JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Studenter skuffet over statsbudsjettet

Levekostnadene for studenter har økt med både prisvekst, boligutgifter og strømpriser som for resten av samfunnet. Likevel mener regjeringen at studentstøtten skal stå stille nok en gang.

colourbox.com

Sidsel@lomedia.no

Nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Simen Oftedahl er skuffet over at regjeringa i sitt forslag til statsbudsjett ikke øker studiestøtten neste år.

– Det er tross alt bare en prisveksjustering, og ikke en satsing på økt studiestøtte, sier Oftedahl til studentavisa Universitas om forslaget fraregjeringa om å innføre justering av studiestøtta hvert år etter konsumprisindeksen. En justering som Universitas opplyser vil føre til at utdanningsstøtta øker med 85,3 millioner i 2023. Det medfører også at basislånet øker med 3600 kroner neste år som er 1500 kroner høyere enn tidligere.

Les også: Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

NSO viser til at levekostnadene for studenter har økt med både prisvekst, boligutgifter og strømpriser, men at studiestøtta har stått stille. NSO får dermed ikke gjennomslag for sitt fremste krav, nemlig å knytte studiestøtta til grunnbeløpet i folketrygden, konstaterer Universitas.

– Så lenge studiestøtta ikke blir knyttet til grunnbeløpet er det opp til Stortinget å prisjustere den hvert år. Det betyr at vi hvert år må kjempe for at studentenes kjøpekraft ikke blir dårligere, sier Simen Oftedahl til avisa.

Les også: LO-lederen mener statsbudsjettet prioriterer vanlige folk

Internasjonale studenter må betale – bryter med gratisprinsippet, mener NSO

Regjeringa ønsker å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits som studerer i Norge gjennom en kostnadsdekkende avgift fra høstsemesteret 2023. Samtidig vil regjeringa redusere bevilgningen til universiteter og høyskoler med 74,4 millioner kroner, skriver Universitas.

NSO mener ifølge avisa at det vil true gratisprinsippet i utdanningssystemet og viser til at det i Hurdalsplattformen, står at utdanning skal være gratis for både norske og internasjonale studenter.

Les også: Statsbudsjettet er ikke rettferdig nok, mener SV og Rødt

Ingen økning i tilskudd til studentboliger

NSO er også skuffet over at regjeringa ikke foreslår noen økning i tilskudd til studentboliger. Universitas viser til at det ble foreslått en bevilgning på 1650 studentboliger i fjorårets 2022-budsjett og at det foreslås eksakt samme tall i årets 2023-budsjett.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse