JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VALGETS KVALER: Geir Ove Kulseth (t.v.) og Eystein Garberg vil begge bli ledere i EL og IT Forbundet. Lørdag var de i Bodø for å forklare tillitsvalgte i Distrikt Nordland hvorfor de bør stemme på dem på landsmøtet i mars neste år.

VALGETS KVALER: Geir Ove Kulseth (t.v.) og Eystein Garberg vil begge bli ledere i EL og IT Forbundet. Lørdag var de i Bodø for å forklare tillitsvalgte i Distrikt Nordland hvorfor de bør stemme på dem på landsmøtet i mars neste år.

Knut Viggen

Stor interesse for ledervalget i EL og IT Forbundet

Hvem blir ny leder i EL og IT Forbundet? I Bodø måtte debatten begrenses da Eystein Garberg og Geir Ove Kulseth presenterte sine kandidaturer i helgen.10.10.2022
14:11
11.10.2022 12:55

knut.viggen@lomedia.no

Hvem blir ny leder i EL og IT Forbundet etter Jan Olav Andersen? Spørsmålet er brennaktuelt etter at det nå er lansert to lederkandidater, Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41), begge trøndere, begge med bakgrunn fra samme fagforening, men forskjellige bedrifter (Bravida og Fjeldseth), den ene leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag den andre ansatt i forbundet sentralt med ansvar for etter- og videreutdanning (ELBUS).

(artikkelen fortsetter under bildet)

INTERESSERT: Representantskapet i Distrikt Nordland lyttet interessert etter da lederkandidatene Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg innledet til debatt i Bodø lørdag. Etter innledingen var mange opp på talerstolen for å spørre kandidatene.

INTERESSERT: Representantskapet i Distrikt Nordland lyttet interessert etter da lederkandidatene Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg innledet til debatt i Bodø lørdag. Etter innledingen var mange opp på talerstolen for å spørre kandidatene.

Knut Viggen

I høst gjester de distrikter over hele landet etter invitasjon. De har allerede vært på Oslo-konferansen og i Rogaland. Nå i helgen var de i Bodø i forbindelse med representantskapsmøtet i EL og IT Forbundet Nordland. Også Agder og Østfold står på programmet senere i høst.

Hvordan skal EL og IT Forbundet drive politikk, skal forbundet innta en lederrolle i klimaspørsmålet, skal forbundet støtte politiske partier, eller gå inn for boikott av ting de ikke liker, spurte distriktsleder Emil Haugen før debatten i Bodø lørdag.

– Bedre, smartere, mer samlet

Både Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg fikk presentere seg selv før debatten.

Kulseth la vekt på at han ønsker å bygge tillit på tvers i forbundet og være en samlende leder.

– Vi kan jobbe bedre, smartere og mer samlet. Fra mitt ståsted har jeg sett en viss slittelse mellom de tre delene i forbundet, installasjon, energi og IKT. og nå ser vi også en splittelse internt i installasjon, påpekte Kulseth.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GODE SJANSER: Geir Ove Kulseth mener EL og IT Forbundet har den gule ledertrøya på i fagbevegelsen, ikke minst i energipolitikken.

GODE SJANSER: Geir Ove Kulseth mener EL og IT Forbundet har den gule ledertrøya på i fagbevegelsen, ikke minst i energipolitikken.

Knut Viggen

Men han ser også at EL og IT Forbundet har mye bra å bygge på.

– Vi har god økonomi i forbundet, stor medlemsvekst og i saker som angår oss har vi den gule ledertrøya i fagbevegelsen, sa Kulseth.

– Vi må bestemme oss for når vi tar en kamp og når vi søker samarbeid.

Han mener at når handlingsprogrammet for de neste fire årene vedtas på landsmøtet, må det lages en plan for å gjennomføre det som vedtas.

– Mitt forslag er at vi starter helt på nytt, sa Kulseth, som oppsummerte sitt kandidatur i tre punkter:

• Godt og trygt arbeidsliv for alle medlemmer

• Gripe de store sjansene bransjen har

• Videreutvikle organisasjonen

Garberg: – Vil ha kulturendring

Eystein Garberg valgte en litt annen vinkling enn sin motpart.

– Jeg kunne ha snakket om politikk og handlingsprogrammet, det velger jeg ikke å gjøre. Den er i utgangspunktet kjempebra, men skal bestemmes på landsmøtet, sa Garberg og viste til at han kommer fra en fagforening som har drevet aktivt med organisasjonsbygging og på åtte år har fått 1.000 flere yrkesaktive medlemmer, seksti prosent under 30 år.

– Jeg velger heller å snakke om det vanskeligste, nemlig hva slags kultur som finnes i forbundet, sa han.

– Vi er helt avhengig av at medlemmene har tillit til oss. Det samme gjelder naturligvis nok også forbundets ledelse. Mye er bra med forbundet i dag, men vi må ikke slå oss til ro med at alt er bra, sa Garberg, som mener det desidert beste med forbundet i dag er de tillitsvalgte.

– Det dreier seg om vanlige arbeidsfolk som tar ansvar, folk som bruker tid og krefter på andre og gjør noe større. Det er dere som er forbundet, sa Garberg, før han nevnte at han selv har fått tilbakemeldinger på at han oppfattes som for rød og for radikal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KULTURENDRING: Eystein Garberg snakket mest om kulturen i forbundet, da han innledet til debatt i Bodø.

KULTURENDRING: Eystein Garberg snakket mest om kulturen i forbundet, da han innledet til debatt i Bodø.

Knut Viggen

– Jeg har en del lyttestasjoner rundt om i landet, noen har fanget opp at det sies at jeg er for radikal, men når man spør om de vil utdype det nærmere, kommer det ikke noe klart svar. Men hva betyr å være radikal? Spurte Garberg og svarte selv:

– Jo, at man ønsker forandring. Og ja, jeg er radikal, jeg ønsker forandring, sa Garberg, som oppfordret folk til å faktasjekke det de får høre eller se av påstander i tiden framover.

– Et annet rykte jeg får høre er at jeg vil ødelegge energibransjen. Men jeg forankrer alt jeg gjør og kjører aldri sololøp, sa Garberg.

Garberg avsluttet innledningen sin med bildet av en åpen hånd og en knyttet neve.

– Vi har en åpen hånd til alle våre medlemmer, og møter med åpenhet, mer takøyde og inkludering i utgangspunktet. Men om det blir nødvendig også en knyttet neve. Vi må tørre å bruke den når det trengs, avsluttet Garberg. Innlegget ble på grunn av en liten misforståelse noe lengre enn Kulseths sitt.

Satte strek for første gang

Avtroppende distriktssekretær, Ulf Iversen, ledet debatten som fulgte og måtte til slutt sette strek for debatten for første gang han kunne huske, siden det var så mange som ville opp på talerstolen for å stille spørsmål. Seansen kunne lett ha fortsatt en time eller to til.

Kandidatene fikk spørsmål om det meste, fra forholdet til EØS, vikarbyråer, press på tilltsvalgte, pensjon og til energipolitikk.

Her var det mye enighet, begge er imot EØS, i mot bemanningsbyråene, de ønsker en langt bedre pensjonsordning, men mener energipolitikken må bli en debatt som må tas på landsmøtet. Slik situasjonen er i dag kan den ikke forbli.

(artikkelen fortsetter under bildet)

DEBATT: Distriktssekretær Ulf Iversen gir mikrofonen til Geir Ove Kulseth under utspørringen i Bodø lørdag.

DEBATT: Distriktssekretær Ulf Iversen gir mikrofonen til Geir Ove Kulseth under utspørringen i Bodø lørdag.

Knut Viggen

Ulf Iversen spurte om EL og IT Forbundet skulle være et fagforbund, eller et naturvernforbund. Spørsmål om flere goder og fordeler ved å være medlem, forholdet til Acer, nivået på kontingenten, støtte til tillitsvalgte og støtte til politiske partier ble det spurt om.

Begge kandidatene svarte at de ønsket at EL og IT Forbundet skal være et fagforbund, ikke et naturvernforbund.

– Men omlegging og elektrifisering kan vi ikke være imot, sa Kulseth.

Garberg mente at det gikk an å ha flere tanker i hodet på en gang, både å være et fagforbund og samtidig anerkjenne at det er en miljøkrise og en naturkrise på gang.

Kulseth sier kontingenten er et tema som landsmøtet må ta stilling til, men at det ikke er et poeng å være billigst, men best.

Garberg sier de har en tilleggskontingent i fagforeninga i Trøndelag og den muliggjør blant annet at de kan ha fem ansatte som jobber for medlemmene.

– Vi må bort fra holdninga om at kontingenten er for høy, men vi kan nok se på fordelingen av den. Personlig ser jeg at det er behov for mer penger til distriktene, sier Garberg.

EL og IT Forbundet støtter ingen politiske partier økonomisk i dag.

Bedre tvistebehandling

Tillitsvalgte i Nordland ønsker at tvistebehandlingen i forbundet skal bli bedre, at den ikke minst skal ta kortere tid. Slik det er i dag kan prosjektene det har vært tvistet på være over eller i verste fall bedriften borte når en avgjørelse kommer. Begge kandidatene mener det må gjøres kraftige endringer her.

De fikk også spørsmål om hva som må gjøres for å flere elektrikere.

– Det er et jævla godt spørsmål for jeg er sikker på at vi blir for få i fremtiden, sa Geir Ove Kulseth.

– Vi må fremstå som en attraktiv bransje der lønna er god og garderobeforholda er på plass, mente Eystein Garberg.

Debatten ga et godt inntrykk av begge kandidater og mange mente at det iallefall ikke hadde blitt noe lettere å velge hvem man skulle gå for som forbundsleder ved valget i mars.

– Vi er i en luksussituasjon, med to engasjerte og dyktige kandidater, sa flere av dem Nettverk snakket med.

Lederkamp i EL og IT Forbundet

• EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet i mars neste år.

• Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41).

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

• Han er utdannet telekommunikasjonsmontør.

• Han har bakgrunn fra Telenor/Bravida (lærling 1996).

• Han har bachelor i musikktekologi.

• Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trødelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

• Han har fagbrev som elektriker (lærling 1999).

• Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

• Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag

10.10.2022
14:11
11.10.2022 12:55

Lederkamp i EL og IT Forbundet

• EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet i mars neste år.

• Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41).

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

• Han er utdannet telekommunikasjonsmontør.

• Han har bakgrunn fra Telenor/Bravida (lærling 1996).

• Han har bachelor i musikktekologi.

• Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trødelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

• Han har fagbrev som elektriker (lærling 1999).

• Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

• Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag
Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

Hanna Skotheim

Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

Erlend Tro Klette

Norges dyreste bil måtte gjøres styggere med vilje

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret


Flere saker