JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Valgkamp

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

– Noen har satt seg ned på forhånd og bestemt seg for å gjøre det vanskeligst mulig for meg, hevder lederkandidat Eystein Garberg i EL og IT Forbundet.28.01.2023
12:00
30.01.2023 11:47

oystein.helmikstol@lomedia.no

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid i tida etter landsmøtet, sier Eystein Garberg til FriFagbevegelse.

Forrige helg møttes Garberg og Geir Ove Kulseth til debatt. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet, et fagforbund i LO med 42.000 medlemmer.

– Men det var et regissert møte, slik jeg opplevde det. Alt var lagt opp til at det skulle gå Geir Oves vei, fortsetter Eystein Garberg.

– Hva mener du med regissert?

– Her har noen satt seg ned på forhånd og bestemt seg for å gjøre det vanskeligst mulig for meg. Det er det inntrykket jeg har, forteller han.

– Får stå for hans regning

Det siste halvåret har de to kandidatene reist landet rundt for å prate med tillitsvalgte fra distriktene.

Lørdag 21. januar møtte de 25 ungdommer samlet til minilandsmøte på Hurdalsjøen hotell.

At møtet var lagt opp til at det skulle gå Garbergs vei, kjenner den andre lederkandidaten, Geir Ove Kulseth, seg ikke igjen i.

Påstandene om løgn og uredelighet, kommenterer han slik:

– Påstandene får stå for hans regning.

Lederkandidat Geir Ove Kulseth har vært ansatt på forbundskontoret siden 2017. Han er kollega med Sandra Åberg Kristiansen, hun var ansvarlig for lederdebatten.

Også debattlederen Robert Kippe har vært ansatt på forbundskontoret.

Eystein Garberg har aldri vært ansatt på forbundskontoret og er slik sett en kandidat utenfra det miljøet.

Les mer: Disse distriktene vil ha Geir Ove Kulseth som ny forbundsleder

Stemningen ble spesielt amper da lederkandidatene måtte svare klart «ja» eller «nei» på spørsmålet om de støttet et forslag sendt inn fra distrikt Trøndelag.

Forslaget gjelder valg av representanter til det sentrale ungdomsutvalget (DSU).

Lederkandidat Eystein Garberg (til høyre) føler seg motarbeidet av Geir Ove Kulseths (til venstre) støttespillere. Begge kjemper om å bli ny leder i EL og IT Forbundet. I midten står Morten Bildøy, han vil bli nestleder.

Lederkandidat Eystein Garberg (til høyre) føler seg motarbeidet av Geir Ove Kulseths (til venstre) støttespillere. Begge kjemper om å bli ny leder i EL og IT Forbundet. I midten står Morten Bildøy, han vil bli nestleder.

Theo Blom Helmikstøl

Forberedelser etter fredagstacoen

Lederkandidaten som kommer utenfra forbundskontoret, Eystein Garberg, mener de to lederkandidatene har ulike utgangspunkt for å drive valgkamp.

Han er ikke fornøyd med at han først på ettermiddagen dagen før debatten ble informert om hvilke temaer som skulle bli tatt opp.

– Så knappe frister er krevende. Valgkampen kommer jo i tillegg til å drive ei fagforening. Derfor har vi har ganske ulike utgangspunkt, sier Garberg.

– Geir Ove jobber på forbundskontoret og har tilgang på vesentlige ressurser, mens jeg må forberede meg på kveldstid etter fredagstacoen.

Den andre lederkandidaten, Geir Ove Kulseth, går ikke med på at han har hatt bedre tid til forberedelser enn motkandidaten og påpeker at debattlederen kontaktet kandidatene omtrent samtidig.

Lønnsoppgjør, valg og landsmøter: Dette skjer i fagbevegelsen i 2023. Viktige datoer

– Veldig trist sak, sier ungdomsleder

Det har ikke lyktes å intervjue ungdomsleder Sandra Åberg Kristiansen om kritikken fra Garberg. Hun har ønsket å svare på epost og skriver at hun synes saken er veldig trist.

– Jeg er i tillegg overraska over at Eystein ikke tar opp disse tingene direkte med meg. Han velger heller å komme med sterke anklager i media.

Kristiansen kjenner seg ikke igjen i påstandene fra Garberg.

– Det har vært kjent lenge hvem som skulle lede debatten og jeg har ikke fått noen innvendinger fra noen av debattdeltakerne på det. Dersom Eystein, eller noen av de andre, mente opplegget var problematisk hadde jeg forventet at dette ble kommunisert direkte til meg, skriver ungdomslederen.

Les mer: Nå blir det valgkamp som aldri før om ledervervet i EL og IT Forbundet

Hun skriver at debattleder Kippe skulle få fram kandidatenes syn på saker som angår ungdom på landsmøtet og de utfordringene ungdom står overfor i samfunnet. 

– Oppdraget til debattlederen var å få klare svar fra kandidatene, og jeg mener han gikk fram på en direkte, men balansert måte. Å møte kritiske spørsmål fra ungdommen er en del jobben til en forbundsleder i EL og IT Forbundet.

Garberg sier til FriFagbevegelse at han takler fint at folk ønsker Kulseth som leder, men mener at opplegget var rigget og at forbundet stilte med ressurser til den ene siden.

– Og ja, jeg føler meg motarbeidet, sier Garberg.

– Debattleder utenom det vanlige

Garberg mener debattleder Robert Kippe ikke var nøytral i debatten han ledet på minilandsmøtet.

– Det var en debattleder utenom det vanlige. Han ble mer en deltaker og aktør i debatten, sier Garberg.

– Hva bygger du det på?

– Han skulle stille spørsmål til lederkandidatene om hva vi mener om ulike forslag som ungdommene har sendt inn til landsmøtet. Han presenterte ikke forslagene på en nøytral måte, han tolket noen av forslagene på en negativ måte.

Forslaget fra Trøndelag om valg av representanter til det sentrale ungdomsutvalget er ifølge Garberg et eksempel på det.

– Ordstyreren framstilte dette forslaget i et vesentlig dårligere og skeivt lys. Han la sine tolkninger inn i forslaget da han presenterte det. Han presiserte at han skjønte veldig godt hvorfor folk reagerte på det.

Les mer: Stor interesse for ledervalget i EL og IT Forbundet

– Fair utspørring

Ordstyrer Robert Kippe har ønsket å svare skriftlig på kritikken.

Han skriver i en epost at paneldeltakerne stilte på like premisser og fikk samme mulighet til forberedelser.

– De fikk også de samme spørsmålene, og mange var i form av konkrete ja/nei-spørsmål.

Hensikten, skriver han, var at minilandsmøtet skulle få vite hva kandidatene mener om EL og IT Ungdommens forslag til landsmøte.

– På det ene spørsmålet ga jeg Eystein sjansen til å forklare sitt syn på saken før han skulle si ja eller nei. Det visste jeg at han ønsket og han fikk også god tid til det.

Kippe skriver dette om at han avbrøt Garberg:

– Grunnen til at jeg avbrøt Eystein var at det virket som han ikke hadde tenkte å svare ja eller nei. Han svarte til slutt og fikk også ytterligere tid til å forklare sitt syn etter det. Eystein fikk nok mest taletid av alle tre. Jeg mener det var en fair utspørring, passe tøff og at alle tre kandidatene klarte seg bra.

– Nye toner i valgkampen

Under lederdebatten på Hurdalsjøen svarte Garberg «nei» på spørsmålet om han støttet forslaget fra Trøndelag, om valg av representanter til det sentrale ungdomsutvalget.

Motkandidat Geir Ove Kulseth mente at Garberg med dette hadde skiftet mening, nå når han kom til ungdommene. Det likte Garberg dårlig, han forteller at han ble kraftig provosert.

Ungdomsleder Sandra Åberg Kristiansen forbereder Morten Bildøy (fra venstre), Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg på debatt på Hurdalsjøen hotell i januar 2023.

Ungdomsleder Sandra Åberg Kristiansen forbereder Morten Bildøy (fra venstre), Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg på debatt på Hurdalsjøen hotell i januar 2023.

Øystein Helmikstøl

– Dette er uredelig. Og det er nye toner i valgkampen. Jeg hadde ikke forventet denne løgnen av Kulseth, som har sagt at vi skal føre en redelig valgkamp.

– Men hvorfor svarte du «nei» til et forslag du egentlig støtter?

– Fordi jeg i debatten ble bedt om å ta stilling til forslaget slik det nå er formulert. Jeg prøvde å forklare at vi i Trøndelag har diskutert at vi enten kan endre ordlyden slik at det presiseres at det er de lokale ungdommene som skal velge, eller til og med trekke det. Da ble jeg bare avbrutt, svarer Garberg.

Geir Ove Kulseth har ønsket å svare skriftlig på kritikken fra Garberg og påpeker at lederkandidatene har besvart spørsmål om forslaget på lignende arrangementer i organisasjonen siden starten av oktober.

– Jeg har hele tiden vært kritisk til forslaget fra Trøndelag fordi jeg mener ungdommene selv, gjennom ungdomskonferansen, skal velge sine representanter. På minilandsmøtet opplevde jeg at Eystein hadde skiftet holdning til forslaget, og jeg påpekte dette i debatten, skriver Kulseth.

Klar seier til Kulseth

Etter at lederkandidatene hadde reist fra Hurdalsjøen, ble det foretatt en uhøytidelig avstemning.

Den viste en klar seier til Geir Ove Kulseth med 19 mot tre stemmer for Eystein Garberg, ifølge opplysninger fra ungdomsleder Sandra Åberg Kristiansen. To av delegatene var avholdende, ifølge ungdomslederen.

FriFagbevegelse har spurt Garberg om han er en dårlig taper.

– Jeg forstår at det kan bli oppfattet slik. Men jeg reagerte på ordstyreren og hvor regissert debatten var, før jeg fikk vite resultatene.

Garberg sier at han ikke er overrasket over resultatet, ut fra den måten debatten ble gjennomført på.

– Men uansett er det landsmøtet som avgjør.

Han understreker at uansett om de to kandidatene har vært på Kulseths «hjemmebane» i Vestland eller i Agder der de stiller seg bak Garberg, har debattene vært gjennomført på en real måte.

– Mine støttespillere har vært tydelig på at de ikke skal legge opp til å drite ut noen, og stilt like krevende spørsmål til oss begge, sier Garberg.

Stridens kjerne

Trøndelag har foreslått til EL og IT sitt landsmøte i mars at representant og varamedlem til det sentrale ungdomsutvalget skal velges av hvert enkelt distrikt.

På forrige landsmøte ble vedtektene endret på dette punktet, slik at ungdomsutvalget i hvert distrikt nå skal ha en representant i det sentrale ungdomsutvalget.

Den sentrale ungdomskonferansen er en årlig samling med unge i EL og IT Forbundet.

Det ikke er noe i vedtektene som regulerer hvem som skal delta på denne konferansen.

I dag er systemet slik at det er ungdommene på denne konferansen som bestemmer hvem som skal sitte i det sentrale ungdomsutvalget (DSU) i EL og IT Forbundet.

Sandra Åberg Kristiansn er valgt som ungdomsleder i EL og IT av forbundsstyret, etter innstilling fra den sentrale ungdomskonferansen.

Garberg sier til FriFagbevegelse at han støtter utgangspunktet for forslaget fra Trøndelag, men at han er enig i at det burde vært mer presist utformet.

Derfor mente han at det var viktig å forklare at det ikke lå onde hensikter bak forslaget, og at ungdommene kunne gjøre seg opp en mening basert på fakta og ikke på misforståelser.

– Jeg prøvde å redegjøre for forslaget, men ble avbrutt av ordstyreren. Jeg ville forklare at ungdommene selv, fra sitt distrikt, bør velge hvem som skal representere dem, i stedet for at den sentrale ungdomskonferansen bestemmer.

Hvem som blir ny leder i EL og IT Forbundet blir avgjort på landsmøtet den 15. til 19. mars.

Lederkamp i EL og IT Forbundet

EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet 15.–19. mars i Oslo.

Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg og Geir Ove Kulseth.

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

Han er utdannet telekommunikasjonsmontør, har bakgrunn fra Telenor/Bravida.

Han har en bachelor i musikkteknologi.

Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

Han har fagbrev som elektriker.

Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag.

28.01.2023
12:00
30.01.2023 11:47

Lederkamp i EL og IT Forbundet

EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet 15.–19. mars i Oslo.

Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg og Geir Ove Kulseth.

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

Han er utdannet telekommunikasjonsmontør, har bakgrunn fra Telenor/Bravida.

Han har en bachelor i musikkteknologi.

Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

Han har fagbrev som elektriker.

Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag.
Mest lest

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

–  Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke


Flere saker