JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Når statsminister Jonas Gahr Støre kommer til LO Stats kartellkonferanse på Gol har han ikke medvind i seilene.
NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

morten@lomedia.no

Arbeiderpartiet har gjort sin dårligste meningsmåling siden februar 2003.

I Vårt Lands måling for november får Ap en oppslutning på 15,4 prosent, et fall fra forrige måling på 2,6 prosentpoeng.

Støre selv er ikke spesielt populær, han heller.

I en ny internasjonal undersøkelse er han blant regjeringssjefene som er minst likt av egne innbyggere. I Norge sier hele 71 prosent at de er litt eller svært misfornøyd med Støre.

Det er ifølge E24 det dårligste resultatet han har fått så langt i denne undersøkelsen. 

Heller ikke på Gol kommer han til å møte bare applaus og jubel. Også blant LOs medlemmer og tillitsvalgte er misnøyen stor. Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund, sier at Ap ikke lenger partiet for hans forbunds medlemmer.

– For å være ærlig så mener jeg at Jonas Gahr Støre ikke er rette mannen for fagorganiserte og arbeiderbevegelsen, sier Ringdal til VG.

Protest fra grasrota

Heller ikke i det andre store forbundet på jernbanen, Norsk Jernbaneforbund (NJF), har Støre en stor stjerne.

Forbundsleder i NJF, Jane B. Sæthre, har prioritert grasrota og medlemsmøte med Vy-ansatte foran Støre og Gol.

Tidligere i høst var hun deltaker på Tranmæl-festivalen som Trond Giske-ledede Nidaros sosialdemokratisk forum arrangerte. Hun mener det som skjer i Trondheim forteller mye om situasjonen Ap er i.

– Det at Giske og Nidaros vokser er først og fremst en protest fra grasrota. Vi er kjent med at flere Ap medlemmer i Jernbaneforbundet støtter opp om Nidaros og melder overgang. Jeg deltok selv på deler av Tranmæl-festivalen og det var en inspirerende opplevelse, sier Sæthre.

Mye lest: Folk gråter på telefon til Merethe fordi de ikke lenger har råd til å være med i LO. Nå vil Støre endelig lytte

Avstand og likegyldighet

Hun mener politiske partier og politikerne blir verdiløse hvis folk oppfatter at de holder på for seg selv.

– Dersom de ikke lytter og deltar mer sammen med folk i deres hverdag, skapes det avstand og likegyldighet begge veier. Det er ingen god utvikling, sier Sæthre.

Til VG lover hun at Støre vil få klar beskjed fra jernbanefolket på Gol, selv om hun selv ikke er der.

– De kommer til å fortelle Støre at det er på tide å jobbe for alle dem der ute på grasrota i arbeiderbevegelsen. Han sier de skal lytte mer til oss, men det har vi på ingen måte opplevd, sier Sæthre.

Lokallagsleder: – Alle i Ap må gå i seg selv nå. Det gjelder også Trond Giske

Føler oss ikke hjemme i Ap lengre

Heller ikke ute i jernbanesporet er støtten til Støre stor.

Ola Rune Kleiven, leder av Banepersonalets landsråd er ikke overrasket over at mange trofaste Ap-velgere vender partiet ryggen.

Som mangeårig Arbeiderparti-medlem har han selv kjent på tvilen. Han tror de svake meningsmålingene ikke blir bedre før partiledelsen endrer kursen.

Ola Rune Kleiven vil ha ny jernbanepolitikk, og sier han ikke føler seg hjemme i Ap lenger.

Ola Rune Kleiven vil ha ny jernbanepolitikk, og sier han ikke føler seg hjemme i Ap lenger.

Øystein Bråthen

– Vi er mange i jernbanesystemet, meg selv inkludert, som ikke føler oss hjemme i Ap lengre. Vi føler at partiet har glemt hvor de kommer fra og hva sosialdemokratiet er tuftet på, sier Kleiven.

I VG ønsker ikke statsministeren å kommentere kritikken mot hans person. Til jernbanepolitikken sier Støre regjeringen har levert det de har lovd.

– Vår regjering har på ett år stanset høyresidens omfattende privatisering av norsk jernbane. Solbergs politikk kunne ført til at de norske statlige togselskapene kun satt igjen med Bergensbanen, sier han til VG.

Mye delt: Eggum ber Arbeiderpartiet slutte å prate: – Folk finner seg ikke i dette lenger

Warning
Annonse
Annonse