Sandra Åberg Kristiansen tar selfie med deltagerne på ungdommens minilansmøte på Hurdalssjøen i helga.
Øystein Helmikstøl
Ungdomsleder Sandra: – Imponert over EL og IT-ungdommen
De yngste delegatene håper å kunne sette preg på landsmøtet i EL og IT Forbundet i mars. I helgen var det minilandsmøte. Der ble det også lederduell.
knut.viggen@lomedia.no
– Jeg håper vi får se mange aktive ungdommer i salen og på talerstolen på landsmøtet. I så måte gir helga vi har vært igjennom godt mot, for her er det mange svært dyktige og gode tillitsvalgte, sier ungdomsleder i EL og IT Forbundet, Sandra Åberg Kristiansen.
25 EL og ITere under 30 var samlet på Hurdalssjøen til tre dager med landsmøteforberedelser sist helg. Felles for dem er at de alle er delegater til det 6. ordinære landsmøtet i EL og IT Forbundet 15. - 19. mars. De utgjorde halvparten av alle unge delegater som kommer på landsmøtet.
EL og IT er et ungt forbund, rundt 30 prosent av medlemmene i forbundet er under 30 år og regnes dermed som ungdomsmedlemmer.
På landsmøtet for fire år siden var rundt 20 prosent av delegatene i denne aldersgruppen.
For tredje gang
Ungdommen i EL og IT har arrangert minilandsmøter foran de tre siste landsmøtene og det har uten tvil bidratt til å få opp engasjementet og aktiviteten. På forrige landsmøte var alle ungdomsdelegatene oppe på talerstolen en eller flere ganger og holdt innlegg på det som både er et viktig politisk verksted og forbundets høyeste organ.
Det er landsmøtet som vedtar handlingsprogrammet og dermed bestemmer politikken forbundet skal gå for de neste fire årene. Landsmøtet vedtar også eventuelle endringer i vedtekter og organisasjon - og kanskje det viktigste av alt: Landsmøtet velger forbundets nye ledelse.
Tre har meldt seg
I år skal det velges både ny leder og nestleder, siden både dagens leder, Jan Olav Andersen - og nestleder Vidar Hennum, begge takker for seg, Andersen etter åtte år som leder og 14 år før det som leder i forhandlingsavdelingen. Hennum etter 17 år som nestleder.
Geir Ove Kulseth, Morten Bildøy og Eystein Garberg i forbindelse med debatten på ungdommens minilandsmøte. Den ble tøffere enn foregående debatter.
Øystein Helmikstøl
Valgkomiteen, som ble valgt på landsstyret i desember, tar i mot forslag på navn til blant annet ledelse og forbundsstyre frem til 1. februar, men to kandidater til ledervervet og en kandidat til vervet som nestleder har allerede meldt seg på. Det er leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, Eystein Garberg, og forbundssekretær Geir Ove Kulseth, som begge vil bli ny leder i forbundet, mens Morten Bildøy, som i dag er medlem i forbundsstyret, har meldt seg som kandidat til vervet som nestleder.
Høy grillfaktor
Alle tre stilte til debatt på minilandsmøtet på Hurdalssjøen lørdag. Den skilte seg litt ut fra tidligere debatter kandidatene har deltatt på - i og med at de fleste av delegatene hadde hørt og sett presentasjonene deres før på rundene Kulseth og Garberg har gjort i distriktene i fjor høst.
– Jeg synes det ble en god debatt, men det er ingen tvil om at det ble en debatt med høy grillfaktor. Det var også marsjordren fra Det sentrale ungdomsutvalget (DSU), som arrangerte minilandsmøtet. De ville ha klare og tydelige svar og det opplevde jeg at vi delvis fikk, sier Åberg Kristiansen.
Etter at debattdetagerne hadde reist ble det foretatt en uhøytidelig avstemning. Den viste en klar seier til Geir Ove Kulseth med 19 mot tre stemmer for Eystein Garberg. To av delegatene var avholdende.
Taletrening og forslag
Minilandsmøtet ble gjennomført nesten som et ordinært landsmøte, med to unntak. Det var ingen fagligpolitisk debatt og det ble ikke brukt tid på punktet om bevilgninger. Fredagen og lørdagen gikk med til taletrening, noe som kan komme godt med på landsmøtet.
Ungdommen brukte også tid på å diskutere mange av sakene til landsmøtet, blant dem var også de syv forslagene som er sendt inn til landsmøtet fra den sentrale ungdomskonferansen sist sommer, samt forslaget fra distrikt Rogaland og Trøndelag om å gjøre endringer i måten det velges representanter til det sentrale ungdomsutvalget.
I dag er det slik at for å bli valgt inn i DSU må du først være medlem i et av de lokale ungdomsutvalgene. Deretter går det en henvendelse fra valgkomiteen på den sentrale ungdomskonferansen til de lokale ungdomsutvalgene om å komme med innspill til navn og gjerne flere hvis de har det, for å ivareta hensyn til både kjønn og bransje.
I forslaget fra Trøndelag og Rogaland heter det at det må være årsmøtene i distriktene som velger sine representanter og vararepresentanter. Dette forslaget fikk ikke flertall da forbundsstyret før jul behandlet landsmøteforslagene.
– Heldigvis mener et flertall av forbundsstyret at dagens bestemmelse er god nok og at nåløyet er smalt nok, men riktig regulert og at ungdommen skal få lov til å velge seg selv. Det er jeg enig i, for meg er det å gå baklengs inn i framtida å fjerne ungdommens mulighet til å velge sine fremste ungdomstillitsvalgte, sier Åberg Kristiansen.
– Noen hevder at det sentrale ungdomsutvalget er et representantskap, bare fordi man har en representant fra hvert distrikt, det kan jeg avkrefte, Det sentrale ungdomsutvalget er selvsagt et utvalg.
Klima, kvinner og psykisk helse
Ungdommen har også sendt inn forslag på at forbundet skal kartlegge klimautslipp, sikre bedre kvinnerepresentasjon i landsstyret og legge til rette for digital deltagelse i alle møter i forbundets regi.
– Det er selvsagt møter der det hverken er praktisk mulig eller ønskelig at folk ikke møter fysisk, men dette forslaget handler om å legge bedre til rette for tillitsvalgte med en travel hverdag.
El og IT er blitt gode på det her, men vi ønsker å formalisere dette, sier Åberg Kristiansen.
På den sentrale ungdomskonferansen ble også psykisk helse et tema. Ungdommen foreslo det som en del av handlingsprogrammet, nå ligger det an til at landsmøtet kommer med en egen uttalelse.
– Når vi vet at svært mange menn tar selvmord og vi er et forbund med mange menn, så er dette en viktig sak for EL og IT, påpeker ungdomslederen.
– Kan bli enda bedre
Ungdommen har også sitt eget forslag om det sentrale ungdomsutvalget (DSU). I dag er det slik at du må gå ut av DSU med en gang du ikke lenger sitter i det lokale ungdomsutvalget. Ungdommen foreslår at det må være slik at man kan fullføre det lille som er igjen av en valgperiode.
– Vi mener det er et viktig og riktig prinsipp at du skal være tilknyttet det lokale ungdomsutvalget, men her er det kanskje snakk om en måned fra distriktenes årsmøter til den sentrale ungdomskonferansen finner sted. Konsekvensen av dagens ordning er at vi har hatt distrikter som ikke har vært tilknytta DSU i det hele tatt inn mot den sentrale ungdomskonferansen, det er uheldig. Vi tenker også det er naturlig å få lov til å fullføre det lille som er igjen av valgperioden du er valgt for og så tenker jeg at vi kan sammenligne dette med å sitte i fagforeningsstyret og distriktsstyret. Hvis du går ut av et fagforeningsstyre så er det jo helt naturlig at du sitter i distriksstyret i den måneden til årsmøtet finner sted, man går jo ikke på sekundet ut av distriktsstyret heller, sier Sandra Åberg Kristiansen, som oppfordrer distrikter som er usikre på forslagene fra ungdommen om å ta kontakt.
– Vi har en god organisasjon fra før, men den kan bli enda bedre. Målet med forslagene er å skape en enda bedre organisasjon å gå inn i, enn hva vi selv tok del i, Sier Sandra Åberg Kristiansen.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB