JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LEDERKANDIDAT. Eystein Garberg samler solid støtte bak sitt kandidatur som ny leder i EL og IT Forbundet. Landsmøtet velger ny ledelse i mars 2023.

LEDERKANDIDAT. Eystein Garberg samler solid støtte bak sitt kandidatur som ny leder i EL og IT Forbundet. Landsmøtet velger ny ledelse i mars 2023.

Knut Viggen

Eystein Garberg (43) vil bli ny leder i EL og IT Forbundet

Mer åpenhet, mindre avstand, mer takhøyde, mer inkluderende. Slik vil Eystein Garberg gi EL og IT Forbundet et skikkelig løft. I mars 2023 stiller Garberg til valg som ny forbundsleder og han samler sterk støtte bak kandidaturet.


04.04.2022
17:18
06.04.2022 14:55

knut.viggen@lomedia.no

– Vi må som fagbevegelse ha ei åpen hånd mot forandringer, medlemmene våre og i inngangen til forhandlinger. Samtidig må den andre handa være klar når det er nødvendig. En knytta neve slår mye hardere enn en åpen hånd og vi må tørre å bruke den, sier Eystein Garberg.

Mandag ettermiddag var en hel rekke tillitsvalgte fra LOK-miljøet, fra IKT Bransjen, energi og fra heis samlet i Trondheim for å markere sin støtte til Eystein Garberg. Godordene satt løst da et tyvetalls tillitsvalgte gikk opp på talerstolen for å ønske Garberg lykke til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STØTTES: Eystein Garberg støttes av en lang rekke tillitsvalgte i LOK-miljøet og fra fagforeninger i IKT Bransjen, heis og energi. Disse reiste til Trondheim mandag for å støtte Eystein Garbergs kandidatur, Thomas Blokhus, Kristoffer Knutsen (EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, Anders Staveland, (EL og IT Forbundet distrikt Agder), Morten Svendsen, Vidar Holm (EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus), Emil Haugen, Ivar Grytvik, Tord Larsen (Bodø Elektrikerforening), Torstein Kiland, Sverre Homme (Agder Elektromontørforening), Øivind Wallentinsen, Svenn Åge Johnsen (Rogaland Elektromontørforening), Kai-Otto Helmersen, Knut-Richard Slettebø (Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus), Kim Haugen, Alexander Brudevold (LOK-utvalget i Nordland), Markus Hansen, Alexander Jordnes (Heismontørenes Fagforening), Øystein Smestad (Print og kopibransjens Fagforening), Esben Smistad, Trine Hardy, Kenneth Pettersen (IKT-bransjens Fagforening), Øyvind Zachariassen Henriksen (Agder Energiforening), Aina Helleren, Tuva Torsteinbø (Rogaland Energiforening). Andre som tok ordet på møtet var May-Iren Arnøy, Telenor og  Hanne Lise Fahsing, LO Namsos og Opplysningen 1881, foruten lokale tillitsvalgte fra fagforeninga.

STØTTES: Eystein Garberg støttes av en lang rekke tillitsvalgte i LOK-miljøet og fra fagforeninger i IKT Bransjen, heis og energi. Disse reiste til Trondheim mandag for å støtte Eystein Garbergs kandidatur, Thomas Blokhus, Kristoffer Knutsen (EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, Anders Staveland, (EL og IT Forbundet distrikt Agder), Morten Svendsen, Vidar Holm (EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus), Emil Haugen, Ivar Grytvik, Tord Larsen (Bodø Elektrikerforening), Torstein Kiland, Sverre Homme (Agder Elektromontørforening), Øivind Wallentinsen, Svenn Åge Johnsen (Rogaland Elektromontørforening), Kai-Otto Helmersen, Knut-Richard Slettebø (Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus), Kim Haugen, Alexander Brudevold (LOK-utvalget i Nordland), Markus Hansen, Alexander Jordnes (Heismontørenes Fagforening), Øystein Smestad (Print og kopibransjens Fagforening), Esben Smistad, Trine Hardy, Kenneth Pettersen (IKT-bransjens Fagforening), Øyvind Zachariassen Henriksen (Agder Energiforening), Aina Helleren, Tuva Torsteinbø (Rogaland Energiforening). Andre som tok ordet på møtet var May-Iren Arnøy, Telenor og Hanne Lise Fahsing, LO Namsos og Opplysningen 1881, foruten lokale tillitsvalgte fra fagforeninga.

Lars Mjøen, Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT).

Fra før av har Geir Ove Kulseth (41), som i dag er forbundssekretær i EL og IT Forbundet, meldt sitt kandidatur til den øverste lederjobben i forbundet.

BAKGRUNN: Peker på Geir Ove Kulseth som ny leder i EL og IT Forbundet i 2023

Sterk fagforeningsvekst

Eystein Garberg har ledet Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT) siden 2014. Fagforeningen har i disse åtte årene økt antall medlemmer med 1.200, antall yrkesaktive med 1.000 og antall medlemmer omfattet av en tariffavtale med 500. EFT er i dag den nest største fagforeningen i LOK-miljøet.

Jan Olav Andersen gir seg som forbundsleder på landsmøtet i 2023. Da har han vært leder av forbundet siden 2015.

Les: Forbundslederen i EL og IT varsler sin avgang. Slik reagerer resten av ledelsen

BAKGRUNN: Jan Olav Andersen går av som forbundsleder i 2023.

Landsmøtet, fra 15. til 19. mars 2023, er EL og IT Forbundets høyeste organ. Der meisles også forbundets politikk for de neste fire årene ut. Landsmøtet skal også velge ny ledelse. Den består i dag av fem personer. Også de øvrige 14 plassene i forbundsstyret skal fordeles.

Lenge i tenkeboksen

Eystein Garberg sier han har vært i tenkeboksen lenge før han kom fram til beslutningen om å stille som kandidat til ledervervet i forbundet i 2023. Garberg ble første gang tillitsvalgt i Bravida, som 30-åring i 2009. Da jobbet han som telemontør og fagarbeider. Fem år etter ble han leder i fagforeninga i Trøndelag.

– For hver gang jeg har sagt ja til ett nytt verv er det fordi jeg har trodd jeg kunne gjøre en forskjell. Jeg må innrømme at jeg flere ganger har sett behovet for å endre kurs i organisasjonen og noe av det vi har fått til i Trøndelag ønsker jeg å overføre til forbundet, sier Eystein Garberg.

Åpenhet og kampkraft

Åpenhet og kampkraft er stikkord for det Garberg ønsker å oppnå.

– Medlemmene må oppleve mindre avstand opp til forbundsledelsen og forbundskontoret enn de gjør i dag, mener Garberg.

Til nå har ledere i forbundet vært hentet fra forbundskontoret. Garberg mener det kan være sunt for organisasjonen å få inn folk utenfra og ha evnen til å se andre løsninger, andre perspektiv.

– Jeg ønsker en organisasjon som i større grad tar egne vurderinger på hva som er rett. jeg har lyst til at vi skal å vinne og jobbe for å få rett. Det handler ikke bare om kampkraft, men vilje til å ta de kampene som er nødvendig, sier Garberg.

"Operasjon overtalelse"

Leder i Bodø Elektrikerforening og forbundsstyremedlem, Emil Haugen, er en av dem som støtter Garbergs kandidatur. Han sier foreninga var blant dem som deltok i "operasjon overtalelse" og som sendte en skriftlig henvendelse for en tid tilbake, for å få ham til å stille.

– Du skal vite, Eystein, at du har en god del nordnorske medlemmer og tillitsvalgte i ryggen. Vi har lenge ønsket oss et forbund med mindre avstand, betydelig mer takhøyde og det å bygge kampkraft. Det har vi snakka utallige ganger om. Det begynner nå og skal skje på landsmøtet i 2023. I Eystein har vi en kandidat som har vist at han kan bygge organisasjon og han er aldri fornøyd med «sånn har vi alltid gjort det», sa Haugen.

Esben Smistad, konserntillitsvalgt i Telenor og leder i IKT Bransjens Fagforening, håper Garberg kan være med på å bygge en felles identitet for hele forbundet.

– IKT og IT har hatt et varierende fokus i forbundet vårt. Nå er det på tide at vi kommer i gang med jobbingen. Vi trenger en ledelse der det er rom for nye løsninger og et engasjement for et fellesskap, sa Smistad.

Kunnskapssøkende

Morten Svendsen, leder i EL og IT Forbundet Distrikt Oslo og Akershus sier han opplever Eystein Garberg som kunnskapssøkende, en som er veldig nøye og godt forberedt, som er villig til å gjøre det jobben krever og tør å si det han mener.

Hanne-Lise Fahsing, nestleder i IKT Bransjens Fagforening, sier hun og Garberg ikke har vært enige om alt gjennom årene og at de til tider har stått på hver sin haug og kjempa. Hun mener likevel at Garberg bør velges.

– Vi trenger en ny kurs, sa hun.

Vidar Holm, distriktssekretær i Oslo og Akershus trekker særlig frem pensjonssaken, der Eystein Garberg de siste årene har reist land og strand rundt og fortalt og forklart. På dette området er han blitt en nasjonal kapasitet for fagbevegelsen.

Øystein Smestad, leder i Print- og kopibransjens fagforening mener Garberg kan representere EL og IT Forbundet på en veldig god måte.

– Eystein er ikke redd for å se små miljøer, knytte bånd og allianser, sa Smestad.

May-Iren Arnøy, Telenor-tillitsvalgt og nestleder i EL og IT Trøndelag, sier Garberg har vist interesse og engasjement for å bli kjent med deres bransje.

– Vi i IKT Bransjen har følt oss tilsidesatt i forbundet. I Eystein er vi trygg på å få en leder som vil støtte oss, sa Arnøy.

Landsmøtet i EL og IT Forbundet

15. - 19. mars 2023

Forbundet har i overkant av 40.000 medlemmer innen elektro, energi, heis og IKT.

Landsmøtet samler 300 tillitsvalgte fra hele landet

Skal blant annet velge ny ledelse og nytt forbundsstyre

Støttes av disse fagforeningene

Organisasjonene som til nå har sagt at de støtter Eystein Garbergs kandidatur: EL og IT Forbundet distrikt Rogaland, EL og IT Forbundet distrikt Agder, EL og IT Forbundet distrikt Oslo/Akershus, Bodø Elektrikerforening, Agder Elektromontørforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus, LOK-utvalget i Nordland, Heismontørenes Fagforening, Print og kopibransjens Fagforening, IKT-bransjens Fagforening, Agder Energiforening, Rogaland Energiforening, Klubben i Telenor, Årsmøtet i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

04.04.2022
17:18
06.04.2022 14:55

Landsmøtet i EL og IT Forbundet

15. - 19. mars 2023

Forbundet har i overkant av 40.000 medlemmer innen elektro, energi, heis og IKT.

Landsmøtet samler 300 tillitsvalgte fra hele landet

Skal blant annet velge ny ledelse og nytt forbundsstyre
Mest lest

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

PENSJON: Går du av med pensjon tidlig, vil du få et nytt tillegg. (Illustrasjonsfoto).

Anna Granqvist

Ny pensjon: Økes med nesten 30.000 kroner

De to 1969-modellene Tor Rønning og Roger Olsen kan ikke gå av når de blir 62 år. De må vente et halvt år til, mens yngstemann på lageret må vente til han er 65,5 år.

De to 1969-modellene Tor Rønning og Roger Olsen kan ikke gå av når de blir 62 år. De må vente et halvt år til, mens yngstemann på lageret må vente til han er 65,5 år.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Industriarbeidarane Kjell Kvalen (til venstre) og Joachim Aspelund Linde vil ha betre løn. Det er viktig å få mest mogleg sentralt, for dei lokale forhandlingane gir ofte ikkje så mykje.

Erlend Tro Klette

Bedrifta går så det susar, men det vises ikkje på løna til Kjell og Joachim

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Etter pandemien hadde ikke tillitsvalgt Gro Enger og kollegene noe kontor å komme tilbake til.

Herman Bjørnson Hagen

Nå har Gro og 49 kolleger jobbet hjemmefra i nesten fire år

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

– Jeg møter mange unge som er redde for å om de har råd til å bli gamle, sier NTL Ung-leder John Magne Pedersen Tangen.

Guro Gulstuen Nordhagen

– Mange blir utbrent før de passerer 35. Det skremmer vettet av meg

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

En butikk i Lillestrøm holdt ulovlig søndagsåpent, men skal nå ha rettet opp i forholdet. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Politiet stoppet ulovlig søndagshandel

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

«Systemet» har ikke gjort det lett for alenemor Hilma

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

KREVER MER LØNN: Nå er det vår tur, sier NTL-erne Jorid Ness (f.v.), Nina Nygård, Therese Aune Nøtnes og Gard Grande på Ørland flystasjon.

Nina Hanssen

Ansatte i Forsvaret: – Det er vår tur nå. Lønna må opp

Debatt

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Mange av LOs medlemmer klarer så vidt å være i arbeid til fylte 62 år. Disse medlemmene står nå i fare for å bli presset over på den lange og tunge vegen til uføretrygd, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Uforståelig at ledelsen i LO godtar en økning av pensjonsalderen

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

ORGANISERT: Philip Rein er tillitsvalgt i Foodora, og ønsker at også Wolt skal få tariffavtale. Her i samtale med et bud som jobber både for Wolt og Foodora.

Håvard Sæbø

– Frustrasjonen hos budene er stor, så vi blir godt mottatt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Hamid Norouzi slet med norsken, og sier han ikke skjønte digitale systemer eller forsto hvordan næringslivet fungerte. Han har anmeldt sin tidligere sjef for svindel. Saken ble henlagt

Ronja Sagstuen Larsen

Hamid ble lurt av sjefen. Nå skylder han staten 200.000 kroner

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Takk til dere ni som tok denne kampen - med store personlige belastninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Jan-Erik Østlie

De streiket i nesten ett år. Nå får de tariffavtale og går opp i lønn

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen. Nå må staten ta ansvar

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

LO vil ha en forbedring av alderspensjonen for uføre i årskullene 1954-63, sier nestleder i LO Steinar Krogstad (t.v).

Brian Cliff Olguin / Sissel M. Rasmussen

LO støtter pensjonistenes uføre-krav. Regjeringa vil ikke svare

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

– Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

– NTL har ikke ønsket ei heving av aldersgrensene i staten, sier Kjersti Barsok.

Eirik Dahl Viggen

Aldersgrensen for statsansatte heves. Slik reagerer NTL


Flere saker