JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tanker ved årsskiftet:

«Den beste gaven jeg kan tenke meg, er at regjeringen gjeninnfører retten til å få feriepenger på dagpenger»

Helena Bozicevic (69) er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer ved Scandic Helsfyr.
Helena Bozicevic (69) er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer ved Scandic Helsfyr.

Helena Bozicevic (69) er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer ved Scandic Helsfyr.

Sissel M. Rasmussen

21.12.2020
12:00
21.12.2020 12:44

ragnhild@lomedia.no

LO-Aktuelt har intervjuet Bozicevic ved flere anledninger dette året, etter at de ansatte ble permittert som følge av pandemien. Scandic-kjeden varslet før sommeren masseoppsigelser av ansatte.

Som ny i Norge fikk Helena Bozicevic beskjed om at hun var oppsagt: – Jeg vil passe på at ingen innvandrere blir behandlet like dårlig som meg

Dette er Helenas egne ord, som fortalt til Ragnhild Heyerdahl:

Det mest positive dette året har vært at de varslede oppsigelsene ved hotellet ikke ble noe av. Egentlig skulle 8 årsverk bort. Etter at regjeringen utvidet permitteringsperioden til 52 uker, ble dette skrinlagt.

Hotellet ble åpnet for gjester 5. oktober, og i november åpnet vi a la carte-restauranten. Dermed har 31 ansatte, inkludert ledere, vært tilbake på jobb. Nå blir vi nødt til å stenge restauranten igjen, og flere går tilbake til permittering.

Det har vært veldig tøft å være tillitsvalgt dette året. Vi har fått ny direktør, og det har vært mange møter og ganske konfliktfylt. Blant annet vil ledelsen ikke akseptere at jeg trenger 20 prosent frikjøp, slik jeg har hatt til nå. Jeg har blitt bedt om å vise moderasjon i den situasjonen vi står i. I midten av november ble jeg sykemeldt. Hele situasjonen har gått innpå meg og har vært en stor psykisk belastning.

De siste ukene har jeg brukt til ettertanke og fysisk aktivitet. Jeg fyller 70 år til sommeren. Jeg har kommet til at jeg trekker meg som tillitsvalgt på årsmøtet i februar. Jeg må ta vare på min egen helse. Fagforeningsarbeidet har gått ut over nattesøvnen.

Det føles litt vemodig. 16 år som hovedtillitsvalgt går mot slutten. Det kjennes trist å skulle slutte på denne måten.

Når jeg bli pensjonist, drømmer jeg om å skrive en bok om alt jeg har opplevd gjennom mitt arbeidsliv, fra den dagen jeg som 17-åring satte meg på toget fra Beograd til Norge og fram til nå. Jeg bærer på så mye inni meg som jeg har lyst til å fortelle. Hvis jeg står i arbeid til 1. april 2021, har jeg jobbet 40 år i samme bedrift.

Den beste avslutningsgaven jeg kan tenke meg, er at regjeringen gjeninnfører retten til å få feriepenger på dagpenger. Ellers håper jeg at mine medlemmer skal få nok å gjøre neste år, og at ingen mister jobben. Jeg er optimist på hotellets vegne. Vi har en god beliggenhet, og har hatt flere gjester enn vi hadde regnet med den tiden vi har holdt oppe. Flere ansatte har allerede sluttet og fått seg nye jobber. Noen av oss går av med pensjon. Jeg tror ikke det blir nødvendig med oppsigelser. Hvis det er tilfelle, vil det gjøre det enklere for meg å gå med et lett hjerte.

Hotelldirektør Ellen Ravnå ved Scandic Helsfyr skriver i en SMS til LO-Aktuelt:

«Dette har vært et utfordrende år for alle oss som jobber i hotellbransjen, og jeg opplever at vi har hatt både tøffe og gode diskusjoner med de tillitsvalgte. I en tid med endret etterspørsel etter våre tilbud, har vi tatt grep for å redusere kostnadene våre. Jeg har forståelse for at det kan oppleves vanskelig, men det er dessverre helt nødvendig i den situasjonen vi nå står i.»

Tanker ved årsskiftet:

2020 har vært et krevende år for alle. Her tar vi opp tråden med noen av de tillitsvalgte vi har møtt, vi har spurt dem om året som har gått og hva de tenker om det som kommer.

9 tillitsvalgte:

Jeanine Norstad (Skolenes landsforbund)

Natalia Zubillaga (Norsk Tjenestemannslag)

Iftikhar Hussain (Fagforbundet)

Ståle Johansen (Fellesforbundet)

Camilla Hermansen (Handel og Kontor)

Rainer Ingebrigtsen (Fellesforbundet)

Helena Bozicevic (Fellesforbundet)

Anne Rigmor Eliassen (Fagforbundet)

Guri Arna Korstad (Fagforbundet)

Når jeg blir pensjonist, drømmer jeg om å skrive en bok om alt jeg har opplevd gjennom et langt arbeidsliv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.12.2020
12:00
21.12.2020 12:44