JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LEDERKANDIDAT. Eystein Garberg samler solid støtte bak sitt kandidatur som ny leder i EL og IT Forbundet. Landsmøtet velger ny ledelse i mars 2023.

LEDERKANDIDAT. Eystein Garberg samler solid støtte bak sitt kandidatur som ny leder i EL og IT Forbundet. Landsmøtet velger ny ledelse i mars 2023.

Knut Viggen

Eystein Garberg (43) vil bli ny leder i EL og IT Forbundet

Mer åpenhet, mindre avstand, mer takhøyde, mer inkluderende. Slik vil Eystein Garberg gi EL og IT Forbundet et skikkelig løft. I mars 2023 stiller Garberg til valg som ny forbundsleder og han samler sterk støtte bak kandidaturet.04.04.2022
17:18
06.04.2022 14:55

knut.viggen@lomedia.no

– Vi må som fagbevegelse ha ei åpen hånd mot forandringer, medlemmene våre og i inngangen til forhandlinger. Samtidig må den andre handa være klar når det er nødvendig. En knytta neve slår mye hardere enn en åpen hånd og vi må tørre å bruke den, sier Eystein Garberg.

Mandag ettermiddag var en hel rekke tillitsvalgte fra LOK-miljøet, fra IKT Bransjen, energi og fra heis samlet i Trondheim for å markere sin støtte til Eystein Garberg. Godordene satt løst da et tyvetalls tillitsvalgte gikk opp på talerstolen for å ønske Garberg lykke til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STØTTES: Eystein Garberg støttes av en lang rekke tillitsvalgte i LOK-miljøet og fra fagforeninger i IKT Bransjen, heis og energi. Disse reiste til Trondheim mandag for å støtte Eystein Garbergs kandidatur, Thomas Blokhus, Kristoffer Knutsen (EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, Anders Staveland, (EL og IT Forbundet distrikt Agder), Morten Svendsen, Vidar Holm (EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus), Emil Haugen, Ivar Grytvik, Tord Larsen (Bodø Elektrikerforening), Torstein Kiland, Sverre Homme (Agder Elektromontørforening), Øivind Wallentinsen, Svenn Åge Johnsen (Rogaland Elektromontørforening), Kai-Otto Helmersen, Knut-Richard Slettebø (Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus), Kim Haugen, Alexander Brudevold (LOK-utvalget i Nordland), Markus Hansen, Alexander Jordnes (Heismontørenes Fagforening), Øystein Smestad (Print og kopibransjens Fagforening), Esben Smistad, Trine Hardy, Kenneth Pettersen (IKT-bransjens Fagforening), Øyvind Zachariassen Henriksen (Agder Energiforening), Aina Helleren, Tuva Torsteinbø (Rogaland Energiforening). Andre som tok ordet på møtet var May-Iren Arnøy, Telenor og  Hanne Lise Fahsing, LO Namsos og Opplysningen 1881, foruten lokale tillitsvalgte fra fagforeninga.

STØTTES: Eystein Garberg støttes av en lang rekke tillitsvalgte i LOK-miljøet og fra fagforeninger i IKT Bransjen, heis og energi. Disse reiste til Trondheim mandag for å støtte Eystein Garbergs kandidatur, Thomas Blokhus, Kristoffer Knutsen (EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, Anders Staveland, (EL og IT Forbundet distrikt Agder), Morten Svendsen, Vidar Holm (EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus), Emil Haugen, Ivar Grytvik, Tord Larsen (Bodø Elektrikerforening), Torstein Kiland, Sverre Homme (Agder Elektromontørforening), Øivind Wallentinsen, Svenn Åge Johnsen (Rogaland Elektromontørforening), Kai-Otto Helmersen, Knut-Richard Slettebø (Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus), Kim Haugen, Alexander Brudevold (LOK-utvalget i Nordland), Markus Hansen, Alexander Jordnes (Heismontørenes Fagforening), Øystein Smestad (Print og kopibransjens Fagforening), Esben Smistad, Trine Hardy, Kenneth Pettersen (IKT-bransjens Fagforening), Øyvind Zachariassen Henriksen (Agder Energiforening), Aina Helleren, Tuva Torsteinbø (Rogaland Energiforening). Andre som tok ordet på møtet var May-Iren Arnøy, Telenor og Hanne Lise Fahsing, LO Namsos og Opplysningen 1881, foruten lokale tillitsvalgte fra fagforeninga.

Lars Mjøen, Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT).

Fra før av har Geir Ove Kulseth (41), som i dag er forbundssekretær i EL og IT Forbundet, meldt sitt kandidatur til den øverste lederjobben i forbundet.

BAKGRUNN: Peker på Geir Ove Kulseth som ny leder i EL og IT Forbundet i 2023

Sterk fagforeningsvekst

Eystein Garberg har ledet Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT) siden 2014. Fagforeningen har i disse åtte årene økt antall medlemmer med 1.200, antall yrkesaktive med 1.000 og antall medlemmer omfattet av en tariffavtale med 500. EFT er i dag den nest største fagforeningen i LOK-miljøet.

Jan Olav Andersen gir seg som forbundsleder på landsmøtet i 2023. Da har han vært leder av forbundet siden 2015.

Les: Forbundslederen i EL og IT varsler sin avgang. Slik reagerer resten av ledelsen

BAKGRUNN: Jan Olav Andersen går av som forbundsleder i 2023.

Landsmøtet, fra 15. til 19. mars 2023, er EL og IT Forbundets høyeste organ. Der meisles også forbundets politikk for de neste fire årene ut. Landsmøtet skal også velge ny ledelse. Den består i dag av fem personer. Også de øvrige 14 plassene i forbundsstyret skal fordeles.

Lenge i tenkeboksen

Eystein Garberg sier han har vært i tenkeboksen lenge før han kom fram til beslutningen om å stille som kandidat til ledervervet i forbundet i 2023. Garberg ble første gang tillitsvalgt i Bravida, som 30-åring i 2009. Da jobbet han som telemontør og fagarbeider. Fem år etter ble han leder i fagforeninga i Trøndelag.

– For hver gang jeg har sagt ja til ett nytt verv er det fordi jeg har trodd jeg kunne gjøre en forskjell. Jeg må innrømme at jeg flere ganger har sett behovet for å endre kurs i organisasjonen og noe av det vi har fått til i Trøndelag ønsker jeg å overføre til forbundet, sier Eystein Garberg.

Åpenhet og kampkraft

Åpenhet og kampkraft er stikkord for det Garberg ønsker å oppnå.

– Medlemmene må oppleve mindre avstand opp til forbundsledelsen og forbundskontoret enn de gjør i dag, mener Garberg.

Til nå har ledere i forbundet vært hentet fra forbundskontoret. Garberg mener det kan være sunt for organisasjonen å få inn folk utenfra og ha evnen til å se andre løsninger, andre perspektiv.

– Jeg ønsker en organisasjon som i større grad tar egne vurderinger på hva som er rett. jeg har lyst til at vi skal å vinne og jobbe for å få rett. Det handler ikke bare om kampkraft, men vilje til å ta de kampene som er nødvendig, sier Garberg.

"Operasjon overtalelse"

Leder i Bodø Elektrikerforening og forbundsstyremedlem, Emil Haugen, er en av dem som støtter Garbergs kandidatur. Han sier foreninga var blant dem som deltok i "operasjon overtalelse" og som sendte en skriftlig henvendelse for en tid tilbake, for å få ham til å stille.

– Du skal vite, Eystein, at du har en god del nordnorske medlemmer og tillitsvalgte i ryggen. Vi har lenge ønsket oss et forbund med mindre avstand, betydelig mer takhøyde og det å bygge kampkraft. Det har vi snakka utallige ganger om. Det begynner nå og skal skje på landsmøtet i 2023. I Eystein har vi en kandidat som har vist at han kan bygge organisasjon og han er aldri fornøyd med «sånn har vi alltid gjort det», sa Haugen.

Esben Smistad, konserntillitsvalgt i Telenor og leder i IKT Bransjens Fagforening, håper Garberg kan være med på å bygge en felles identitet for hele forbundet.

– IKT og IT har hatt et varierende fokus i forbundet vårt. Nå er det på tide at vi kommer i gang med jobbingen. Vi trenger en ledelse der det er rom for nye løsninger og et engasjement for et fellesskap, sa Smistad.

Kunnskapssøkende

Morten Svendsen, leder i EL og IT Forbundet Distrikt Oslo og Akershus sier han opplever Eystein Garberg som kunnskapssøkende, en som er veldig nøye og godt forberedt, som er villig til å gjøre det jobben krever og tør å si det han mener.

Hanne-Lise Fahsing, nestleder i IKT Bransjens Fagforening, sier hun og Garberg ikke har vært enige om alt gjennom årene og at de til tider har stått på hver sin haug og kjempa. Hun mener likevel at Garberg bør velges.

– Vi trenger en ny kurs, sa hun.

Vidar Holm, distriktssekretær i Oslo og Akershus trekker særlig frem pensjonssaken, der Eystein Garberg de siste årene har reist land og strand rundt og fortalt og forklart. På dette området er han blitt en nasjonal kapasitet for fagbevegelsen.

Øystein Smestad, leder i Print- og kopibransjens fagforening mener Garberg kan representere EL og IT Forbundet på en veldig god måte.

– Eystein er ikke redd for å se små miljøer, knytte bånd og allianser, sa Smestad.

May-Iren Arnøy, Telenor-tillitsvalgt og nestleder i EL og IT Trøndelag, sier Garberg har vist interesse og engasjement for å bli kjent med deres bransje.

– Vi i IKT Bransjen har følt oss tilsidesatt i forbundet. I Eystein er vi trygg på å få en leder som vil støtte oss, sa Arnøy.

Landsmøtet i EL og IT Forbundet

15. - 19. mars 2023

Forbundet har i overkant av 40.000 medlemmer innen elektro, energi, heis og IKT.

Landsmøtet samler 300 tillitsvalgte fra hele landet

Skal blant annet velge ny ledelse og nytt forbundsstyre

Støttes av disse fagforeningene

Organisasjonene som til nå har sagt at de støtter Eystein Garbergs kandidatur: EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, EL og IT Forbundet distrikt Agder, EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus, Bodø Elektrikerforening, Agder Elektromontørforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus, LOK-utvalget i Nordland, Heismontørenes Fagforening, Print og kopibransjens Fagforening, IKT-bransjens Fagforening, Agder Energiforening, Rogaland Energiforening, Klubben i Telenor, Årsmøtet i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

04.04.2022
17:18
06.04.2022 14:55

Landsmøtet i EL og IT Forbundet

15. - 19. mars 2023

Forbundet har i overkant av 40.000 medlemmer innen elektro, energi, heis og IKT.

Landsmøtet samler 300 tillitsvalgte fra hele landet

Skal blant annet velge ny ledelse og nytt forbundsstyre
Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – I verste fall går det utover julegåver til barnebarna

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Stian Lysberg Solum / NTB

Frykter at engangsutbetalingen til uføre kan forsvinne

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Torgny Hasås

Lærerne tapte trolig 10.000 på streiken

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon


Flere saker