JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Grunnskolelærer Lise Solbakken Jørgensen (31). 

Grunnskolelærer Lise Solbakken Jørgensen (31). 

privat

Skole og pandemi:

Lise (31) ble smitta i jobben som kontaktlærer: – Én etter en måtte hjem

Lise Solbakken Jørgensen og familien hennes har vært i karantene og isolasjon i snart tre uker. Hun er bekymra for at mange lærere er i ferd med å miste gnisten.03.01.2022
09:51
03.01.2022 11:38

– Som lærer driver jeg ikke bare med undervisning, jeg lytter, snakker, mekler, er hobbypsykolog. Det har vært tøft å i tillegg få alle disse ekstraoppgavene.

Det sier Lise Solbakken Jørgensen (31) til Dagsavisen. Hun er kontaktlærer ved Sjøskogen skole på Vinterbro. Helt siden pandemien begynte har hun strukket seg lenger enn hva hun egentlig har kapasitet til. Da Norge stengte ned i mars 2020, var hun egentlig sykemeldt, men hun bretta opp ermene og logga seg på teams.

– Jeg og hun jeg jobber i team med jobba fra 08 til 23 hver dag. Vi har måttet snu oss rundt hele tiden og forholde oss til nye regler og tiltak.

Bekymra for gnisten

Jørgensen kjenner på at dugnadsånden er i ferd med å bli mindre og mindre. At hun er sliten og lei. Hun elsker jobben sin som lærer, men hun vil ha roen til å gjøre den skikkelig.

– På et tidspunkt hadde jeg digital undervisning for mine 32 elever, samtidig som jeg var vikar for andreklasse. Jeg sa til andreklassen at når jeg ser på telefonen, er det fordi jeg hjelper femteklasse. Det var tøft, ledelsen slet med å løse flokene.

Sjøskogen skole på Vinterbro fikk et brått og stort smitteutbrudd siste uka før jul. Rektoren måtte daglig sende hjem folk i karantene og isolasjon, og de ansatte testa seg opp og ned i mente.

– Det var trykka stemning på jobb. Én etter en måtte hjem, og alle lurte på om de fikk feira jul, sier Jørgensen.

Hun prøver å se for seg hvordan begynnelsen av 2022 blir, og er bekymra for at mange er i ferd med å miste gnisten. Hun ser for seg negativ energi blant lærerne.

– Jeg tror det kommer til å bli veldig tøft, og er redd for at mange blir sykmeldt slik at vi er for få på jobb og det blir ekstra arbeid på de av oss som er friske.

Bemanningskrise i skolen: Brenna vil ha flere pensjonister og studenter inn som lærervikarer (9.12.21)

Kritisk til nye regler

Tredje juledag kunngjorde regjeringen at ansatte i skoler og barnehager får unntak fra smittekarantene i arbeidstiden fra 1. januar. Ansatte som har vært i nærkontakt med en smittet, kan gå på jobb, men må teste seg på døgn tre og syv etter nærkontakten. Ordningen er blitt møtt med tydelig kritikk fra både Utdanningsforbundet, Lektorlaget og Skolenes landsforbund.

– Slik jeg oppfatter de nye reglene, er det sånn at lærerne og barnehageansatte blir unntatt fra karantene i arbeidstiden, men at de skal være i karantene på fritiden. Med det kan vi få en situasjon der de er på jobb, men vil sitte i fritidskarantene langt utover våren, sa nestleder Hege Valås i Utdanningsforbundet til NTB mandag kveld.

Jørgensen stiller seg kritisk til reglene.

– Er det ingen som tenker på at vi har et liv? At vi også er mennesker?

Noen av de ansatte ved Sjøskogen skole har andre jobber eller studerer ved siden av.

– Hva skal de gjøre? Hva med de som tar kollektiv til jobb? Skal de ta med seg smitten overalt? Eller sånne som meg, som har barn å levere i barnehagen.

Hun synes det er urettferdig og er lei av at myndighetene roser jobben de gjør, når de ikke viser det i praksis.

– Sykepleierne har også gjort en fantastisk jobb, uten å bli sett. Men de har i hvert fall smittevernutstyr på jobb. Jeg kan ikke hjelpe en femteklassing med kjærlighetssorg med munnbind og to meter avstand. Jeg kan heller ikke hjelpe noen som har slått kneet sitt med noe form for smittevernutstyr. Det går ikke.

Lønnsoppgjøret: Reallønna i skoler og barnehager bør opp nær 10 prosent, mener Utdanningsforbundet

Der røyk jula

En kveld etter jobb sitter Jørgensen og leker med sine to døtre. Hun glemmer at hun nettopp har tatt en hurtigtest, som hun først ser på en stund etter at testen er tatt.

– Så ser jeg at den er rå-positiv! Søren, tenkte jeg, men jeg var redd det var fordi jeg hadde glemt å sjekke den etter 15 minutter.

Samme dag tok hun en ny test. Den ble positiv med en gang. Der røyk jula.

– Jeg ringte samboeren min, og han skrek ut et ord som ikke egner seg på trykk. Vi måtte droppe alt, jula skulle vi feire med familien hans.

Jørgensen havnet i isolasjon 17. desember, mens samboeren Fredrik Stokke Hansen (36) og deres to døtre, Selma (3) og Sofie på åtte måneder, havnet i smittekarantene. Etter elleve dager, tredje juledag, skulle de teste seg ut av smittekarantene. Men da var Hansens test positiv. 30. desember slapp han ut av isolasjon, mens barna blir sittende i smittekarantene til over nyttår. Dermed har familien til sammen sittet i karantene i tre uker.

– Men jeg er ute, så nå er det jeg som må gjøre alt, sier Jørgensen og ler.

Terrasse-jul

På juleaften kom Jørgensen sin svigerfamilie på terrasse-besøk, svigerfar utkledd som julenissen utstyrt med gaver til barna. Med avstand ble det overlevert både middag, dessert og gaver.

– Jeg tror det ble kjøpt noen sympatigaver til Selma, som er tre år, for det var helt fullt under treet. Vi er superheldige som har en fantastisk familie som stilte opp og hjalp oss, sier Jørgensen.

Men hun innrømmer at isolasjonstiden også er tøff.

– Man blir gående oppå hverandre. Vi er heldige som har et stort hus, men likevel mister man lufta litt. Store og små får kortere lunter.

Den korte lunta ble ekstra tydelig i går, da samboeren hennes la ut ballbingen på Finn.no med følgende beskrivelse: «Gis bort til barn som gidder å rydde opp etter seg, for det gjør ikke våre». Jørgensen ler godt når hun snakker om dette, som hun synes er et godt eksempel på hvordan de har hatt det.

– Vi må avlaste hverandre hele tiden, jobbe sammen for å gi hverandre litt space.

Ettersom samboeren Hansen slipper ut av isolasjon 30. desember, har de bestemt seg for å invitere et vennepar over etter at barna har lagt seg. For barna, de er fortsatt i smittekarantene, selv om de begge har testa negativt.

– Våkner jentene, må gjestene dra. Vi har vært mye frem og tilbake på om det er greit å invitere folk eller ikke, men landa på å tillate litt sosialisering etter leggetid. Vanligvis pleier vi å ha fullt hus og kalkunmiddag.

Jørgensen og Hansen er sosiale mennesker som synes det er deilig å se familie og venner når de først har mulighet, i en travel småbarnstid.

Utfordrer politikerne

Jørgensen prøver å se fremover, selv om motivasjonen for de kommende månedene, og begynnelsen på et nytt år, er laber.

– Har du noe å glede deg til i det kommende året, da?

– Jeg har blitt forlovet, så jeg håper jo det blir et bryllup. Også håper jeg vi kan få til å reise et sted, gjøre noe som en familie ute i verden. Men som lærer håper jeg å kunne stille opp for elevene mine slik som de trenger.

Hun utfordrer politikerne til å komme innom klasserommene, SFO og barnehagene og se hvordan de jobber.

– Også setter jeg spørsmålstegn rundt om de nye reglene er lov, i tråd med arbeidsmiljøloven.

03.01.2022
09:51
03.01.2022 11:38Mest lest

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

Jan-Erik Østlie

Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii

Mats Løvstad

Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med fremover


Flere saker