JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Geir Ove vant den opprivende lederstriden. Nå må han samle et forbund delt i to

Geir Ove Kulseth (41) er ekspert på å kløyve ved. Som nyvalgt forbundsleder i EL og IT Forbundet må han gjøre det stikk motsatte: Lime forbundet sammen igjen.

Martin Guttormsen Slørdal

28.04.2023
13:18
28.04.2023 13:18

På landsmøtet i mars ble han valgt til ny forbundsleder i EL og IT Forbundet. Det skjedde etter en opprivende og intens valgkamp, med påstander om både løgn og regisserte valgmøter.

Den intense valgdebatten hadde over 80 innlegg og varte i tre timer. Hadde den fått fem av de 272 stemmeberettigede til å snu, ville ikke Geir Ove Kulseth kunnet reise hjem til Trondheim som fersk forbundsleder og medlem med stemmerett i sekretariatet i LO.

Uaktuelt å stille

Pendlertilværelse er ikke noe nytt for 41-åringen. Han måtte bare omplassere seg på forbundskontoret i Oslo, hvor han har vært ansatt som forbundssekretær siden 2017.

Lederstriden kom fordi Jan Olav Andersen trakk seg etter åtte år som forbundsleder i EL og IT Forbundet. Geir Ove Kulseths tidligere leder, Eystein Garberg, meldte seg også på og kjempet en intens kamp om å danke ut sin tidligere undersått men tapte altså med knapp margin.

Tilbake står et dypt splittet forbund med noen fløyer som knapt snakker sammen. Og hvor flere visstnok måtte tørke tårer etter at slaget var tapt.

TALESTOLEN: Geir Ove Kluseth taler på løndsmøtet til EL og IT Forbundet.

TALESTOLEN: Geir Ove Kluseth taler på løndsmøtet til EL og IT Forbundet.

Leif Martin Kirknes

Selv er Kulseth en relativt beskjeden og stille kar. Da han fikk spørsmål om han ville stille, var reaksjonen rask og spontan. Det var helt uaktuelt.

Så bestemte han seg for å stå i det. Da var det ingen vei tilbake.

Tanken om å ta på seg en så stor oppgave var overveldende i starten. Men etter hvert som jeg ble vant til tanken, vokste også troen på at jeg kunne gjøre en god jobb. Nå er jeg topp motivert, og jeg gleder meg, sier han til LO-Aktuelt.

Samle troppene

Nå er det bare én ting å gjøre. Hans store prosjekt er å samle forbundet, som heller ikke er uvant med å være splittet. Som i 1999, da Tele og Dataforbundet ble innlemmet i forbundet.

Kulseth tok kampen nettopp fordi han tror han kan gjøre en forskjell. Han mener forbundet har mye å tape på å være et delt forbund.

Klarer vi å samarbeide, og alle trekker i riktig retning, er det lettere å få gjennomslag enn om vi er uenige, mener Kulseth.

Selv er han overrasket over påstandene som dukket opp om skittent spill, løgner og regisserte valgmøter. Han kjenner seg ikke igjen.

At motstanderen var medlem av Rødt, gjorde at han muligens også tok en del stemmer fra Ap-sympatisørene i forbundet. Selv er Kulseth medlem i SV.

Martin Guttormsen Slørdal

I farens fotspor

Da han begynte som elev på elektrolinja ved Brundalen videregående skole i slutten av tenårene, ville han imidlertid ristet på hodet hvis noen påsto at han kom til å bli en av de mektigste fagforeningstoppene i landet.

Planen var så enkel som å gå i farens fotspor innen data og elektronikk.

Etter det første året på videregående valgte han likevel å gå over i elektrikersporet.

Etter å ha vært lærling hos firmaet Fjeldseth i Trondheim, fikk han jobb samme sted. Da han fikk mail fra klubblederen om et kurs om tariffavtalen på Oppdal, meldte han seg på.

Hvis jeg skulle være i bransjen resten av livet, var det greit å vite litt om tariffen, sier han.

På den samme konferansen ble han spurt om han hadde lyst til å bli med i ungdomsutvalget. To år senere var han leder i ungdomsutvalget til forbundet i Trøndelag.

Så ballet det på seg med styreverv i fagforeningen, Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag, og jobb som lokal organisasjonssekretær fra 2011. I 2017 ble han ansatt som en av fem forbundssekretærer i forbundet sentralt.

Smart-hus

Inngangsbilletten til jobben i forbundet var elektrikernes etterutdanningsutvalg, hvor Kulseth først engasjerte seg. Nå er han elektriker bare på hjemmebane.

Eller tekno-nerd, som andre kaller det.

Som godt over gjennomsnittet interessert i strømpriser, har han gjort borettslagsleiligheten på Nardo i Trondheim om til et Smart-hus. Han har selv montert innmaten i sikringsskapet. Som elektriker har han lov til det.

Det startet med styring av lyset, og fortsatte med oppvarming og varmtvann etter nett-tariffen.

Vi prøver å ikke bruke strøm når strømprisen er høy. Temperaturen skal være komfortabel, men ikke for høy. Når buskene utenfor står stille, er strømprisen dyr. Da er det lite strømbruk hos oss, sier Kulseth.

Blir det for kaldt, kan han bare gå og hente ved han selv har produsert. I nabolaget er det et skianlegg, som har behov for vedlikehold for å holde vegetasjonen nede. Det har han og en omgangsvenn ansvar for. Det kalles rekreasjon.

UTE: Geir Ove Kulseth bor og har vokst opp på Nardo i Trondheim.

UTE: Geir Ove Kulseth bor og har vokst opp på Nardo i Trondheim.

Martin Guttormsen Slørdal

Tuba på julaften

Geir Ove Kulseth har bodd i nabolaget hele sitt liv. Først sammen med mor og far. Da han etablerte egen familie med kone og en nå 19 år gammel sønn, flyttet han først inn i en blokk et steinkast unna. Så endte han opp i et rekkehus uten biltrafikk, men likevel bynært.

Her bor vi landlig og fritt, med store områder å boltre oss på, sier han.

Musikk er en stor del av livet hans. Korpsbevegelsen har betydd mye. Det har gitt ham hobby, omgangskrets og blitt en viktig del av livet hans. Her har han også tatt tak som leder. Og korpsbevegelsen klarer seg ikke uten dugnader. De må også organiseres.

Selv spilte han tuba. I voksen alder spiller han mest slagverk. Men på julaften har det blitt tradisjon at han henter fram tubaen igjen til glede for nabolaget.

Men aller mest liker han å spille bassgitar eller høre på musikk i kjellerstua. Det går i pop og rock. Musikken kan han også ta med seg på treningsstudio et par ganger i uka.

Et SV-forbund?

Vervene i fagbevegelsen har også ført til et politisk engasjement. Han er medlem av SV.

Jeg har også vært medlem av Arbeiderpartiet, men var ikke aktiv der. Jeg valgte SV på grunn av klima og miljø. Og det er enda viktigere i dag enn da jeg meldte meg inn i 2016, sier Kulseth.

EL og IT Forbundet er blitt et «SV-forbund»?

Det tror jeg i en stor grad skyldes Jan Olav Andersen, og at vi er radikale i miljøspørsmålet. Vi er også et av forbundene som har stilt spørsmål ved oljeskattepakka, som har ført til økte investeringer og flere folk inn i olje- og gassvirksomheten samtidig som vi skal omstille samfunnet. Men jeg tror det er flere Ap-medlemmer enn SV-ere i forbundet, sier han.

Kulseth har vanskelig for å plukke opp et forbilde i fagbevegelsen. Det kunne vært hans forgjenger, Jan Olav Andersen. Men han er nok litt for ulik etterfølgeren.

Jan Olav har et veldig tydelig kroppsspråk, det har ikke jeg. Han har også mye lenger erfaring enn meg. Jeg har aldri vært leder før, bortsett fra i det lokale skolekorpset og idrettslaget. Men politisk er vi nok ganske like. Der er det bare nyanser som skiller oss, sier Geir Ove Kulseth.

Det er lettere å finne forbilder i politikken.

Det er mange som har stått på for fagbevegelsen. Men om jeg har et forbilde, må det være et politisk sådan, Audun Lysbakken. Han har vært kjempeflink.

Geir Ove Kulseth er den eneste med stemmerett i LOs sekretariat som ikke tilhører Ap.

Hva mener du om kraftdebatten som pågår?

Vi må ha mer kraft og mer nett. Alle typer energikilder. Selv har jeg jobbet mest med solenergi. På sikt er det havvind som kan redde oss fra det største kraftunderskuddet. Men det er for langt fram. Vi må ha mer vindkraft på land inntil det skjer, men det betyr ikke alle plasser der det blåser. Vi må ta hensyn til urfolksrettigheter og natur.

EL og IT Forbundet vil si opp EØS-avtalen?

Ja. Problemet er at vi ikke har noe alternativ i dag. Derfor må vi utrede konsekvensene. Vi tenkte at brexit skulle vise at det er fullt mulig å si opp EØS-avtalen. Men det gikk ikke så rett fram som vi håpet.

Hva med Arbeiderpartiets krise?

Vi som er på venstresiden i politikken, er helt avhengig av å ha et sterkt Arbeiderparti. SV og Rødt er også tapere hvis Ap svekkes, spesielt med den utviklingen vi ser hos Senterpartiet. Det gjelder også for LO. Personlig ville jeg heller hatt en regjering med Ap og SV, men da hadde vi ikke hatt flertall i Stortinget.

helge@lomedia.no

Geir Ove Kulseth

Alder: 41 år.

Aktuell med: Nyvalgt forbundsleder i EL og IT Forbundet.

Bosted: Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag. Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag.