JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i Oslo kommune:

«Utdanningsforbundet har bidratt til å kneble organisasjonsfriheten i Oslo-skolen»

At én hovedorganisasjon skal ha monopol ved forhandlingsbordet hva gjelder lærernes arbeidstid vitner om rå maktmisbruk og mangel på demokrati, skriver leder Anne Finborud i Skolenes landsforbund.

Ole Palmstrøm

anne.finborud@skolenes.no

Forhandlingsansvaret for lønns- og arbeidsvilkår for lærere og skoleledere ble overført fra staten til kommuner og fylkeskommuner 1. mai 2004. Oslo ble et eget forhandlingsområde, med sin egen hovedavtale. I avtalen ble det hjemlet en særbestemmelse om at en fagforening må organisere minst 17,5 prosent av gruppen avtalen gjelder for, før de kan få partsrettigheter i særavtaler! «Osloavtalen» er alene om å ekskludere andre fagforeninger fra forhandlinger om særavtaler.

p

I realiteten rammer Osloavtalen organisasjonsfriheten. Utdanningsforbundet bruker denne maktposisjonen på kollegers bekostning som et verveargument. Forhandlingsløsningen i 2004 må ha vært en glipp fra oss andre da vi ikke trakk ut i gatene og streiket for forhandlingsrett.

I de 15 åra som er gått, har ledelsen ved skolene og organisasjonene jenket det til slik at det likevel har fungert rimelig bra. Men våren 2019 tikker de første bekymringsmeldingene fra våre tillitsvalgte inn, der de forteller at Utdanningsforbundet bevisst har bestemt seg for å skolere sine lokale tillitsvalgte til å pælme ut alle andre fra forhandlingsrommene.

At én hovedorganisasjon skal ha monopol ved forhandlingsbordet hva gjelder lærernes arbeidstid vitner om rå maktmisbruk og mangel på demokrati. For Skolenes landsforbund er det uforståelig at ledelsen i Utdanningsforbundet har bidratt til å kneble organisasjonsfriheten i Oslo-skolen. De oppfører seg som om de er alle læreres tillitsvalgte.

Avtalen er gammeldags og høyst udemokratisk, og bidrar til å utestenge små og mellomstore organisasjoner fra viktige, demokratiske prosesser.

Skolenes landsforbund samarbeider tett med Akademikerne (les: Norsk Lektorlag) for å finne en politisk løsning som ikke ekskluderer organisasjoner fra reell medbestemmelse på arbeidsplassen. Oslo kommune bør vise handlekraft, og sette en stopper for at Utdanningsforbundet, med en 15 år gammel avtale i lomma, kan kaste de andre organisasjonene på gangen. Ekstra ille er det at Utdanningsforbundet trumfer gjennom sine synspunkter også på Oslo-skoler der de ikke har flest medlemmer!

Sammenligner man situasjonen i Oslo kommune med Skolenes landsforbund sin posisjon i KS-området, virker Oslos tariffsystem heller urimelig. Per i dag utgjør det et demokratiproblem.

p

11. juni er temaet satt opp på møte mellom partene i Oslo kommune. Skolenes landsforbund tar det for gitt at LO-forbundene i Oslo tar initiativ til at alle hovedsammenslutningene slipper til ved forhandlingsbordet også i særavtaler.

I Skolenes landsforbund forventer vi også at SVs skolebyråd vil demonstrere troverdighet i sitt engasjement for ytringsfrihet og medbestemmelse i Oslo-skolen.

Les her hva Aina Skjefstad Andersen, leder i Utdanningsforbundet i Oslo svarer.

For SL er det uforståelig at ledelsen i Utdanningsforbundet har bidratt til å kneble organisasjonsfriheten i Oslo-skolen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse