JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LEDERKANDIDAT. Eystein Garberg samler solid støtte bak sitt kandidatur som ny leder i EL og IT Forbundet. Landsmøtet velger ny ledelse i mars 2023.

LEDERKANDIDAT. Eystein Garberg samler solid støtte bak sitt kandidatur som ny leder i EL og IT Forbundet. Landsmøtet velger ny ledelse i mars 2023.

Knut Viggen

Eystein Garberg (43) vil bli ny leder i EL og IT Forbundet

Mer åpenhet, mindre avstand, mer takhøyde, mer inkluderende. Slik vil Eystein Garberg gi EL og IT Forbundet et skikkelig løft. I mars 2023 stiller Garberg til valg som ny forbundsleder og han samler sterk støtte bak kandidaturet.04.04.2022
17:18
06.04.2022 14:55

knut.viggen@lomedia.no

– Vi må som fagbevegelse ha ei åpen hånd mot forandringer, medlemmene våre og i inngangen til forhandlinger. Samtidig må den andre handa være klar når det er nødvendig. En knytta neve slår mye hardere enn en åpen hånd og vi må tørre å bruke den, sier Eystein Garberg.

Mandag ettermiddag var en hel rekke tillitsvalgte fra LOK-miljøet, fra IKT Bransjen, energi og fra heis samlet i Trondheim for å markere sin støtte til Eystein Garberg. Godordene satt løst da et tyvetalls tillitsvalgte gikk opp på talerstolen for å ønske Garberg lykke til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STØTTES: Eystein Garberg støttes av en lang rekke tillitsvalgte i LOK-miljøet og fra fagforeninger i IKT Bransjen, heis og energi. Disse reiste til Trondheim mandag for å støtte Eystein Garbergs kandidatur, Thomas Blokhus, Kristoffer Knutsen (EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, Anders Staveland, (EL og IT Forbundet distrikt Agder), Morten Svendsen, Vidar Holm (EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus), Emil Haugen, Ivar Grytvik, Tord Larsen (Bodø Elektrikerforening), Torstein Kiland, Sverre Homme (Agder Elektromontørforening), Øivind Wallentinsen, Svenn Åge Johnsen (Rogaland Elektromontørforening), Kai-Otto Helmersen, Knut-Richard Slettebø (Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus), Kim Haugen, Alexander Brudevold (LOK-utvalget i Nordland), Markus Hansen, Alexander Jordnes (Heismontørenes Fagforening), Øystein Smestad (Print og kopibransjens Fagforening), Esben Smistad, Trine Hardy, Kenneth Pettersen (IKT-bransjens Fagforening), Øyvind Zachariassen Henriksen (Agder Energiforening), Aina Helleren, Tuva Torsteinbø (Rogaland Energiforening). Andre som tok ordet på møtet var May-Iren Arnøy, Telenor og  Hanne Lise Fahsing, LO Namsos og Opplysningen 1881, foruten lokale tillitsvalgte fra fagforeninga.

STØTTES: Eystein Garberg støttes av en lang rekke tillitsvalgte i LOK-miljøet og fra fagforeninger i IKT Bransjen, heis og energi. Disse reiste til Trondheim mandag for å støtte Eystein Garbergs kandidatur, Thomas Blokhus, Kristoffer Knutsen (EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, Anders Staveland, (EL og IT Forbundet distrikt Agder), Morten Svendsen, Vidar Holm (EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus), Emil Haugen, Ivar Grytvik, Tord Larsen (Bodø Elektrikerforening), Torstein Kiland, Sverre Homme (Agder Elektromontørforening), Øivind Wallentinsen, Svenn Åge Johnsen (Rogaland Elektromontørforening), Kai-Otto Helmersen, Knut-Richard Slettebø (Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus), Kim Haugen, Alexander Brudevold (LOK-utvalget i Nordland), Markus Hansen, Alexander Jordnes (Heismontørenes Fagforening), Øystein Smestad (Print og kopibransjens Fagforening), Esben Smistad, Trine Hardy, Kenneth Pettersen (IKT-bransjens Fagforening), Øyvind Zachariassen Henriksen (Agder Energiforening), Aina Helleren, Tuva Torsteinbø (Rogaland Energiforening). Andre som tok ordet på møtet var May-Iren Arnøy, Telenor og Hanne Lise Fahsing, LO Namsos og Opplysningen 1881, foruten lokale tillitsvalgte fra fagforeninga.

Lars Mjøen, Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT).

Fra før av har Geir Ove Kulseth (41), som i dag er forbundssekretær i EL og IT Forbundet, meldt sitt kandidatur til den øverste lederjobben i forbundet.

BAKGRUNN: Peker på Geir Ove Kulseth som ny leder i EL og IT Forbundet i 2023

Sterk fagforeningsvekst

Eystein Garberg har ledet Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT) siden 2014. Fagforeningen har i disse åtte årene økt antall medlemmer med 1.200, antall yrkesaktive med 1.000 og antall medlemmer omfattet av en tariffavtale med 500. EFT er i dag den nest største fagforeningen i LOK-miljøet.

Jan Olav Andersen gir seg som forbundsleder på landsmøtet i 2023. Da har han vært leder av forbundet siden 2015.

Les: Forbundslederen i EL og IT varsler sin avgang. Slik reagerer resten av ledelsen

BAKGRUNN: Jan Olav Andersen går av som forbundsleder i 2023.

Landsmøtet, fra 15. til 19. mars 2023, er EL og IT Forbundets høyeste organ. Der meisles også forbundets politikk for de neste fire årene ut. Landsmøtet skal også velge ny ledelse. Den består i dag av fem personer. Også de øvrige 14 plassene i forbundsstyret skal fordeles.

Lenge i tenkeboksen

Eystein Garberg sier han har vært i tenkeboksen lenge før han kom fram til beslutningen om å stille som kandidat til ledervervet i forbundet i 2023. Garberg ble første gang tillitsvalgt i Bravida, som 30-åring i 2009. Da jobbet han som telemontør og fagarbeider. Fem år etter ble han leder i fagforeninga i Trøndelag.

– For hver gang jeg har sagt ja til ett nytt verv er det fordi jeg har trodd jeg kunne gjøre en forskjell. Jeg må innrømme at jeg flere ganger har sett behovet for å endre kurs i organisasjonen og noe av det vi har fått til i Trøndelag ønsker jeg å overføre til forbundet, sier Eystein Garberg.

Åpenhet og kampkraft

Åpenhet og kampkraft er stikkord for det Garberg ønsker å oppnå.

– Medlemmene må oppleve mindre avstand opp til forbundsledelsen og forbundskontoret enn de gjør i dag, mener Garberg.

Til nå har ledere i forbundet vært hentet fra forbundskontoret. Garberg mener det kan være sunt for organisasjonen å få inn folk utenfra og ha evnen til å se andre løsninger, andre perspektiv.

– Jeg ønsker en organisasjon som i større grad tar egne vurderinger på hva som er rett. jeg har lyst til at vi skal å vinne og jobbe for å få rett. Det handler ikke bare om kampkraft, men vilje til å ta de kampene som er nødvendig, sier Garberg.

"Operasjon overtalelse"

Leder i Bodø Elektrikerforening og forbundsstyremedlem, Emil Haugen, er en av dem som støtter Garbergs kandidatur. Han sier foreninga var blant dem som deltok i "operasjon overtalelse" og som sendte en skriftlig henvendelse for en tid tilbake, for å få ham til å stille.

– Du skal vite, Eystein, at du har en god del nordnorske medlemmer og tillitsvalgte i ryggen. Vi har lenge ønsket oss et forbund med mindre avstand, betydelig mer takhøyde og det å bygge kampkraft. Det har vi snakka utallige ganger om. Det begynner nå og skal skje på landsmøtet i 2023. I Eystein har vi en kandidat som har vist at han kan bygge organisasjon og han er aldri fornøyd med «sånn har vi alltid gjort det», sa Haugen.

Esben Smistad, konserntillitsvalgt i Telenor og leder i IKT Bransjens Fagforening, håper Garberg kan være med på å bygge en felles identitet for hele forbundet.

– IKT og IT har hatt et varierende fokus i forbundet vårt. Nå er det på tide at vi kommer i gang med jobbingen. Vi trenger en ledelse der det er rom for nye løsninger og et engasjement for et fellesskap, sa Smistad.

Kunnskapssøkende

Morten Svendsen, leder i EL og IT Forbundet Distrikt Oslo og Akershus sier han opplever Eystein Garberg som kunnskapssøkende, en som er veldig nøye og godt forberedt, som er villig til å gjøre det jobben krever og tør å si det han mener.

Hanne-Lise Fahsing, nestleder i IKT Bransjens Fagforening, sier hun og Garberg ikke har vært enige om alt gjennom årene og at de til tider har stått på hver sin haug og kjempa. Hun mener likevel at Garberg bør velges.

– Vi trenger en ny kurs, sa hun.

Vidar Holm, distriktssekretær i Oslo og Akershus trekker særlig frem pensjonssaken, der Eystein Garberg de siste årene har reist land og strand rundt og fortalt og forklart. På dette området er han blitt en nasjonal kapasitet for fagbevegelsen.

Øystein Smestad, leder i Print- og kopibransjens fagforening mener Garberg kan representere EL og IT Forbundet på en veldig god måte.

– Eystein er ikke redd for å se små miljøer, knytte bånd og allianser, sa Smestad.

May-Iren Arnøy, Telenor-tillitsvalgt og nestleder i EL og IT Trøndelag, sier Garberg har vist interesse og engasjement for å bli kjent med deres bransje.

– Vi i IKT Bransjen har følt oss tilsidesatt i forbundet. I Eystein er vi trygg på å få en leder som vil støtte oss, sa Arnøy.

Landsmøtet i EL og IT Forbundet

15. - 19. mars 2023

Forbundet har i overkant av 40.000 medlemmer innen elektro, energi, heis og IKT.

Landsmøtet samler 300 tillitsvalgte fra hele landet

Skal blant annet velge ny ledelse og nytt forbundsstyre

Støttes av disse fagforeningene

Organisasjonene som til nå har sagt at de støtter Eystein Garbergs kandidatur: EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, EL og IT Forbundet distrikt Agder, EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus, Bodø Elektrikerforening, Agder Elektromontørforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus, LOK-utvalget i Nordland, Heismontørenes Fagforening, Print og kopibransjens Fagforening, IKT-bransjens Fagforening, Agder Energiforening, Rogaland Energiforening, Klubben i Telenor, Årsmøtet i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

04.04.2022
17:18
06.04.2022 14:55Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.

André Kjernsli

Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.

MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.

Jan-Erik Østlie

Her kan det bli streik i staten om to uker

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Kommentar

Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.

Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»


Flere saker