JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Forslaget som lå på bordet ville gitt økt kjøpekraft, mener NHO

– Dette er god gammal klassekamp, sier LO om lønnsoppgjøret. NHO svarer med at det er viktig å ikke eskalere konflikten.
– Nå er det viktig at vi ikke eskalerer konflikt, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

– Nå er det viktig at vi ikke eskalerer konflikt, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Herman Bjørnson Hagen

herman@lomedia.no

torgny@lomedia.no

Søndag kveld møtte LOs ledelse og forbundslederne pressa på Folkets Hus. De skulle svare på hvorfor det nå blir streik i et mellomoppgjør for første gang siden krigen.

LOs viktigste krav har vært økt kjøpekraft for alle medlemmene, i tillegg til et ekstra løft for lavlønnsgruppene.

Etter informasjonen som nå har kommet ut, skal konflikten bunne i at forholdet mellom lokale og sentrale lønnstillegg ikke ville gi økt kjøpekraft for store medlemsgrupper.

Det kan bety at arbeidsgiverne, NHO, har lovt lønnsvekst over prisveksten på 4,9 prosent, men at større deler av det skal tas gjennom lokale tillegg – ikke sentrale, slik arbeidstakerne ønsker.

Dette kunne verken LO eller YS gå med på, når de mener store grupper, også blant lavlønnsgruppene, ikke har en reell mulighet til å forhandle fram gode lokale tillegg.

Ifølge VG skal LO ha takka nei til en ramme på 5,2 prosent lønnsvekst.

Bakgrunn: Det blir storstreik. LO og NHO ble ikke enige om årets lønnstillegg

Klassekamp

NHO har gjennom hele lønnsoppgjøret, og i tida før, vært tydelige på at det er store forskjeller mellom bransjene.

– Det vi ser er at det blir vanskeligere og vanskeligere å ta ut lokale tillegg, sier Fellesforbundet-leder Jørn Eggum under pressekonferansen.

Siden muligheten til gode lokale tillegg vil være ulik fra arbeidsplass til arbeidsplass, i tillegg til at det er vanskeligere for lavlønnsgruppene å sikre lokale tillegg, handler dette om klasse.

Lederne og eierne har også tatt ut en større del av verdiskapinga enn tidligere.

– Lederlønnsveksten og bonusbonanzaen har på ingen måte gjort oppgjøret enklere. Eierne og lederne har demonstrert en mangel på magemål, og er nødt til å ta seg kraftig sammen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Både LO-lederen og Fellesforbundet lederen er enige om at dette i stor grad handler om klasseforskjeller.

– Dette er god gammal klassekamp, sier Eggum. Følsvik nikker og sier det samme.

Eggum understreker at lavlønnstillegget er et virkemiddel for å bekjempe forskjeller i samfunnet.

Her blir det streik: Sjekk om arbeidsplassen din står på lista

Vil ikke eskalere

– Nå er det viktig at vi ikke eskalerer konflikt, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid om Jørn Eggums utsagn om at dette er «god gammaldags klassekamp».

Han føyer til:

– Det er også viktig at vi ikke sprer feilinformasjon.

– Mener du at LO sprer feilinformasjon?

– Ja, når de sier at vi ikke er villig til å gi de ansatte økt kjøpekraft. Det lå en skisse på bordet som ville gi økt kjøpekraft, svarer Almlid.

Han sier at han egentlig ikke ville kommentere innholdet i meklingen, men mener at det er LO som først har gått ut med kommentarer om ramma.

Skuffete NHO-direktører etter at streiken var et faktum. Fra venstre Petter Haas Brubakk, NHO Mat og drikke, Nina Soli Byggenæringens landsforbund og Ole Erik Almlid NHO mener streiken er svørt ødeleggende.

Skuffete NHO-direktører etter at streiken var et faktum. Fra venstre Petter Haas Brubakk, NHO Mat og drikke, Nina Soli Byggenæringens landsforbund og Ole Erik Almlid NHO mener streiken er svørt ødeleggende.

Torgny Hasås

Null i ordrereserve

På NHOs pressetreff var det også to administrerende direktører fra to av NHOs landsforeninger, Nina Solli fra Byggenæringens landsforening og Petter Haas Brubakk fra NHO Mat og Drikke.

Solli sa at byggebransjen hadde dystre framtidsutsikter. Hun pekte på at den høye renta har gjort at det nesten har blitt stopp i boligbyggingen, og at ordrereservene snart er på null. Derfor var en streik det siste hun kunne ønske seg.

– I vår bransje har vi både permitteringer og konkurser, fortalte hun.

Grensehandel

Brubakk sa også at næringsmiddelindustrien hadde en tøff tid etter tre år med krise. Han understreket at det ikke var mulig for hans industri å gå med på de kravene som LO hadde fremmet.

– Jeg beklager sterkt overfor alle forbrukere som blir berørt, og denne streiken kommer til å føre til økt grenseshandel, og det er det siste vi trenger, var hans konklusjon.

NHO skal ha møte i sitt representantskap mandag. Da skal de behandle blant annet konfliktstøtten til bedriftene som er omfattet av streiken. Men NHO vil ikke oppgi hvordan de tenker seg den utformet og hvor mye bedriftene kan forvente å få fra NHOs konfliktfond som er over åtte milliarder kroner stort. 

Står sammen

Alle forbundslederne som prata på LOs pressekonferanse er tydelige på at alle LO-medlemmene skal løftes. Derfor er også streikeviljen stor i forbunda som tradisjonelt har kunnet sikre mye gjennom lokale tillegg, som Industri Energi (IE).

– Dette er et LO-oppgjør som skal sikre alle. Vi stiller oss solidarisk, sier IE-leder Frode Alfheim.

Nybakt leder i EL og IT forbundet, Geir Ove Kulseth, er også tydelig på at dette handler om solidaritet med alle arbeidstakerne i Norge. Han understreker også at streikeuttaket vil merkes spesielt godt i bygg og anlegg, samt leverandørindustrien.  

Fra mandag kl. 06:00 går 22.947-medlemmer ut i streik. Fredag 21. april går ytterligere 16.561 medlemmer ut i streik.

Les også: Denne streiken er historisk av tre grunner

Warning
Annonse
Annonse