JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Virus og vask av arbeidstøy:

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Arbeidstakere som tar arbeidstøyet sitt hjem for å vaske det, tar en unødvendig risiko, mener bransjeforening.
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

trond.elstad@lomedia.no

Forskning fra Storbritannia viser at koronaviruset kan overleve på klær i flere dager, men elimineres ved 40 graders vask.

– Dette er viktig kunnskap for den pågående pandemien, men ikke minst også for eventuelle senere pandemier, sier Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening.

Da koronapandemien startet, ble det raskt klart at det manglet kunnskap om hvor lenge viruset kan overleve på klær. Nettopp det har forskere ved Montfort University i Leicester nå undersøkt.

Det forskerne fant, var at koronaviruset ikke overlever tøyvask på 40 grader, forutsatt at det brukes vaskemiddel. Uten bruk av vaskemiddel, er viruset aktivt opp til 67 grader.

Det skriver Jan Tore H. Gunnarsen, daglig leder i Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn, og Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening, i et innlegg i Aftenposten. NVK og NRV har støttet studien, som for tiden er under fagfellevurdering.

Fikk du med deg denne? Ofte er det blod og sprøyter blant tøyet de får inn. Nå vil vaskeriansatte ha risikotillegg

VIRUSET DØR: Så lenge det brukes vaskemiddel, holder det å vaske tøyet på 40 grader.

VIRUSET DØR: Så lenge det brukes vaskemiddel, holder det å vaske tøyet på 40 grader.

Ole Palmstrøm

En risiko å vaske hjemme

Kjetil Tvedt i Norsk Renseri og Vaskeriforening sier det ville vært fornuftig for alle næringsmiddelbedrifter, restauranter, gatekjøkken, dagligvarebutikker med ferskvaredisk og lignende å samarbeide med et profesjonelt vaskeri som garanterer høy hygienestandard.

– Arbeidstakere som tar arbeidstøyet sitt hjem for å vaske det, tar en unødvendig risiko slik det fremstår av denne studien. Rent arbeidstøy er en grunnforutsetning for trygg mat og for å beskytte arbeidstakere mot sykdomsfremkallende mikroorganismer, sier han.

Studien viser nemlig at viruset kan overleve lenge på ulike overflater. Det er fortsatt smittsomt etter tre dager på polyester. På bomull overlevde viruset i 24 timer, mens på polyester/bomull bare i seks timer. En rekke forhold påvirker overlevelsesgraden, som temperatur, luftfuktighet, mengde levende virus og kjemikalier i tøyet.

– For folk flest betyr denne studien at man kan relativt enkelt kan fjerne viruset fra klær. Utfordringen er at forurenset tøy etterlater seg koronavirus på andre overflater, som i hjemmet, før det blir vasket.

Korona-råd: Galt utført renhold kan spre smitte framfor å stoppe den: – La fagfolk gjøre jobben

Viruset deaktiveres

Forskerne ved Montfort University i Leicester har kommet fram til resultatene ved å bruke et modellvirus (HCoV-OC43). Det har tilsvarende egenskaper som SARS-CoV-2, og man overvåket virusets stabilitet på tekstiler i 72 timer. Årsaken til at viruset blir eliminert på 40 grader så lenge det brukes vaskemiddel, er at stoffer i vaskemiddelet løser opp hinnen rundt viruset og det deaktiveres.

– Vi vil støtte videre forskning på overlevelsestiden, først og fremst med tanke på håndtering av fremtidige pandemier, sier Kjetil Tvedt.

VIKTIG KUNNSKAP: – Vi vil støtte videre forskning på overlevelsestiden, først og fremst med tanke på håndtering av fremtidige pandemier, sier Kjetil Tvedt.  sier Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening.

VIKTIG KUNNSKAP: – Vi vil støtte videre forskning på overlevelsestiden, først og fremst med tanke på håndtering av fremtidige pandemier, sier Kjetil Tvedt. sier Kjetil Tvedt, bransjesjef i Norsk Renseri- og Vaskeriforening.

Tone Buene/Privat

Viktig kunnskap

Charlotte Dyrkorn, forbundssekretær og bransjeansvarlig for vask og renserier i Industri Energi, mener at studien er svært interessant.

Hun poengterer at i starten av pandemien så var det ingen som visste hvordan viruset overlevde på verken tekstiler eller andre overflater.

– Jobben fra Norske Vaskeriers Kvalitetstilsyn og Norsk Renseri- og Vaskeriforening er av stor verdi. Bransjen får her hjelp til hvordan de lokalt kan utarbeide gode smittevernregler, ikke bare for kundene, men også de ansatte og medlemmene våre, sier Charlotte Dyrkorn.

BØR HÅNDTERES AV PROFESJONELLE: – Studien viser hvor viktig det er at profesjonelle vaskerier med dyktige ansatte tar hånd om vask fra aktører i næringslivet og offentlig sektor, sier forbundssekretær Charlotte Dyrkorn i Industri Energi.

BØR HÅNDTERES AV PROFESJONELLE: – Studien viser hvor viktig det er at profesjonelle vaskerier med dyktige ansatte tar hånd om vask fra aktører i næringslivet og offentlig sektor, sier forbundssekretær Charlotte Dyrkorn i Industri Energi.

Charlotte Dyrkorn

Fortjener respekt

Ansatte i vaskerier fikk i mai 2020 status som samfunnskritisk personell.

– For eksempel har Ullevål sykehus bare arbeidsklær og tekstiler på lager for to dager. Derfor har det vært så viktig å unngå smitte i vaskerier, og det har vi lyktes godt med så langt i pandemien, sier Kjetil Tvedt.

Charlotte Dyrkorn sier at hun er imponert over de ansatte i vaskeriene.

– Våre medlemmer i Industri Energi i vaskeriene har tunge fysiske jobber som vi alle er avhengig av, men som vi sjeldent ser. Pandemien satte også dette i fokus. Uten jobben de gjør for oss alle, har vi ikke rent arbeidstøy til helsetjenesten eller sengetøy til pasientene. Vaskeriene utfører en kjempejobb for oss alle. Det er ikke bare sykepleierne som fortjener mer enn applaus og respekt, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse