JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Solidariteten står sterkt på bilverkstedet: Streiker for de som trenger det mer

Streikevaktene har rigget seg godt til ved Volvo Truck Center på Jessheim. Streikeviljen er stor, særlig på vegne av de mange som ikke har mulighet til reelle lokale lønnsforhandlinger.
SAMLET I STREIKEN: Medlemmer fra FLT og Fellesforbundet gjør felles front i streiken. F.v. Espen Furuly (FLT), Erik Hasselø, John Georg Edseth, Mikkel Granerud, Emil Falk, Joakim Kvithyll Guldseth, Ole-Kristian Granheim (alle fra Fellesforbundet) og Asgeir Bidtnes (FLT).

SAMLET I STREIKEN: Medlemmer fra FLT og Fellesforbundet gjør felles front i streiken. F.v. Espen Furuly (FLT), Erik Hasselø, John Georg Edseth, Mikkel Granerud, Emil Falk, Joakim Kvithyll Guldseth, Ole-Kristian Granheim (alle fra Fellesforbundet) og Asgeir Bidtnes (FLT).

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) og Fellesforbundet står sammen på Jessheim. Her er det bred støtte til den historiske streiken som nå pågår, og da ønsker også de som er tatt ut i streik å vise at LO står samlet.

– Det er på tide, svarer Asgeir Bidtnes og Espen Furuly så å si i kor når vi ber dem kommentere streiken.

De to FLT-medlemmene som er tatt ut i streik, jobber med fakturering og kundemottak hos Volvo på Jessheim. I tillegg er Bidtnes tillitsvalgt for de FLT-organiserte.

– Det har vært beskjedne oppgjør de seneste årene, så de har nok gitt seg litt tidlig. Nå ser vi forskjellene komme blant arbeidsfolk, slår Furuly fast.

– Denne streiken støtter vi fullt ut. Den er nødvendig, legger Bidtnes til.

LO slår tilbake: – Finnes viktigere ting enn at folk går tomme for Pepsi

Kjemper for sentrale lønnstillegg

– Mange fagorganiserte får ikke lokale lønnstillegg. Derfor vil vi ha så mye som mulig sentralt, understreker Bidtnes og Furuly.

Dette er først og fremst en kamp de er villige til å føre for andre.

– Her hos oss har det fungert fint med lokale forhandlinger, men det skyldes jo at ledelsen er villig til å forhandle, sier Furuly.

Selv om sola skinner fra skyfri himmel, vedgår de to streikende FLT-erne at det er litt surt å måtte observere at deres forbundsfeller er inne på jobb mens de vokter porten.

– Men det er greit. Vi tenker på fellesskapet, og dette handler om solidaritet. Vi har det bra her hos Volvo, men det er andre som trenger dette oppgjøret, understreker de.

Står så å si stille

Volvo betyr som kjent jeg ruller, men det er lite aktivitet å spore på verkstedet på Jessheim når Ledelse og Teknikk er innom.

– Det er fire fagarbeidere igjen på verkstedet, så 18 av 22 er tatt ut i streik. For oss i FLT er det fem igjen inne på jobb, forteller Bidtnes.

Samtidig ser det ut til at kundene har forståelse for streiken.

– De viser oss tommel opp og oppfordrer oss til å stå på, sier Furuly.

Men på sikt kan en ytterligere opptrapping av streiken føre til problemer for bileierne som får reparert og servet sine lastebiler, busser og tilhengere på Jessheim.

– Vi dekker et veldig stort område, og med nærheten til Gardermoen er det jo veldig mye aktivitet her. Blant annet ligger Coops matvarelager her oppe. I tillegg strekker vårt nedslagsfelt seg til Kongsvinger i øst, Hamar i nord og Oslo sør for oss, forteller Furuly.

– Halvparten av de som jobber på avdelingen på Furuset er også tatt ut i streik, så dette svir for bedriften, legger Bidtnes til.

Ingen planer om å gi seg

Bidtnes har selv laget tønnegrillen de streikende fra begge forbund deler på. Etter samholdet og den vennskapelige ertingen å dømme, vil de kunne holde det gående ute på plassen hos Volvo i svært lang tid.

– Til frokost i dag var det egg og bacon med sopp og løk, alt tilberedt på grillen, forteller Bidtnes.

Kaffe får de levert fra sine forbundsfeller på innsiden, og skulle været slå om, har de teltplanene klare.

– Og neste uke ligger det an til å bli svin i kål en av dagene, sier Furuly og Bidtnes.

De fortsetter kampen for at alle skal få en reallønnsvekst etter årets mellomoppgjør.

HOLDER KAMPEN OG GRILLEN VARM: Asgeir Bidtnes og Espen Furuly har ingen planer om å gi seg.

HOLDER KAMPEN OG GRILLEN VARM: Asgeir Bidtnes og Espen Furuly har ingen planer om å gi seg.

Kai Hovden

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse