JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsflertall vil hindre lærerlekkasje – vil ha flere faste vikarer og fagpåfyll

Regjeringspartiene og Frp foreslår en rekke tiltak for å rekruttere og utdanne flere lærere, men også beholde dagens lærere.
Marit Knutsdatter Strand

Marit Knutsdatter Strand

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Det er rundt 40.000 med lærerutdanning som ikke jobber i skolen i Norge i dag, ifølge SSB.

Stortingsflertallet vil blant annet åpne for at fagskolesektoren kan bidra til å utdanne flere yrkesfaglærere og øke forpliktelsene til skoler og skoleiere om å ha gode vikarordninger. De økte forpliktelsene skal sikre kvalifiserte vikarer i faste og hele stillinger.

En helt ny lederkabal ligger på bordet før landsmøtet i Skolenes landsforbund (SL)

Ønsker å stramme inn loven

Partiene vil også beholde kompetansekravene for at elever skal møtes med kompetente lærere, men også at lærerne får fylt på med kompetanse.

– Nå foreslår vi å stramme inn loven, slik at kommunene plikter å organisere vikarordningene bedre. Det vil gi flere kvalifiserte lærere i klasserommene fremover. Det er også fremdeles titalls tusen lærere i Norge som ikke har nok fordypning i basisfagene norsk, matematikk og engelsk, sier saksordfører Kent Gudmundsen (H) til VG.

Han viser til at 7.350 matematikklærere, 8.000 engelsklærere og 5.900 norsklærere mangler tilstrekkelig fagkompetanse.

– Hjelpeløst tafatt

Stortingsrepresentant Marit Knutsdatter Strand (Sp) mener derimot at forslaget er hjelpeløst tafatt av regjeringspartiene.

– Problemet er at det ikke utdannes nok lærere, at lærere slutter i yrket og at regjeringens symbolpolitikk gjør en vanskelig situasjon enda verre. Lovnader for vikarer hjelper bare på deler av problemet, skriver hun i en epost til NTB.

Hun sier at Sp frykter en storstilt mangel på lærere, til tross for at regjeringen hviler på optimistiske framskrivinger.

– Tallene som blir presentert i eksempelvis SSB, er nasjonale og skiller ikke på ulikheter geografisk. Ingen lever av prosenter og makrotall – det er effekten lokalt som er interessant. Der ser vi at for eksempel Nord-Norge mangler kvalifiserte lærere ved mange skoler og Oslo mangler barnehagelærere, mener hun.

Lokal LO-leder etter ny nedstengning: – Det er klart vi er bekymret nå

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse