JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SER FRAMOVER: Partisekretær Kjersti Stenseng karakteriserer målingene for tiden som «jævlige», men har fortsatt ståltro på velgseiere i 2023 og 2025.

SER FRAMOVER: Partisekretær Kjersti Stenseng karakteriserer målingene for tiden som «jævlige», men har fortsatt ståltro på velgseiere i 2023 og 2025.

Ole Palmstrøm

Arbeiderpartiet

Stenseng: – Må vise hvorfor Ap-politikk er best for folk flest

Ap er i krise, etter nye målinger på historisk lavmål. Men partisekretær Kjersti Stenseng er sikker på at ting kan snus under den lange valgkampen.23.11.2022
15:35
23.11.2022 16:19

alf@lomedia.no

Snøtunge skyer lå over Gol i det Kjersti Stenseng inntok talerstolen på Kartellkonferansen i ettermiddag. Tross krisemålinger var partisekretæren ved godt mot da hun møtte sine egne.

– Jeg har stått her både etter valgnederlag og valgseier. I dag føles det litt delt. For vi har hatt jævlige målinger, og jeg tar ikke lett på det. Det kan jeg forsikre dere om. For det er alvorlig, og det holder meg våken om nettene, sa Stenseng – før hun løftet blikket mot det som venter.

Den lange valgkampen. Via lokalvalget neste år mot stortingsvalget i 2025.

– Månedene framover vil kreve mye av oss. Vi må finne ut hva vi skal gjøre for å gi folk den tryggheten de trenger. For det føles vanskelig for mange nå, og jeg skjønner uroen, sa Stenseng – og slo fast at Aps folk må gå i seg selv og gi alt de kan.

– Det er vi nødt til. Vi gjøre en bedre innsats. Alt vi gjør hver eneste dag, må bidra til å gi folk flest mer trygghet. Folk skal vite at de har råd til å takle regningene hverdagen bringer, slo Stenseng fast.

Arbeiderpartiet: Tillitsvalgte på Kartellkonferansen er bekymret for Aps utvikling

Erna er ikke bra for arbeidsfolk

Partisekretæren ba også LOs tillitsvalgte og lokalpolitikerne i rekkene om å vise til hva som lurer i sladrespeilet. Om Erna Solberg og Høyre igjen fikk regjeringsmakt.

– For hadde Høyre hatt makta, ville Norge gått en helt annen retning. I går kom Høyre med sitt alternative budsjettforslag. Det er interessant lesning. For arbeidsfolk i Norge. For med Erna ved makta ville Høyre gjort dobbelt så store ostøvelkutt. I tillegg vil de gjeninnføre karensåret, og fagforeningsfradraget ville vært tilbake på Erna-nivå, fremholdt Stenseng.

Dette ville arbeidsfolk i landet merket i hverdagen, og på privatøkonomien, fortsatte hun – og viste til at Arbeiderpartiet i motsetning til dette har fokus på omfordeling og en mer rettferdig politikk.

– Selv om Høyre flyr høyt på målingene nå, så må vi ikke glemme at folket i Norge for ett drøyt år siden sa klart fra. De hadde fått nok av Høyrepolitikk! Det må vi minne dem på om. For Høyrepolitikk er ikke politikk for arbeidsfolk, eller Los medlemmer, sa Stenseng.

Priskrise: Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

Partisekretæren trakk fram flere av Arbeiderpartiets flaggsaker, og viste til det tette og gode samarbeidet med LO og fagbevegelsen.

– Vi har utrettet mye på kort tid. Vi har sikret en ny politisk retning. Fagforeningsfradraget er doblet, den generelle adgangen til midlertidige ansettelser er fjernet, og vi har også tatt bort karensåret. Alt dette har vi gjort i fellesskap. Politikken har vært meislet ut i samarbeid med fagbevegelsen. Videre har vi rettet opp og sikret et mer rettferdig pensjonssystem. Regjeringen har også tatt grep for kutt i lederlønningene, for også i statlig sektor hadde disse økt uforholdsmessig mye, sa Stenseng.

Hun trakk også fram tillitsreformen og fjerning av ABE-kuttene som viktige saker.

– Her må det påpekes at de forhatte ABE-kuttene ville blitt videreført om Høyre satt ved roret, påpekte hun.

Arbeiderpartiet har spesifisert hva kuttene i Høyres alternative budsjett vil innebære for de ulike etatene. Politiet ville fått 195 millioner kroner i kutt, kriminalomsorgen 28 millioner, Nav 128 millioner, det statlige barnevernet 42 millioner og Forsvaret 354 millioner.

Lokalvalget neste mål

Så rettet Stenseng blikket mot strategien som man håper skal gi fornyet tillit hos velgerne ved stortingsvalget i 2025.

– Vi må mobilisere folk. Vår linje betyr bedre politikk og mer rettferdig politikk. Det har vi allerede vist. Men vi må minne velgerne på dette, og peke på hva vår politikk har utrettet, sa hun – og påpekte at et godt resultat i kommunevalget neste år er det neste delmålet.

– Der har vi ambisjon om flest mulig Ap-styrte kommuner. For å nå dette ønsker vi flere representative lister, som speiler bredden i befolkningen og medlemsmassen. I stortingsvalget sist lyktes vi med dette. Vi doblet antallet faglige representanter Denne satsinga fortsetter og er både langsiktig og systematisk, for vi ønsker at LOs medlemmer skal ha mer innflytelse og makt, sa Stenseng.

Inn mot valgkampene trakk Stenseng fram at arbeidet for heltid og faste stillinger for alle blir en viktig sak også i kommunevalget.

– Det er en sak som gjelder veldig, veldig mange. Regjeringa har satt inn tiltak for å sikre adgangen til faste stillinger – og på veien her har vi samarbeidet tett med fagbevegelsen. Det må vi vektlegge videre – i alle ledd. Da blir Arbeiderpartiet bedre, LO får mer igjen for samarbeidet, og det er bra for arbeidsfolkene ute i forbundene. Et annet eksempel er Norgesmodellen. Det arbeidet startet lokalt. Nå er det løftet opp på statlig arbeid. Et omfattende arbeid for et trygt og seriøst arbeidsliv, påpekte hun.

Ny valgseier er målet

Partisekretæren var tydelig på at Arbeiderpartiets mål er å vinne stortingsvalget i 2025.

– For å lykkes må vi gjøre et godt lokalvalg. Derfor blir den lange valgkampen avgjørende. Der er et selvstendig mål å vinne valget i landets fire største byer. Et godt lokalvalg vil også legge et godt grunnlag for den lange valgkampen inn mot 2025, sa Stenseng – som mente at suksesshistoriene fra lokalpolitikken må trekkes fram.

– Vi må vise hva Arbeiderpartiets politikk har utrettet også lokalt. Ta Oslo, for eksempel. Der har man under Raymond Johansen stanset privatiseringen og fått sykehjemmene under kommunal drift. Det har gitt de ansatte en mye bedre hverdag og bedre vilkår. Det har blant annet gitt dem bedre lønn. Noen pleiere har fått så mye som 100.000 kroner mer. Det merkes, slo hun fast.

Stenseng viste også til at man i Ap-styrte Bergen nå bygger en god heltids-kultur innen helse- og omsorgssektoren, og at man i Stavanger har innført gratis skolemat og gratis SFO til seksåringer.

– Trondheim er også et eksempel på de positive endringene som har kommet med Ap-styre. Under Høyre var det 1600 familier som fikk avslag på barnehageplass. Med Rita Ottervik som ordfører ble kapasiteten i de kommunale barnehagene styrket, slik at ventelistene var borte på bare tre år. Tenk hva det betyr for småbarnsfamiliene der, sa Stenseng.

Må mobilisere – i hele landet

På veien videre mener Stenseng at det fagligpolitiske samarbeidet står sentralt.

– Vi hadde ikke fått til disse suksesshistoriene uten samarbeidet mellom LO og Ap. Derfor er det viktig å bygge videre på det. Få Ap-folk inn i tillitsverv, og få tillitsvalgte inn i Arbeiderpartiet. For når hverdagen er tøff trenger vi ikke mindre, men mer fagligpolitisk samarbeid, sa hun – og friskmeldte deretter forholdet mellom LO og Ap:

– Mange sier at det nå kommer mye kritikk fra LO, og til det vil jeg si at det er klart vi må tåle at LO har forventninger til Arbeiderpartiet. Til tross for dystre målinger har jeg ståltro på at vi kan snu dette. For det er ingen tvil i mitt hode om at Norge kommer bedre ut av kriser med sosialdemokratisk politikk enn høyrepolitikk, sa Stenseng til applaus.

Hun manet deltakerne på Kartellkonferansen til å mobilisere. Til å gjenta innsatsen som ga seier ved forrige stortingsvalg.

– Da viste Ap-folk og LO-medlemmer hvor viktig vårt fellesskap er. Vi gjorde det sist, og vi kan gjøre det igjen. Vi har lovet og levert – og vi må rett og slett vise hva vi har gjennomført. Pensjon fra første kroner en annen viktig sak der vi lovet og leverte – på noe som gjelder oss alle. Så for å snu trenden er det knallhard jobbing som gjelder. Vi må mobilisere i hele landet. Vi må rekruttere inn i fagbevegelsen, og vi må levere i sakene som betyr noe for folk i nærmiljøet. Vi er på god vei. Tryggheten for ungene, tryggheten for de eldre – det leverer vi på, og vi tar vare på arbeidsfolks kår. Derfor gleder jeg meg til å komme i gang med den lange valgkampen, sa Stenseng til mer applaus fra salen.

23.11.2022
15:35
23.11.2022 16:19Mest lest

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»

Hundrevis av arbeidere fra kystbedrifter hadde møtt opp foran Stortinget, for å protestere mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Hundrevis av arbeidere fra kystbedrifter hadde møtt opp foran Stortinget, for å protestere mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Tormod Ytrehus

Flere hundre demonstrerte mot lakseskatt: – Ser dere ikke galskapen i dette?


Flere saker