, som frykter å måtte ha fritidskarantene over lang tid eller som kanskje er redd for å smitte gamle foreldre, sier hun.

I Viken fylke melder hovedtillitsvalgt Njål Vigleik Grene-Johnsen at noen skoler sliter med å få nok tester til massetesting av elever.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse