JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederkamp i EL og IT Forbundet

Distrikt Vestland vil ha Geir Ove Kulseth som ny forbundsleder

Her kan du også se hva de andre distriktene mener.
Geir Ove Kulseth (t.v.) og Eystein Garberg har besøkt mange av forbundets distrikter siden de startet «valgkampen» under Oslokonferansen i fjor.

Geir Ove Kulseth (t.v.) og Eystein Garberg har besøkt mange av forbundets distrikter siden de startet «valgkampen» under Oslokonferansen i fjor.

Knut Viggen

Oystein Helmikstol@nettverk.no

Knut Viggen@nettverk.no

Valgkomiteen til landsmøtet i EL og IT Forbundet sendte før jul ut brev til alle distriktene der de ble bedt om å komme med forslag på kandidater til de viktigste vervene i forbundet, med frist 1. februar.

Valgene skjer på landsmøtet 15. - 19. mars.

Kampen om å bli ny leder i EL og IT Forbundet etter Jan Olav Andersen, står trolig mellom trønderne Geir Ove Kulseth, som i dag jobber med etterutdanning på forbundskontoret og leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag, Eystein Garberg.

Distrikt Vestland hadde styremøte i fagforeningen og distriktet før jul. Der kom de fram til at de ønsker Geir Ove Kulseth som ny leder.

– Vi mener Geir Ove Kulseth vil bli en god leder for forbundet videre fremover. Vi synes han er både kunnskapsrik, har stor arbeidskapasitet, er organisert og er fremtidsrettet med tanke på de utfordringene forbundet står overfor, sier leder av fagforeningen og Distrikt Vestland, Atle Rasmussen.

Vestland største distrikt

Rasmussen sier ledervalget har vært diskutert i fagforeninga ved flere anledninger det siste halvåret. De har også hatt besøk av begge kandidatene, der de fikk anledning til å presentere seg selv og hva de ønsker at forbundet skal prioritere de neste fire årene.

– Vi har ingenting negativt å si om Eystein Garberg, men vi i distriktsstyret mener Geir Ove Kulseth er beste kandidaten, sier Atle Rasmussen.

Atle Rasmussen, leder i distrikt Vestland, vil ha Geir Ove Kulseth som ny leder i EL og IT Forbundet. Distrikt Vestland er forbundets største distrikt og det første som går offisielt ut med støtte til Kulseth.

Atle Rasmussen, leder i distrikt Vestland, vil ha Geir Ove Kulseth som ny leder i EL og IT Forbundet. Distrikt Vestland er forbundets største distrikt og det første som går offisielt ut med støtte til Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Vestland skal avvikle delegasjonssamlinger midt i februar, der forslag til valg og andre saker til landsmøtet vil bli diskutert.

Vestland har også spilt inn Morten Bildøy, hovedtillitsvalgt i Eviny og medlem av forbundsstyret som et aktuelt navn til vervet som nestleder.

– Og så registrerer vi at de andre tre som i dag sitter i ledelsen, Monica Derbakk, Odd Helge Reppe og Bjørn Fornes sier at de ønsker å fortsette.

Vestland stiller med totalt 38 delegater med stemmerett på landsmøtet, inkludert tre medlemmer av forbundsstyret og 7 av landsstyret. Vestland har rundt 6.500 medlemmer, 4.814 av dem er tellende, det vil si at de er fullt yrkesaktive.

Rasmussen understreker at selv om styret har gjort et støttevedtak, stiller ingen av delegatene med bundet mandat. Det er også i tråd med statuttene.

Kulseth mot Garberg

Geir Ove Kulseth varslet allerede i juni 2021 at han ville stille som kandidat til ledervervet og ta over stafettpinnen etter Jan Olav Andersen, som har ledet forbundet de siste åtte årene.

Andersen gir fra seg lederklubba på landsmøtet 15. - 19. mars.

Eystein Garberg fremmet sitt kandidatur etter å ha blitt oppfordret av støttespillere både i eget og andre distrikt på et møte i Trondheim i april 2022.

Han gjorde dermed ledervalget til en duell mellom to trøndere, som attpåtil kommer fra samme fagforening.

Begge kandidatene har vært på besøk hos et flertall av distriktene, eller skal nå før landsmøtet.

Ingen av distriktene Nettverk har kontaktet vil binde noen av sine delegater, slik at valget er helt åpent fram til selve valgdagen, 18. mars.

Men flere distrikt har allerede gjort styrevedtak eller sendt inn forslag på hvem de vil støtte, viser en ringerunde Nettverk har gjort til alle 13 distrikter.

Fem distrikt sier i dag at de går inn for Garberg, ett for Kulseth, mens syv distrikter enten ikke ønsker å støtte en bestemt kandidat, eller har tatt en avgjørelse på hvem de vil flagge støtte til.

Finnmark: Stiller delegatene fritt

Distrikt Finnmark har ikke hatt et møte der temaet ledervalg er blitt diskutert, sier leder i distriktet, Bjørn Klaussen, som også sitter i forbundsstyret.

– Vi blir ikke å sende noen på landsmøtet med bundet mandat, så hver enkelt får ta sin egen avgjørelse, sier Klaussen.

Totalt er det 12 delegater fra Finnmark som skal delta på landsmøtet.

Troms og Svalbard: Støtte til ikke-kandidat

Distrikt Troms og Svalbard har ikke vedtatt hvem de vil gå for. De samarbeider med distrikt Finnmark og i løpet av januar møtes alle delegatene for å diskutere ledervalget.

Troms og Svalbard stiller med 9 delegater til landsmøtet.

Distriktsleder Jostein Fjellvang har en litt overraskende vri på hvem han vil ha som forbundsleder.

– Min personlige mening er at jeg ønsker Bjørn Fornes som forbundsleder, men han er dessverre ikke kandidat til ledervervet. Fornes har gjort en god jobb som leder i forhandlingsavdelingen, sier Fjellvang.

Nordland: Sterk støtte til Garberg

– I Distrikt Nordland har vi ikke gjort noe formelt vedtak om hvem vi støtter som ny leder i forbundet, sier leder i distrikt Nordland, Emil Haugen.

Fagforeningene i LOK-sektoren i Nordland har likevel i lang tid oppfordret Garberg til å stille som lederkandidat.

– Når Eystein i april 2022 konkluderte med at han kom til å stille, så var det helt naturlig for LOK-miljøet å stille seg bak hans kandidatur, sier Haugen.

– Den støtten står sterkt og er bredt forankret blant tillitsvalgte og medlemmer.

Distriktet skal ha en delegatsamling 13.-15. februar, der delegasjonen skal sette seg inn i alle forslag som skal behandles på landsmøtet.

– Så får det være opp til delegasjonen vår om Nordland skal fatte et vedtak i forhold til hvem vi støtter i lederkampen.

– Det viktigste for meg er at ingen av våre delegater skal måtte føle at de reiser på landsmøte med bundet mandat, verken i forhold til lederkandidatene eller andre forslag som skal behandles på landsmøtet, sier Emil Haugen.

Nordland har 18 delegatplasser, fordelt på en fra forbundsstyret, 4 fra landsstyret og 13 delegater fra fordelingen i forhold medlemstall.

Trøndelag: Klar støtte til Garberg

I Trøndelag ble det allerede før forslagsfristen til landsmøtet gikk ut 1. september i fjor fattet vedtak om å foreslå Eystein Garberg som ny forbundsleder. Vedtaket ble gjort før forslagsfristen til landsmøtet gikk ut.

Selv om heller ikke Trøndelag vil binde noen av sine delegater før valget, har ledelsen i distriktet en klar favoritt.

– Vi som i det daglige jobber tett opp til Eystein ser hvilken arbeidskapasitet han har, hvor god han er på inkludering, involvering og samarbeid. Eystein er også ekstremt dyktig til å sette seg inn i komplekse saker, men likevel formidle de videre på en enkel og lettfattelig måte, sier distriktsleder Kim Olav Johansen og viser blant annet til den sterke medlemsveksten fagforeninga har opplevd de siste åtte årene.

– Vi er overbevist om at Eystein vil ta med seg disse gode egenskapene inn i rollen som ny forbundsleder, og at han vil jobbe aktivt for at takhøyden i forbundet skal være stor, og at så mange som mulig blir hørt, sier Kim Olav Johansen.

Trøndelag har to representanter i forbundsstyret og seks i landsstyret som har stemmerett på landsmøtet. I tillegg har distriktet på bakgrunn av medlemstall fått tildelt 21 delegater, slik at det totale antallet landsmøtedelegater er 29.

Møre og Romsdal: – Vil ha en åpen prosess

Bjørnar Dahle er distriktsleder i Møre og Romsdal og sendte også ut brevet før jul som leder av valgkomiteen til landsmøtet.

– Vårt distrikt har ikke gjort noe vedtak på det. Vi har ikke låst oss til noe som helst og vil ha en åpen prosess, sier Dahle.

Distriktet skal ha en delegasjonssamling nå i andre halvdel av januar. Da skal begge de kjente kandidatene holde innlegg.

Dahle vet ikke om det vil komme et vedtak om hvem de vil støtte fra distriktet før landsmøtet.

– Ingen delegater kommer til å stille med bundet mandat, understreker Dahle.

Møre og Romsdal stiller med 19 stemmeberettigede delegater til landsmøtet.

Rogaland: Står samlet rundt Garberg

– Ingen i distriktet hos oss reiser til Oslo 15.-19. mars med et bundet mandat, men i likhet med under lanseringen i april i fjor, så er distriktsstyret fortsatt samlet rundt Eysteins kandidatur som ny forbundsleder, sier Magnus Aasheim Andersen, leder i Distrikt Rogaland.

– Dette gjør vi fordi han fremstår som en tydelig og målbevisst kandidat, med klare visjoner og planer for fremtiden.

– Ikke minst betyr det enormt mye at han har flere år med erfaring som leder i en stor fagforening bak seg og kan vise til særdeles gode og målbare resultater på en lang rekke områder, sier Andersen.

Rogaland stiller med 24 stemmeberettigede delegater, inkludert en forbundsstyrerepresentant og fem fra landsstyret. De andre delegatene er basert på medlemstall.

Agder: Vedtak om Garberg

Også leder i distrikt Agder, Torstein Kiland, sier at deres delegater reiser til landsmøtet uten bundet mandat. Men hans personlige favoritt er Eystein Garberg.

– Vi gjorde et vedtak i distrikt Agder i fjor på at vi ville be Eystein Garberg om å stille som kandidat.

Han grunngir sitt valg slik:

– Vi ser hva Garberg har fått til i sin fagforening. Jeg har selv samarbeidet med ham i ulike utvalg og ut fra det er han helt klart min kandidat, sier Kiland.

Agder sender 14 stemmeberettigede delegater til landsmøtet.

Vestfold og Telemark: Ikke tatt en beslutning

I Vestfold og Telemark er det ikke tattt noen beslutning om de skal gå for en av kandidatene på forhånd.

De skal diskutere dette på møter de kommende par ukene, men har nok bestemt seg rundt 1. februar, sier leder i distriktet, Thorbjørn Holøs, som også er forsiktig med å uttale seg fordi han også sitter i valgkomiteen.

Vestfold og Telemark stiller med med 18 delegater, inkludert landsstyremedlemmene.

Buskerud: Ikke tatt stilling

– Vi skal ha begge kandidatene på styresamling i Drammen 9. og 10. februar, forteller leder i distrikt Buskerud, Geir Wamstad. De har enda ikke tatt stilling til om hvilken kandidat de vil støtte. Buskerud sender 14 stemmeberettigede delegater til landsmøtet.

Oslo og Akershus: Forslag på Garberg

– Vi kommer til å sende inn forslag på Eystein Garberg som lederkandidat. Vi støttet annonseringen av hans kandidatur tilbake i april i fjor, opplyser distriktsleder Trine Hardy.

Dette distriktet har ifølge Hardy 27 stemmeberettigede landsmøtedelegater. I tillegg kommer tre fra forbundsstyret og syv fra landsstyret som alle har stemmerett, til sammen 37 delegater. Det er nest største distrikt etter Vestland.

Hedmark og Oppland: Ikke tatt stilling

Heller ikke Distrikt Hedmark og Oppland har landet på en kandidat.

– Vi har ikke vedtatt noe enda men skal ha en samling i begynnelsen av februar hvor vi bestemmer oss, sier leder i Distrikt Hedmark og Oppland, Åge Andersen.

Distriktet sender 15 med stemmerett til landsmøtet.

Østfold: Kommer med innstilling

– Distrikt Østfold har planlagt at vi vil komme med en innstilling ovenfor våre landsmøtedelegater om hvem vi vil foretrekke som leder, når det nærmer seg. Jeg tipper en sånn innstilling vil vedtas eller foreslås relativt nærme landsmøte, enten mot slutten av februar eller begynnelsen av mars avhengig av når vi kaller inn til møte i distriktet, sier Are Bergli Heier, leder av Distrikt Østfold til Nettverk.

Østfold stiller med 13 delegater til landsmøtet.

Lederkamp i EL og IT Forbundet

EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet 15. - 19. mars i Oslo.

Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41).

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

Han er utdannet telekommunikasjonsmontør, har bakgrunn fra Telenor/Bravida (lærling 1996).

Han har en bachelor i musikkteknologi.

Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

Han har fagbrev som elektriker (lærling 1999).

Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Lederkamp i EL og IT Forbundet

EL og IT Forbundet skal velge ny leder på landsmøtet 15. - 19. mars i Oslo.

Det er (foreløpig) to kandidater: Eystein Garberg (43) og Geir Ove Kulseth (41).

Eystein Garberg er fra Orkanger i Trøndelag, er samboer og har tre barn.

Han er utdannet telekommunikasjonsmontør, har bakgrunn fra Telenor/Bravida (lærling 1996).

Han har en bachelor i musikkteknologi.

Garberg er valgt leder av Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag siden 2014.

Geir Ove Kulseth er fra Nardo i Trondheim og Trøndelag, er gift og far til en sønn.

Han har fagbrev som elektriker (lærling 1999).

Roller i fagbevegelsen: Tillitsvalgt i klubb, distrikt, fagforening. Ansatt som organisasjonssekretær og forbundssekretær.

Roller utenfor fagbevegelsen: Steindal skolekorps (leder), og Othilienborg idrettslag.