JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bjørnar Moxnes besøkte arbeidsplass i Oslo.

Bjørnar Moxnes besøkte arbeidsplass i Oslo.

Helge Rønning Birkelund

Rødt-lederen om bemanningsbransjen

Her er det ulovlig innleie på en kommunal byggeplass, mener Rødt. Partiet krever forbud mot innleie

Rødt krever totalforbud mot bruk av kommersielle bemanningsbyråer. Partiet vil gjøre slutt på det de mener er straffefrihet for arbeidslivskriminalitet.29.08.2017
14:02
30.08.2017 10:10

helge@lomedia.no

– Vi må få tilbake lovforbudet mot kommersiell utleie av arbeidskraft, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til LO-Aktuelt.

Han mener det nå må tas skikkelig tak i problemet. Han vil ha tilbake lovregelen som ble endret fra 2000, og som førte til et frislipp av bemanningsbransjen.

Moxnes poengterer at man fortsatt skal kunne leie inn reelle vikarer for langtidssyke og permisjoner, men vil sette en stopper for omfattende bruk av innleie slik det blant annet praktiseres på norske byggeplasser og i anleggsbransjen.

17 historier om ulikhet i Norge

På arbeidsplass

LO-Aktuelt ble med Bjørnar Moxnes til en av hovedstadens mange byggeplasser.

Det kommunale foretaket Boligbygg har engasjert entreprenøren AF til å sette opp omsorgsboliger på Kaldbakken. Hovedentreprenøren har tre ansatte på byggeplassen. Resten – opp mot 20 – var ifølge Fellesforbundet innleid eller fra underentreprenører.

– Nå så vi en som er ulovlig innleid gå rett forbi oss, hevder Bjørnar Moxnes, og peker på en ansatt som går i jakke med logo for selskapet Workman på ryggen.

En annen arbeider ber oss være forsiktig:

– Du må ikke finne på å ta bilde av ham, sier en arbeider fra selskapet R3, som leier inn arbeidere fra Workman.

Fellesforbundet mener å ha dokumentasjon på en rekke tilfeller av ulovlig innleie, bare på denne ene byggeplassen.

Firmaet R3 har ikke tariffavtale, men leier likevel inn fra Workman, noe som ifølge Fellesforbundet er ulovlig.

Lovverket sier at tariffavtale må være på plass for å kunne leie inn fra et bemanningsforetak.

Hovedentreprenøren har lovet at det skal være fire-seks lærlinger på arbeidsplassen, opplyser Fellesforbundet. Det har ikke vært noen, ifølge forbundet.

Ikke stå fram

LO-Aktuelt snakket med tillitsvalgte på byggeplassen som ikke tør stå fram med navn og bilde.

– De skal bruke lærlinger og vet hva som står i kontrakten. Nå har de reist halve bygget, og ikke brukt en eneste lærling. Da Fellesforbundet var her sist skulle de på kontoret ordne opp i det. Ikke noe har skjedd. Jeg mener også Oslo kommune er for slappe som ikke tar tak i dette, sier vår kilde.

Oslos byggebransje

Før LO-kongressen la Fellesforbundet i Oslo og Akershus fram en dyster rapport om bemanningsbransjen i Oslo. På 59 byggeplasser ble det registrert 73 bemanningsforetak. Egentlig 78, med renholdsbedrifter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre viste til denne rapporten da han nylig foreslo et forbud mot bemanningsbyrå innen byggebransjen i Oslo. Innleieprosenten har doblet seg og 85 prosent er ulovlig innleie, ifølge rapporten. Det vil si byråer som har begått brudd på innleiebestemmelsene.

– Vi kan ikke lenger sitte og se på at fast ansatte i en hel næring forsvinner. Andelen innleide arbeidere i byggebransjen i Oslo er nå så stor, at vi sier stopp. Hvis ikke bemanningsbransjen tar rev i seilene vil vi foreslå at det innføres forbud mot innleie i hovedstaden, sier Støre til VG.

Han vil først innføre et midlertidig forbud for å se virkningene. Hvis ikke det holder, vil Ap ha et permanent forbud.

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme folka opp i barnevern og ungdomsarbeid

– Ille nok allerede

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det ikke holder med midlertidig forbud.

– Det er konsekvensene av sin egen politikk Støre nå er opprørt over, med frislippet av bemanningsbyråer og uregulert arbeidsinnvandring fra Øst-Europa. Når Støre nå ser konsekvensene, som Rødt og fagbevegelsen har påpekt i over 10 år, er det underlig at han bare vil begrense problemet i Oslo. Skal vi sitte og vente på at det blir like ille andre steder og i andre bransjer? Situasjonen er jo ikke noe bedre i Akershus. Det er nettopp denne politiske tafattheten som har gjort at sosial dumping og arbeidslivskriminalitet har fått bre om seg til dagens faretruende nivåer. Det vi opplever nå er et sammenbrudd i arbeidslivet. Bemanningsbyråene sager over bærebjelken i den norske modellen når fast ansatte byttes ut med innleide. Dette må stanses før det er for seint, sier Bjørnar Moxnes.

Stigende interesse

Rødt har opplevd en stigende kurve på meningsmålingene og kan få flere representanter på Stortinget. Moxnes tror partiet tar velgere fra Arbeiderpartiet.

– Vi står for en tydelig politikk mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Og vi er klare og tydelige i kampen mot velferdsprofitørene, mens Arbeiderpartiet er utydelige på disse sakene. Jeg tror flere sosialdemokrater ser at de må stemme på oss for å hindre at Støre roter seg bort i borgerlig politikk, sier Moxnes.

– Oslo kommune er kanskje den kommunen som har kommet lengst i kampen mot sosial dumping, men når selv Oslo har trøbbel i forhold til dette viser det at vi trenger et nasjonalt forbud mot bemanningsbyråene. I dag er ned mot 10 prosent organisert på byggeplassene i Oslo og Akershus. Fagbevegelsen blir feid av banen. Vi kan vinke farvel til den norske modellen om ikke et nytt Stortingsflertall raskt tar affære, sier Rødt-lederen.

– Kjører du for fort med bil får du en saftig bot. Hvis du begår arbeidslivskriminalitet skjer ingen ting. Det må bli slutt på toleransen for arbeidslivskriminalitet, sier Moxnes.

SV vil stramme inn

Også SV vil sette foten ned for bemanningsbransjen.

– Vi vil ta et oppgjør med bemanningsbransjen. Også vi vil tilbake til tiden før liberaliseringen, sier Kirsti Bergstø til LO-Aktuelt.

– Bemanningsbransjens inntog spesielt innenfor bygg- og anleggsbransjen holder på å uthule seriøsiteten i norsk arbeidsliv og svekke bransjer med store fagtradisjoner i Norge, sier Kirsti Bergstø.

• Følg oss på Facebook

Regjeringen avviser forbud

Mener det vil få dramatiske følger for bygg- og anleggsbransjen.

– Faste stillinger er og skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Bemanningsbransjen står for en nødvendig fleksibilitet og er en viktig erfaringsarena for unge mennesker. Bransjen utgjør kun en til to prosent av de sysselsatte i dag, sier statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet, Christl Kvam (H), til LO-Aktuelt.

– Vi ser at bruk av innleie har økt mye i bygg- og anlegg, særlig i Oslo-området, og i noen tilfeller er bruken av innleie ikke i tråd med det arbeidslivet vi ønsker. Regjeringen har derfor sendt på høring flere forslag som er målrettet mot en uønsket utvikling. Vi foreslår blant annet å presisere hva som menes med faste ansettelser, og vi åpner for å sette en kvote for hvor stor andel som kan leies inn, poengterer hun.

– Et totalforbud mot innleie vil trolig få dramatiske følger for bygg- og anleggsbransjen. Oppdragsmengden kan svinge mye, og det vil i realiteten være svært krevende for en utbygger å skulle være bemannet som om ordreboken er full til enhver tid. Konsekvensen av forslaget vil være oppsigelser eller permitteringer hver gang oppdrag er gjennomført. Forslaget om å forby bemanningsselskap rammer dessverre ikke bare bemanningsbransjen og de useriøse firmaene, men drar de seriøse med seg i dragsuget, og gjør de gode arbeidsplassene i bygge- og anleggsbransjen utrygge, sier Christl Kvam.

– Bortsetting, ikke innleie

AF er forelagt artikkelen, og hevder påstandene i artikkelen er feil.

AF har fått seg forelagt alle påstander i artikkelen, og svarer dette:

– AF har kontrollrutiner som skal sikre at underleverandørers virksomhet skjer på en forsvarlig og lovlig måte. Vi foretar jevnlig kontroller av underleverandører på alle våre prosjekter. Det er nylig gjennomført kontroll på dette prosjektet heter det i svaret fra AF.

– Påstandene i artikkelen er feil. AF har ikke innleide på byggeplassen. Vi har pt. underentreprise på riving, stillas, prefabrikkerte fasadeelementer, rør og elektro. Disse underentreprenørene benytter i hovedsak egne ansatte.

– Det har gjennom første halvdel av prosjektet vært 3-6 lærlinger innen fagene elektro, rør og tømmer. Pt. foregår riving og montasje av fasadeelementer. Det er ingen lærlingordning for disse fagene. Det er planlagt å ta inn lærlinger på tømmer, elektro og rør når disse fagene starter i del 2 av prosjektet. Byggherrens krav til fire lærlinger i snitt, overholdes, skriver AF.

Boligbygg vil ikke kommentere saken og viser til svaret fra AF, som tilbakeviser påstandene fra Moxnes.

29.08.2017
14:02
30.08.2017 10:10Mest lest

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Simen Aker Grimsrud

60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Martin Guttormsen Slørdal

Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Colourbox

Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie


Flere saker