JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik for lønn

LO slår tilbake: – Finnes viktigere ting enn at folk går tomme for Pepsi

Mediene gir for mye oppmerksomhet til at folk går tom for øl, chips, sjokolade og brus, mener LO.

Jan-Erik Østlie, Fredrik Varfjell / NTB

marius.helge.larsen@ntb.no

– Det blir litt tabloid når man bare snakker om at nå kommer folk til å gå tomme for Pepsi. Det finnes viktigere ting i verden, sier leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til NTB.

Hennes LO-forbund har så langt kun tatt ut medlemmer i streik som jobber på bryggerier, på snacksfabrikker og i vinbransjen. Derfor forstår hun at mediene skriver om dette.

– Men jeg tenker at de samtidig kunne ha skrevet mer om hvorfor vi har valgt å gå til streik. Og hva som har vært konsekvensene for de ansatte i matindustrien de siste årene: nemlig redusert kjøpekraft, økende priser og renter. Det er grunnen til at vi ikke ble enige i meklingen og gikk til streik, sier Aker Hansen.

Mye lest: Støre-regjeringen er ferdig om den stopper streiken, tror tillitsvalgte Magnus

På Freia-fabrikken i Oslo startet NNN-organiserte arbeidere sin streik mandag morgen.

På Freia-fabrikken i Oslo startet NNN-organiserte arbeidere sin streik mandag morgen.

Erlend Angelo

Nye produkter i andreuttaket

– Har dere spesifikt gått inn for å ramme akkurat brus, snacks og øl-leveransene i denne streiken?

– I det første uttaket har vi tatt ut de bransjene som vi mener har minst negativ effekt for tredjepart. Derfor er det stort sett «nytelsesbransjene», hvis jeg kan bruke det uttrykket. Det er jo arbeidsgiver vi vil ramme, sier Aker Hansen.

Totalt streiker nå 22.947 LO-medlemmer, og det skal sies at fleste jobber med andre ting enn chips, øl og snacks. På fredag skrus det ytterligere til når 16.561 flere LO-medlemmer går ut i streik.

Innenfor matvarebransjen blir det nye produkter som rammes i det andre uttaket.

– Vi har gått videre. Det er snakk om blant annet iskrem, ferdigmat, spekemat og pølseproduksjon, sier Aker Hansen.

Les mer: LO varsler ny opptrapping: – Vi kan streike lenge

NNN-lederen mener det blir litt tabloid av mediene å fokusere så mye på at folk ikke får tak i brus og sjokolade.

NNN-lederen mener det blir litt tabloid av mediene å fokusere så mye på at folk ikke får tak i brus og sjokolade.

Erlend Angelo

Følsvik: Kan ikke handle chips med tom lommebok

LO jobber også med et mulig tredje streikeuttak i neste uke. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har varslet at de kommer til å tenke strategisk og ramme der det virkelig smerter.

Følsvik har også merket seg at mediene har hengt seg opp i kjente og kjære produkter som kan forsvinne fra butikkhyllene.

– Det er jo sånn det er. Men jeg håper at folk skjønner at den kampen vi nå tar, den tar vi for alle. Og du kan heller ikke gå i butikken og handle chips og sjokolade hvis det er tomt i lommeboken din, sier hun til NTB.

Og presiserer:

– Men det er ikke sånn at vi sitter og plukker bryggerier fordi det snart er 17. mai, slik man kanskje kan tro når man leser om det i mediene, sier Følsvik.

– Hva synes du mediene burde fokusere på i stedet?

– Jeg synes jo de bør fokusere på den kampviljen som jeg virkelig registrerer er ute hos medlemmene våre. Vi får inn rapporter hele tiden om at folk heier på oss, folk er villige til å gå ut i streik. De synes det er viktige og rettferdige krav vi stiller, sier hun.

Jan-Erik Østlie

Øl, chips, sjokolade og vin

Dette er bedriftene hvor NNN så langt har tatt ut sine medlemmer i streik:

Coca-Cola, Ringnes, Hansa Borg, Aass Bryggeri, Grans Bryggeri, Telemark Kildevann, Voss Production, Arendals Bryggeri, E.C. Dahls Bryggeri, Mack Ølbryggeri, Mondelez Norge (bl.a. Freia), Sørlandschips, Orkla Confectionery (bl.a. Kims), Maarud, Foodman, Brynild, Vectura (vin og sprit), Arcus (vin og sprit).

Les mer: Full stopp for Freia – nå er sjokoladestreiken i gang

Warning
Annonse
Annonse