Jan Olav Andersen går av som forbundsleder i 2023
Jan Olav Andersen (64), stiller ikke til gjenvalg på landsmøtet i EL og IT Forbundet i mars 2023, men lover full trøkk på de store, viktige sakene som gjenstår i perioden. Først ligger Stortingsvalget i september.
PLAN FRA 2015: – Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Knut.viggen@lomedia.no
– Jeg har ingen planer om å stille til gjenvalg som forbundsleder på landsmøtet i 2023. Når vi kommer dit har jeg vært i en del av ledelsen i EL og IT Forbundet i 22 år. Jeg har vært forbundsleder i åtte år og jeg har vært ansatt her i forbundet i 30 år. Så da tenker jeg at det bør være et naturlig tidspunkt å trekke seg tilbake på og gå over i en pensjonisttilværelse, sier Andersen.
– Hvorfor går du ut med dette akkurat nå? Det er jo lenge til 2023?
– Årsaken er at jeg rett og slett har fått en del spørsmål rundt dette og jeg vet at det har vært en del spekulasjoner ute i organisasjonen. Jeg har behov for å klargjøre at det ikke er noe grunnlag for disse spekulasjonene og derfor synes jeg det er greit å si i fra nå, sjøl om det fortsatt er lenge til, sier han.
– Min beslutning om å sitte fram til 2023 har vært planen fra jeg ble valgt i 2015. Sjøl om jeg har likt å fleipe med noen alternativer innimellom så har det vært planen hele veien, sier han.
Han vil ikke si noe om noen mulig etterfølger på dette tidspunktet. Det er det landsmøtet som bestemmer.
Reaksjon: Forbundslederen i EL og IT varsler sin avgang. Slik reagerer resten av ledelsen
Ikke noen nedtrapping
Andersen understreker at nyheten om at han gir seg i 2023 ikke markerer starten på noen nedtrappingsprosess fra hans side.
– Det er mange store og viktige saker som ligger foran oss i perioden fram til neste landsmøte. Nært forestående nå er jo Stortingsvalget og forhåpentligvis vil det gi et sånt resultat at det vil være med og påvirke innholdet i en ny regjeringsplattform. Så har vi et hovedoppgjør i 2022 og en ny AFP-ordning som skal på plass, sånn at det er temmelig mange store oppgaver igjen som jeg er topp motivert for å kaste meg over, sier han.
– Det grønne skiftet?
– Ja, det vil bli helt sentralt i stortingsvalgkampen og ikke minst i de forhandlingene som skal foregå i ettertid og den påvirkningen vi vil forsøke å utøve på de som skal danne regjering. De vil peke mye på klima, nye jobber og store utslipp. Det er jo helt sentrale element som vi har LO med oss på. Vi må få en regjering som tar noen offensive grep for å få ned utslippene og det raskt, sier han.
Også arbeidslivspolitikk blir viktig.
– Vi vil fortsette klampen mot bemanningsbyråene som vi mener ikke har noen naturlig plass i norsk arbeidsliv.
Mye lest: Fagforeninger solgte ferieparadis for 47 millioner: Ukjent kjøper
Rekuttering
Og rekruttering til bransjene og utdanning.
– Både å rekruttere nye og utvikle livslang læring for folk som jobber i våre bransjer er avgjørende viktig. Vi må også sikre at vi har et utdanningssystem som gjør at vi til enhver tid har den kompetansen som kreves for å håndtere de nye teknologiene som kommer som en kule i alle bransjene.
Og offentlig eierskap til kraftressursene.
– Vi har jo sagt gjentatte ganger at vi har en eierskapsstruktur til vannkrafta som er god og som sikrer offentlig eierskap. Og vi tror det vil være fornuftig å etablere en lignende eierskapsmodell for vindkrafta, det vil sikre offentlig eierskap og det vil bidra til å dempe de lokale konfliktene rundt vindkrafta.
– Så mange store saker?
– Ja, men først kommer Stortingsvalget. Vi har et sterkt ønske om å bidra til et regjeringsskifte i september og vi ønsker oss en flertallsregjering, med så mange partier som mulig for min del, men en flertallsregjering forankret til venstre i norsk politikk, avslutter Andersen.