JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VALGETS KVALER: Geir Ove Kulseth (t.v.) og Eystein Garberg vil begge bli ledere i EL og IT Forbundet. Lørdag var de i Bodø for å forklare tillitsvalgte i Distrikt Nordland hvorfor de bør stemme på dem på landsmøtet i mars neste år.

VALGETS KVALER: Geir Ove Kulseth (t.v.) og Eystein Garberg vil begge bli ledere i EL og IT Forbundet. Lørdag var de i Bodø for å forklare tillitsvalgte i Distrikt Nordland hvorfor de bør stemme på dem på landsmøtet i mars neste år.

Knut Viggen

Stor interesse for ledervalget i EL og IT Forbundet

Hvem blir ny leder i EL og IT Forbundet? I Bodø måtte debatten begrenses da Eystein Garberg og Geir Ove Kulseth presenterte sine kandidaturer i helgen.10.10.2022
14:11
11.10.2022 12:55

knut.viggen@lomedia.no

Hvem blir ny leder i EL og IT Forbundet etter Jan Olav Andersen? Spørsmålet er brennaktuelt etter at det nå er lansert to lederkandidater, Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41), begge trøndere, begge med bakgrunn fra samme fagforening, men forskjellige bedrifter (Bravida og Fjeldseth), den ene leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag den andre ansatt i forbundet sentralt med ansvar for etter- og videreutdanning (ELBUS).

(artikkelen fortsetter under bildet)

INTERESSERT: Representantskapet i Distrikt Nordland lyttet interessert etter da lederkandidatene Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg innledet til debatt i Bodø lørdag. Etter innledingen var mange opp på talerstolen for å spørre kandidatene.

INTERESSERT: Representantskapet i Distrikt Nordland lyttet interessert etter da lederkandidatene Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg innledet til debatt i Bodø lørdag. Etter innledingen var mange opp på talerstolen for å spørre kandidatene.

Knut Viggen

I høst gjester de distrikter over hele landet etter invitasjon. De har allerede vært på Oslo-konferansen og i Rogaland. Nå i helgen var de i Bodø i forbindelse med representantskapsmøtet i EL og IT Forbundet Nordland. Også Agder og Østfold står på programmet senere i høst.

Hvordan skal EL og IT Forbundet drive politikk, skal forbundet innta en lederrolle i klimaspørsmålet, skal forbundet støtte politiske partier, eller gå inn for boikott av ting de ikke liker, spurte distriktsleder Emil Haugen før debatten i Bodø lørdag.

– Bedre, smartere, mer samlet

Både Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg fikk presentere seg selv før debatten.

Kulseth la vekt på at han ønsker å bygge tillit på tvers i forbundet og være en samlende leder.

– Vi kan jobbe bedre, smartere og mer samlet. Fra mitt ståsted har jeg sett en viss slittelse mellom de tre delene i forbundet, installasjon, energi og IKT. og nå ser vi også en splittelse internt i installasjon, påpekte Kulseth.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GODE SJANSER: Geir Ove Kulseth mener EL og IT Forbundet har den gule ledertrøya på i fagbevegelsen, ikke minst i energipolitikken.

GODE SJANSER: Geir Ove Kulseth mener EL og IT Forbundet har den gule ledertrøya på i fagbevegelsen, ikke minst i energipolitikken.

Knut Viggen

Men han ser også at EL og IT Forbundet har mye bra å bygge på.

– Vi har god økonomi i forbundet, stor medlemsvekst og i saker som angår oss har vi den gule ledertrøya i fagbevegelsen, sa Kulseth.

– Vi må bestemme oss for når vi tar en kamp og når vi søker samarbeid.

Han mener at når handlingsprogrammet for de neste fire årene vedtas på landsmøtet, må det lages en plan for å gjennomføre det som vedtas.

– Mitt forslag er at vi starter helt på nytt, sa Kulseth, som oppsummerte sitt kandidatur i tre punkter:

• Godt og trygt arbeidsliv for alle medlemmer

• Gripe de store sjansene bransjen har

• Videreutvikle organisasjonen

Garberg: – Vil ha kulturendring

Eystein Garberg valgte en litt annen vinkling enn sin motpart.

– Jeg kunne ha snakket om politikk og handlingsprogrammet, det velger jeg ikke å gjøre. Den er i utgangspunktet kjempebra, men skal bestemmes på landsmøtet, sa Garberg og viste til at han kommer fra en fagforening som har drevet aktivt med organisasjonsbygging og på åtte år har fått 1.000 flere yrkesaktive medlemmer, seksti prosent under 30 år.

– Jeg velger heller å snakke om det vanskeligste, nemlig hva slags kultur som finnes i forbundet, sa han.

– Vi er helt avhengig av at medlemmene har tillit til oss. Det samme gjelder naturligvis nok også forbundets ledelse. Mye er bra med forbundet i dag, men vi må ikke slå oss til ro med at alt er bra, sa Garberg, som mener det desidert beste med forbundet i dag er de tillitsvalgte.

– Det dreier seg om vanlige arbeidsfolk som tar ansvar, folk som bruker tid og krefter på andre og gjør noe større. Det er dere som er forbundet, sa Garberg, før han nevnte at han selv har fått tilbakemeldinger på at han oppfattes som for rød og for radikal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KULTURENDRING: Eystein Garberg snakket mest om kulturen i forbundet, da han innledet til debatt i Bodø.

KULTURENDRING: Eystein Garberg snakket mest om kulturen i forbundet, da han innledet til debatt i Bodø.

Knut Viggen

– Jeg har en del lyttestasjoner rundt om i landet, noen har fanget opp at det sies at jeg er for radikal, men når man spør om de vil utdype det nærmere, kommer det ikke noe klart svar. Men hva betyr å være radikal? Spurte Garberg og svarte selv:

– Jo, at man ønsker forandring. Og ja, jeg er radikal, jeg ønsker forandring, sa Garberg, som oppfordret folk til å faktasjekke det de får høre eller se av påstander i tiden framover.

– Et annet rykte jeg får høre er at jeg vil ødelegge energibransjen. Men jeg forankrer alt jeg gjør og kjører aldri sololøp, sa Garberg.

Garberg avsluttet innledningen sin med bildet av en åpen hånd og en knyttet neve.

– Vi har en åpen hånd til alle våre medlemmer, og møter med åpenhet, mer takøyde og inkludering i utgangspunktet. Men om det blir nødvendig også en knyttet neve. Vi må tørre å bruke den når det trengs, avsluttet Garberg. Innlegget ble på grunn av en liten misforståelse noe lengre enn Kulseths sitt.

Satte strek for første gang

Avtroppende distriktssekretær, Ulf Iversen, ledet debatten som fulgte og måtte til slutt sette strek for debatten for første gang han kunne huske, siden det var så mange som ville opp på talerstolen for å stille spørsmål. Seansen kunne lett ha fortsatt en time eller to til.

Kandidatene fikk spørsmål om det meste, fra forholdet til EØS, vikarbyråer, press på tilltsvalgte, pensjon og til energipolitikk.

Her var det mye enighet, begge er imot EØS, i mot bemanningsbyråene, de ønsker en langt bedre pensjonsordning, men mener energipolitikken må bli en debatt som må tas på landsmøtet. Slik situasjonen er i dag kan den ikke forbli.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DEBATT: Distriktssekretær Ulf Iversen gir mikrofonen til Geir Ove Kulseth under utspørringen i Bodø lørdag.

DEBATT: Distriktssekretær Ulf Iversen gir mikrofonen til Geir Ove Kulseth under utspørringen i Bodø lørdag.

Knut Viggen

Ulf Iversen spurte om EL og IT Forbundet skulle være et fagforbund, eller et naturvernforbund. Spørsmål om flere goder og fordeler ved å være medlem, forholdet til Acer, nivået på kontingenten, støtte til tillitsvalgte og støtte til politiske partier ble det spurt om.

Begge kandidatene svarte at de ønsket at EL og IT Forbundet skal være et fagforbund, ikke et naturvernforbund.

– Men omlegging og elektrifisering kan vi ikke være imot, sa Kulseth.

Garberg mente at det gikk an å ha flere tanker i hodet på en gang, både å være et fagforbund og samtidig anerkjenne at det er en miljøkrise og en naturkrise på gang.

Kulseth sier kontingenten er et tema som landsmøtet må ta stilling til, men at det ikke er et poeng å være billigst, men best.

Garberg sier de har en tilleggskontingent i fagforeninga i Trøndelag og den muliggjør blant annet at de kan ha fem ansatte som jobber for medlemmene.

– Vi må bort fra holdninga om at kontingenten er for høy, men vi kan nok se på fordelingen av den. Personlig ser jeg at det er behov for mer penger til distriktene, sier Garberg.

EL og IT Forbundet støtter ingen politiske partier økonomisk i dag.

Bedre tvistebehandling

Tillitsvalgte i Nordland ønsker at tvistebehandlingen i forbundet skal bli bedre, at den ikke minst skal ta kortere tid. Slik det er i dag kan prosjektene det har vært tvistet på være over eller i verste fall bedriften borte når en avgjørelse kommer. Begge kandidatene mener det må gjøres kraftige endringer her.

De fikk også spørsmål om hva som må gjøres for å flere elektrikere.

– Det er et jævla godt spørsmål for jeg er sikker på at vi blir for få i fremtiden, sa Geir Ove Kulseth.

– Vi må fremstå som en attraktiv bransje der lønna er god og garderobeforholda er på plass, mente Eystein Garberg.

Debatten ga et godt inntrykk av begge kandidater og mange mente at det iallefall ikke hadde blitt noe lettere å velge hvem man skulle gå for som forbundsleder ved valget i mars.

– Vi er i en luksussituasjon, med to engasjerte og dyktige kandidater, sa flere av dem Nettverk snakket med.

Lederkamp i EL og IT Forbundet

• EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet i mars neste år.

• Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41).

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

• Han er utdannet telekommunikasjonsmontør.

• Han har bakgrunn fra Telenor/Bravida (lærling 1996).

• Han har bachelor i musikktekologi.

• Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trødelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

• Han har fagbrev som elektriker (lærling 1999).

• Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

• Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag

10.10.2022
14:11
11.10.2022 12:55

Lederkamp i EL og IT Forbundet

• EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet i mars neste år.

• Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41).

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

• Han er utdannet telekommunikasjonsmontør.

• Han har bakgrunn fra Telenor/Bravida (lærling 1996).

• Han har bachelor i musikktekologi.

• Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trødelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

• Han har fagbrev som elektriker (lærling 1999).

• Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

• Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag
Mest lest

colourbox.com

Her er de nye satsene for kjøregodtgjørelse

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – Eg har ikkje råd

Arbeiderne i Peab Asfalt mister sin faste ansettelse og er usikre på framtida. 20. oktober fikk de varslet om oppsigelse av arbeidsgiveren.

Arbeiderne i Peab Asfalt mister sin faste ansettelse og er usikre på framtida. 20. oktober fikk de varslet om oppsigelse av arbeidsgiveren.

Alf Ragnar Olsen

Asfaltarbeiderne fikk sparken i oktober. Så lyste bedriften ut 49 nye stillinger

Erlend Angelo

Vedum varsler endringer av lakseskatten

Arbeidsgivernes representant, NHOs Ole Erik Almlid tjener mer enn dobbelt så mye som LOs Peggy Hessen Følsvik

Arbeidsgivernes representant, NHOs Ole Erik Almlid tjener mer enn dobbelt så mye som LOs Peggy Hessen Følsvik

Jan-Erik Østlie

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Sissel M. Rasmussen

Lønnsoppgjøret til Vigdis forsvant i en sky av økte priser

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

Tormod Ytrehus

Rehana (20) jobber på landets travleste kaffebar. Nå har hun fått til noe ingen har klart

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

Håvard Sæbø

Jan vil helst bli kalt søppelmann

Ap har økt litt siden forrige bunnmåling. Fra 16,9 prosent i november til 18,1 prosent i desember.

Ap har økt litt siden forrige bunnmåling. Fra 16,9 prosent i november til 18,1 prosent i desember.

Beate Oma Dahle / NTB

Krisa fortsetter for Ap: Støre og regjeringa får ingen julegave av velgerne

– Pensjon er framtida vår. Det er veldig viktig at man har noe å leve for etter lang tjeneste i arbeidslivet, sier konserntillitsvalgt Camilla Hermansen i Kiwi.

– Pensjon er framtida vår. Det er veldig viktig at man har noe å leve for etter lang tjeneste i arbeidslivet, sier konserntillitsvalgt Camilla Hermansen i Kiwi.

Eva Ler Nilsen

14.000 Kiwi-ansatte får økt tjenestepensjon

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

Bygningsarbeiderne har i mange år kjempet for å forby bemanningsnransjen. Nå vedtar Stortinget et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Osloområdet. I tillegg kommer flere andre innstramminger for byråene som leier ut abeidskraft.

Bygningsarbeiderne har i mange år kjempet for å forby bemanningsnransjen. Nå vedtar Stortinget et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Osloområdet. I tillegg kommer flere andre innstramminger for byråene som leier ut abeidskraft.

Håvard Sæbø

Nye innleieregler vedtas mandag. Her er en oppsummering

Fauzia Hussain-Wiik har vært medlem i Arbeiderpartiet siden hun var 25 år og ungdomstillitsvalgt i LO.

Fauzia Hussain-Wiik har vært medlem i Arbeiderpartiet siden hun var 25 år og ungdomstillitsvalgt i LO.

Eivind Senneset

Det er krise i Ap. Fauzia mener partiet trenger folk som henne nå

– Lønnsveksten i deler av privat sektor stikker fra, mens offentlig ansatte holdes stramt innenfor frontfagsrammen, mener forhandlingssjef i Unio, Klemet Rønning-Aaby.

– Lønnsveksten i deler av privat sektor stikker fra, mens offentlig ansatte holdes stramt innenfor frontfagsrammen, mener forhandlingssjef i Unio, Klemet Rønning-Aaby.

Helene Moe Slinning/Pressebilde Unio

Vårens lønnsoppgjør kan føre til storkonflikt, mener Unio

Kommentar

Åpne skattelister er viktig for den gjensidige tilliten i samfunnet. I neste omgang bidrar dette til å styrke demokratiet, skriver Kjell Werner.

Åpne skattelister er viktig for den gjensidige tilliten i samfunnet. I neste omgang bidrar dette til å styrke demokratiet, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Vi må få mer åpne og lettere tilgjengelige skattelister»

I 2018 kom nye og skjerpede krav til utdanning for vektere.

I 2018 kom nye og skjerpede krav til utdanning for vektere.

Ole Palmstrøm

Vektere kan stå uten jobb fra nyttår, grunnet regelendring i 2018

Jula for et år siden var maten i gjennomsnitt 12,7 prosent billigere enn i år.

Jula for et år siden var maten i gjennomsnitt 12,7 prosent billigere enn i år.

Torgny Hasås

Prisene fortsetter å stige: Julematen koster mye mer enn i fjor

En av ti har opplevd eller kjenner noen som har blitt seksuelt trakassert på julebord med jobben.

En av ti har opplevd eller kjenner noen som har blitt seksuelt trakassert på julebord med jobben.

Colourbox

Seksuelt trakassering på julebord: Dette gjør du hvis det skjer

Unio-leder Ragnhild Lied og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Unio-leder Ragnhild Lied og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Jan-Erik Østlie/Heiko Junge/NTB

Støre og LO fikk klar beskjed på Unio-konferansen

Åpenhet og tillit går hånd i hånd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bråket rundt kundelisten for Jonas Gahr Støres statssekretær.

Åpenhet og tillit går hånd i hånd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bråket rundt kundelisten for Jonas Gahr Støres statssekretær.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen om bråket rundt Støres nye rådgiver: – Åpenhet og tillit går hånd i hånd


Flere saker