JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forfatterforbundet vil samle alle forfatterorganisasjonene

Forfatterforbundets leder, Eystein Hanssen, mener det er klokt å samle de seks forfatterorganisasjonene til én organisasjon.
VIL FORBLI I LO: – Våre medlemmer har bestemt at vi skal være et LO-forbund, sier Eystein Hanssen i Forfatterforbundet.

VIL FORBLI I LO: – Våre medlemmer har bestemt at vi skal være et LO-forbund, sier Eystein Hanssen i Forfatterforbundet.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Vi trenger å bli en sterkere enhet. Ønsket om å samle alle kreftene, har vi i Forfatterforbundet løftet fram mange ganger, sier leder Eystein Hanssen.

Forfatterforbundet har i lang tid kjempet for at alle de norske forfatterorganisasjonene slår seg sammen til ett forbund. Eystein Hanssen mener blant annet det er en enorm sløsing av ressurser å være organisert hver for seg sånn de er nå.

Den norske Forfatterforening (DnF), den andre skjønnlitterære forfatterorganisasjonen for voksenlitteratur, har vært mer reserverte til en eventuell sammenslåing.

Men på sitt siste årsmøte andre helga i mars vedtok DnF å gå inn for sonderinger med de andre organisasjonene om spørsmålet.

Skal møtes i juni

Forfatterforbundet har også drøftet samarbeid med Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening (NFFO), den klart største forfatterorganisasjonen i Norge som er svært sammensatt.

Forfatterforbundet og NFFO har hatt flere møter der de har testet ut på hvilke felter en sammenslåing eller et samarbeid kan være nyttig. Spørsmål som forvaltning av vederlag og ulike forfatterarrangementer er ikke så dumt å samarbeide om, mener Hanssen.

Forfatterforbundet har også invitert DnF med på samtalene. Det gjorde de før DnF fattet sitt årsmøtevedtak.

Nå har de avtalt at alle organisasjonene skal møtes en gang i juni for å diskutere en mulig «samling på feltet».

Det var Bok365 som meldte dette først.

LO-spørsmålet

Forfatterforbundet er medlem av LO. Et viktig spørsmål blir derfor hvordan de andre organisasjonene stiller seg til et LO-medlemskap.

Hanssen vil ikke spekulere i dette. Han forteller at en paraplyorganisasjon der alle organisasjonene kan bevare sin sjølstendighet, kan være et framtidig alternativ. Da trenger det ikke være noe problem at enkelte, som i dag Forfatterforbundet og Dramatikerne, er LO-medlemmer.

– Forfatterforbundet vil ikke forhandle bort LO-medlemskapet?

– Våre medlemmer har bestemt at vi skal være et LO-forbund, svarer Hanssen.

Han er heller ikke bekymret for at LO-medlemskapet skal skape noen problemer i en eventuell sammenslåingsprosess. Og han understreker nå som han har gjort flere ganger tidligere, at Forfatterforbundet har hatt stor nytte av LO.

– Det er en stor strategisk seier for oss at vi ble medlem av LO. Siden alle de andre organisasjonene er godt kjent med at vi er et LO-forbund, tror jeg ikke det blir noe problem.

NFFO og DnF

Aage Borchgrevink er styreleder i NFFO. At Forfatterforbundet er et LO-forbund, er et faktum og godt kjent. Om dette blir et vanskelig tema i en eventuell sammenslåingsprosess, mener han det er altfor tidlig å si noe om nå. Dessuten er det andre organisasjoner som er med i samtalene også.

– LO-medlemskap eller ikke, er det et spørsmål dere må rydde unna allerede i starten før dere kan gå videre?

– Nei, fra vår side er det ikke det, sier Borchgrevink.

Bjørn Vatne ble valgt som ny leder av Den norske Forfatterforening på årsmøtet andre uka i mars. At både Forfatterforbundet og Dramatikerforbundet er medlemmer av LO, vil ikke utgjøre noe problem i samtalene, mener han. Det er heller ikke noe i foreningens vedtekter som vanskeliggjør dette.

– De formelle forholdene rundt det å danne en paraply med organisasjoner både i og utenfor LO er ett av flere viktige spørsmål som vi må finne ut av, men akkurat det tror jeg det er mulig å løse, sier Bjørn Vatne til Frifagbevegelse.

Fikk du med deg denne? Stortinget åpner for å likestille forfatterorganisasjonene

Forfatterforbundet

• Fagforbund for skjønnlitterære forfattere.

• Stiftet 28. januar 2018.

• Vedtektene sier at alle som har publisert ett skjønnlitterært verk og som driver skjønnlitterær virksomhet i Norge, kan være medlemmer.

• Forbundet ble tatt opp som medlem i LO i 2020.

• Leder: Eystein Hanssen. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Forfatterforbundet

• Fagforbund for skjønnlitterære forfattere.

• Stiftet 28. januar 2018.

• Vedtektene sier at alle som har publisert ett skjønnlitterært verk og som driver skjønnlitterær virksomhet i Norge, kan være medlemmer.

• Forbundet ble tatt opp som medlem i LO i 2020.

• Leder: Eystein Hanssen.