JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisemåling for Arbeiderpartiet

Fellesforbundets leder ber Arbeiderpartiet slutte å prate: – Folk finner seg ikke i dette lenger

Arbeiderpartiet får ikke snudd trenden med elendige målinger uten å løse den store kraftkrisen, mener forbundsleder Jørn Eggum.
Nølingen med å gjøre noe med kraftkrisen, vil overskygge alt det positive regjeringen gjør, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Nølingen med å gjøre noe med kraftkrisen, vil overskygge alt det positive regjeringen gjør, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

Jørn Eggum er ingen hvem som helst i partisammenheng. I tillegg til å være forbundsleder i LOs største forbund i privat sektor, sitter han selv i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Han er like fortvilet over den svake oppslutningen til partiet som alle andre i partiet.

Det hjelper lite at regjeringen selv ikke er skyld i uføret, men overtok styringen av landet samtidig med en haug med trøblete saker, mener Eggum.

Etter onsdagens katastrofemåling, hvor partiet fikk en oppslutning på 16,9 prosent og Høyre doblet dette, innrømmer Eggum at det må gjøres noe. Trenden snur ikke av seg selv.

– Analyserer seg i hjel

– Hvis ikke kraftkrisen løses en gang for alle, vil alt det positive regjeringen gjør, virke uviktig for folk. Regjeringen må handle. Regjeringen analyserer seg nesten i hjel. Folk finner seg ikke i dette lenger, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– Folk er utålmodige, og kjenner på en stor frustrasjon. Regjeringen må slutte å snakke, og handle mye raskere enn de gjør i dag. Vi må levere, er hans klare beskjed.

Jørn Eggum mener måten regjeringen håndterer strømkrisen på, gjenspeiler oppslutningen på meningsmålingene.

– Ingen verdens ting regjeringen gjør vil hjelpe på oppslutningen, hvis vi ikke løser det som går på strøm. Strøm kan ikke bli som en hvilken som helst vare som sko og bacon, styrt av det kommersielle. Det vil aldri bli akseptert av velgerne, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Han mener regjeringen har diskutert seg gjennom problemene med kraftkrisen altfor lenge.

– Regjeringen må se at vi trenger et nytt strømregime. Dette diskuteres over hele Europa, da kan ikke vi sitte her og bare vente på EU, sier Eggum.

FriFagbevegelse har vært i kontakt med politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, men de ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Fellesforbundets leder.

Statlig strømselskap

Eggum refser samtidig strømleverandørene, og mener det må bli fortgang i utbyggingen.

– Når kraftselskapet Lyse bruker mer enn fem milliarder kroner på å kjøpe opp en teleoperatør, er det noe galt. De pengene burde vært brukt til å oppjustere vannkraftverk i stedet, sier Eggum.

Samtidig mener han vi må se Norge i et større perspektiv, og ha sympati med en verdensdel vi er en del av.

– Vi må utvikle et strømmarked som ikke har den risikoen i seg som i dag, og hvor det gjelder å tjene mest mulig penger.

Strømselskapene håver inn fem-seks milliarder kroner årlig på å videreselge strøm. Der alene er det mye penger å tjene, mener Eggum.

– Vi må sørge for at bedrifter ikke går over ende. Vi kommer til å stille krav til politikken. Strøm og rente er en så stor utgift på budsjettene til den enkelte, at partiet kan få godt betalt hvis man klarer å hindre en renteøkning på høyde med resten av Europa, mener Eggum.

Krisemålingen: Agenda-lederen avdramatiserer sjokkmålingen for Ap: – En beskjed fra folk om at det er tøffe tider

Om Industriaksjonen

Industriaksjonen er et godt eksempel på engasjementet ute blant folk.

– Aksjonen var opprinnelig opptatt av at regjeringen måtte gå lenger i arbeidslivspolitikken. Her har dagens regjering levert over evne. Men det gir dessverre ikke uttelling, så lenge man har den kraftkrisen man har i dag. Aksjonen har derfor blitt en «kraftprisaksjon». Mange av våre medlemmer kan ikke kalles aktivister. Men de er veldig redd for framtida, sier Jørn Eggum.

Meldingen om at den såkalte Energikommisjonen har utsatt sin endelige rapport, fører til ytterligere frustrasjon hos de som venter på at det skjer noe på kraftfronten.

Samtidig har den alternative Energikommisjonen levert sin rapport.

Eggum mener det ikke løser noen problemer å ha steile fronter mot hverandre. Derfor har Fellesforbundet vedtatt å sette ned sitt eget energiutvalg. Utvalgets mandat fastsettes på kommende forbundsstyremøte.

– Vi må sørge for at bedrifter ikke går over ende. Vi kommer til å stille krav til politikken. Ja, det er krig i Europa. Men det er ikke krig i Norge selv om smitten av krigen merkes. Det er bare vi som kan ordne opp i kraftkrisen her hjemme.

– Strøm og rente er en stor utgift på budsjettene til den enkelte, men partiet kan få godt betalt hvis man klarer å hindre en renteøkning som i resten av Europa, fortsetter Eggum.

Tre utfordringer

Eggum viser til at mange av forbundets tillitsvalgte og medlemmer aldri har vært i den situasjonen de er i nå. Prisene stiger, rentene øker. I tillegg viser han til andre grunner for bekymring:

• Kina stenger ned igjen grunnet covid-19. Det gir manglende tilgang på varer, noe som går ut over våre arbeidsplasser.

• Kraften er ekstrem dyr. Det går ut over både bedrifter og husholdningene.

• Og rentene går opp samtidig som prisene øker, blant annet på drivstoff.

– Lønnsoppgjøret skulle bidra til økt kjøpekraft, men veldig mye har skjedd etter at frontfaget hadde forhandlet ferdig. Dermed får vi nok et år med reallønnsnedgang, sier Jørn Eggum.

Høye forventninger

Eggum mener også at forventningene folk hadde til den nye regjeringen falt den dagen Russland gikk til angrep på Ukraina.

– Problemet er at det ikke bare er å øse ut oljepenger til de som skriker høyest. Det må holdes igjen. Hvis ikke, vil folk virkelig få kjenne det på kroppen i form av økte renter. Da må du prioritere kraftig, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse