JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Full stopp for Freia – nå er sjokoladestreiken i gang

Randi Borolien har lagd sjokolade for Freia i 41 år. Nå er hun i gang med sin andre streik: – På tide at LO satte hardt mot hardt!
Det er meldt sommertemperaturer utover uka i hovedstaden, men de første streikevaktene utenfor Freia trengte kaffe til å varme seg en kjølig aprilmorgen. Her er det klubbleder Gøran Nyberg i NNN som serverer sjokoladeveteran Randi Borolien, mens Glenn Holter og Anett Skjefstad venter i kaffekø.

Det er meldt sommertemperaturer utover uka i hovedstaden, men de første streikevaktene utenfor Freia trengte kaffe til å varme seg en kjølig aprilmorgen. Her er det klubbleder Gøran Nyberg i NNN som serverer sjokoladeveteran Randi Borolien, mens Glenn Holter og Anett Skjefstad venter i kaffekø.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

– Ja, nå er det full stopp. Det er stille i fabrikken nå, klubbleder Gøran Nyberg til NNN-arbeideren.

22.947 LO-medlemmer gikk offisielt ut i streik fra mandag klokka 06.00.

Da avsluttet også natteskiftet på Freias sjokoladefabrikk i Oslo arbeidsnatta som vanligvis skulle vart til 7.30.

Mye lest: Arbeidsfolk er motiverte for streik: – Fly forbanna på kapitaleiere og toppledere

– Vi vil ha mer i lønn

De ansatte i Freia er fordelt i ulike LO-forbund. De aller fleste, som Nyberg, er organisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Når de 89 medlemmene nå har lagt ned arbeidet, blir det ingen produksjon av Freia-sjokolade.

Også de organiserte i FLT (Forbundet for Ledelse og Teknikk) står streikevakt denne mandags morgenen.

– Dette handler jo om lønn. Vi vil ha mer i lønn. Så for meg er dette rimelig enkelt, vi er klare for streik, sier Einar Os.

NNN og FLT ved Freia er klare til å streike så lenge det trengs. Fra venstre Einar Os, Gøran Nyberg, Ann Lin, Randi Borolien, Anett Skjefstad og Glenn Holter.

NNN og FLT ved Freia er klare til å streike så lenge det trengs. Fra venstre Einar Os, Gøran Nyberg, Ann Lin, Randi Borolien, Anett Skjefstad og Glenn Holter.

Erlend Angelo

Krever ti kroner ekstra i timen

Randi Borolien har lang fartstid i matindustrien. Hun har lagd sjokolade for Freia i 41 år, og har vært fagorganisert hele yrkeslivet.

– Mora di sa du skulle organisere deg, sa de bare til meg. Hun jobba også her. Siden har jeg vært medlem i NNN, smiler Borolien.

Hun mener det var på høy tid å sette hardt mot hardt.

– Dette med prosentene går over huet på meg. Jeg er opptatt av vi får i kroner og øre. Ti kroner ekstra i timen må vi i alle fall ha! mener sjokoladeveteranen.

– Det var jo det vi klarte i fjor, minner klubbleder Nyberg om.

– Okay, da må vi si minst 10,50 da! flirer Borolien.

Les mer: Bomber ødela sjokoladefabrikken deres. I Trondheim har familien igjen funnet oppskriften på det søte liv

Stolt forbundsleder

Til tross sin lange fartstid som LO-medlem, er dette bare Boroliens andre streik. Den forrige var i 2000 – for 23 år siden, altså – da LO-medlemmene stemte nei til lønnsoppgjøret.

Denne gangen var det LO-forhandlerne selv som sa nei. Et nei av historiske proposisjoner, faktisk.

Forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN sier avgjørelsen om streik var relativt enkel å ta, all den tid det var stor enighet bak hovedkravet om at alle skulle oppleve økt kjøpekraft i år.

– Det er jo en alvorlig beslutning å gå til streik, men den skissen som lå på bordet ville ikke gitt økt kjøpekraft til alle. Da var konklusjonen ganske klar, egentlig. sier Aker Hansen til NNN-arbeideren.

Uenige: Forslaget som ble avvist ville gitt økt kjøpekraft, hevder NHO

– På tide!

Forbundslederen har stor tro på at forbundet skal få gjennomført en effektiv og god streik.

– Og jeg opplever stor støtte blant NNNs medlemmer. Jeg har med stolthet lest reportasjene i media i forkant av streiken. og våre tillitsvalgte og medlemmer virke streikeklare og godt forberedt, sier Aker Hansen til NNN-arbeideren.

Forbundslederen har selv sin bakgrunn fra Freia-fabrikken i Oslo. Og der er det ingen tvil om at streiken har full støtte.

– Nå synes jeg det var på tide at LO setter hardt mot hardt. Streik er det eneste våpenet vi har, og det 23 år siden sist vi streika her, sier Borolien.

– Vi rasler med sablene hvert år. Nå var det kanskje på tid å vise at det er noe i det, sier klubbleder Nyberg.

Nå er de klare til å stå der så lenge som det kreves.

– Det blir nok minst ut denne uka, spår Freia-gjengen.

Allerede fredag blir streiken større: Sjekk hvilke 15000 LO-medlemmer som tas ut i streik her

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse