JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalget 2023

Da LO-bussen rullet inn i Trøndelag, ble det liv i lokal-LO

Det har vært stille i LO i Orkland og omegn i noen år. Nå er det valgkamp og organisasjonen er i full sving. Det skal de fortsette med etter valget.
Thomas Eggan og Eldar Carlson er leder og nestleder i LO Orkland og omegn. De bidrar til få opp aktivitetene i regionen igjen.

Thomas Eggan og Eldar Carlson er leder og nestleder i LO Orkland og omegn. De bidrar til få opp aktivitetene i regionen igjen.

Martin Guttormsen Slørdal

martin@lomedia.no

Det finnes 96 lokale LO-organisasjoner rundt i hele Norge. Hovedoppgaven til disse er å bidra til at fagbevegelsen samordner sin faglige og politiske virksomhet lokalt.

Det kan være utfordrende, sier Thomas Eggan, mens han lemper noen pappesker inn i bilen. Han er leder i LO i Orkland og omegn.

Selv om Orkland har en sterk arbeidskultur og høy organisasjonsgrad i mange industribedrifter, har LO lokalt slitt med å finne sin plass blant foreninger og avdelinger, forteller Eggan.

– For LO Orkland og omegn handler det om å finne sin plass sammen med forbundene, og ikke konkurrere med dem, sier lederen.

Inne på Folkets Hus Gjølme, rett utenfor Orkanger i Trøndelag, bærer Thomas Eggan og nestleder Eldar Carlson brosjyrer og annet materiell ut i en bil.

På en stand i et av byens kjøpesentrene, skal de oppfordre folk til å bruke stemmeretten i det kommende valget.

LO-bussen med Peggy Hessen Følsvik skal også svippe innom før de pakker sammen.

LO-bussen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bord svingte innom Orkanger for å besøke bedrifter og møte lokale tillitsvalgte.

LO-bussen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bord svingte innom Orkanger for å besøke bedrifter og møte lokale tillitsvalgte.

Martin Guttormsen Slørdal

Vil bruke historien

Thomas Eggan er ansatt på smelteverket Elkem Thamshavn i Orkanger. Der er han frikjøpt 100 prosent som hovedtillitsvalgt i forbundet Industri og Energi.

Eggan og resten av styret i LO i Orkland og omegn har som mål å få opp aktiviteten i området igjen.

– Styrken med et lokal-LO er at vi har oversikt over hva som rører seg på arbeidsplassene og i de ulike forbundene i regionen. Da kan vi prøve å få til aktiviteter som favner på tvers av alle, sier han.

Før valget har lokallaget snakket med folk på arbeidsplassene. De har undersøkt hvilke saker som er viktige når lokalsamfunnet skal bygges. Denne høsten er de også medarrangører på en industrikonferanse i Orkanger.

Thomas Eggan sier at de også vil bruke den kommende spillefilmen «Sulis» når de skal fortelle LO-medlemmer om fagbevegelsen og hvorfor det er viktig å være organisert.

Filmen handler om gruvearbeiderne i Sulitjelma i Fauske kommune i Nordland som gjorde opprør og kjempet for grunnleggende rettigheter i det farlige arbeidet de utførte i 1907. Den har premiere i oktober.

– Historien vår er viktig når vi skal forklare hva en fagforening er og hvorfor vi er viktige. Vi ønsker å fortelle denne historien til medlemmene, sier han.

Neste stopp: Amfi OTI Orkland

I august kjørte LOs valgkampbuss land og strand rundt for å oppfordre folk til å bruke stemmeretten sin. Bussen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik i et av passasjersetene, besøkte standen som LO i Orkland og omegn hadde sammen med Fagforbundet utenfor kjøpesentret OTI i Orkanger.

– Det at aktivitet skapes lokalt, og at lokal-LO stiller opp når det skjer noe, er helt avgjørende for LO, sier Peggy Hessen Følsvik.

Den lokale aktiviteten som Thomas Eggan og resten av LO Orkland og omegn skaper, er viktig for LO, sier Peggy Hessen Følsvik.

Den lokale aktiviteten som Thomas Eggan og resten av LO Orkland og omegn skaper, er viktig for LO, sier Peggy Hessen Følsvik.

Martin Guttormsen Slørdal

Hun minner om hvor viktige LO-ene var i vår under streiken.

– Samtidig må grunnlaget for det gode arbeidet som gjøres lokalt, og det fagligpolitiske samarbeidet, legges gjennom hele året, hvert eneste år, sier LO-lederen.

Washington Mills – Orkanger: Jan og kollegene jubler over svak krone

Vil ha privat sektor på banen

Når det er valgkamp, settes det inn ekstra krefter. Også i LO Orkland og omegn. Dette bør brukes i arbeidet videre, oppfordrer LO-lederen.

– Hvis vi kan bruke det som skjer under valgkampen til å få opp aktivitetene og gjøre de mer permanente, så er det veldig positivt, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun sier at offentlig sektor ofte er sterkt representert i de lokale LO-ene. Derfor ønsker LO-lederen seg også lokalorganisasjoner som setter problemstillinger fra privat sektor på dagsordenen.

– Jeg ønsker at det kan diskuteres industripolitikk, næringsutvikling og byplanlegging. Slik at vi får med hele LO-familien til å engasjere seg i viktige lokalpolitiske spørsmål, sier Hessen Følsvik.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse