JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bjørnar Moxnes besøkte arbeidsplass i Oslo.

Bjørnar Moxnes besøkte arbeidsplass i Oslo.

Helge Rønning Birkelund

Rødt-lederen om bemanningsbransjen

Her er det ulovlig innleie på en kommunal byggeplass, mener Rødt. Partiet krever forbud mot innleie

Rødt krever totalforbud mot bruk av kommersielle bemanningsbyråer. Partiet vil gjøre slutt på det de mener er straffefrihet for arbeidslivskriminalitet.29.08.2017
14:02
30.08.2017 10:10

helge@lomedia.no

– Vi må få tilbake lovforbudet mot kommersiell utleie av arbeidskraft, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til LO-Aktuelt.

Han mener det nå må tas skikkelig tak i problemet. Han vil ha tilbake lovregelen som ble endret fra 2000, og som førte til et frislipp av bemanningsbransjen.

Moxnes poengterer at man fortsatt skal kunne leie inn reelle vikarer for langtidssyke og permisjoner, men vil sette en stopper for omfattende bruk av innleie slik det blant annet praktiseres på norske byggeplasser og i anleggsbransjen.

17 historier om ulikhet i Norge

På arbeidsplass

LO-Aktuelt ble med Bjørnar Moxnes til en av hovedstadens mange byggeplasser.

Det kommunale foretaket Boligbygg har engasjert entreprenøren AF til å sette opp omsorgsboliger på Kaldbakken. Hovedentreprenøren har tre ansatte på byggeplassen. Resten – opp mot 20 – var ifølge Fellesforbundet innleid eller fra underentreprenører.

– Nå så vi en som er ulovlig innleid gå rett forbi oss, hevder Bjørnar Moxnes, og peker på en ansatt som går i jakke med logo for selskapet Workman på ryggen.

En annen arbeider ber oss være forsiktig:

– Du må ikke finne på å ta bilde av ham, sier en arbeider fra selskapet R3, som leier inn arbeidere fra Workman.

Fellesforbundet mener å ha dokumentasjon på en rekke tilfeller av ulovlig innleie, bare på denne ene byggeplassen.

Firmaet R3 har ikke tariffavtale, men leier likevel inn fra Workman, noe som ifølge Fellesforbundet er ulovlig.

Lovverket sier at tariffavtale må være på plass for å kunne leie inn fra et bemanningsforetak.

Hovedentreprenøren har lovet at det skal være fire-seks lærlinger på arbeidsplassen, opplyser Fellesforbundet. Det har ikke vært noen, ifølge forbundet.

Ikke stå fram

LO-Aktuelt snakket med tillitsvalgte på byggeplassen som ikke tør stå fram med navn og bilde.

– De skal bruke lærlinger og vet hva som står i kontrakten. Nå har de reist halve bygget, og ikke brukt en eneste lærling. Da Fellesforbundet var her sist skulle de på kontoret ordne opp i det. Ikke noe har skjedd. Jeg mener også Oslo kommune er for slappe som ikke tar tak i dette, sier vår kilde.

Oslos byggebransje

Før LO-kongressen la Fellesforbundet i Oslo og Akershus fram en dyster rapport om bemanningsbransjen i Oslo. På 59 byggeplasser ble det registrert 73 bemanningsforetak. Egentlig 78, med renholdsbedrifter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre viste til denne rapporten da han nylig foreslo et forbud mot bemanningsbyrå innen byggebransjen i Oslo. Innleieprosenten har doblet seg og 85 prosent er ulovlig innleie, ifølge rapporten. Det vil si byråer som har begått brudd på innleiebestemmelsene.

– Vi kan ikke lenger sitte og se på at fast ansatte i en hel næring forsvinner. Andelen innleide arbeidere i byggebransjen i Oslo er nå så stor, at vi sier stopp. Hvis ikke bemanningsbransjen tar rev i seilene vil vi foreslå at det innføres forbud mot innleie i hovedstaden, sier Støre til VG.

Han vil først innføre et midlertidig forbud for å se virkningene. Hvis ikke det holder, vil Ap ha et permanent forbud.

Først ble svindlerne jaget ut av byggebransjen. Nå dukker de samme folka opp i barnevern og ungdomsarbeid

– Ille nok allerede

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det ikke holder med midlertidig forbud.

– Det er konsekvensene av sin egen politikk Støre nå er opprørt over, med frislippet av bemanningsbyråer og uregulert arbeidsinnvandring fra Øst-Europa. Når Støre nå ser konsekvensene, som Rødt og fagbevegelsen har påpekt i over 10 år, er det underlig at han bare vil begrense problemet i Oslo. Skal vi sitte og vente på at det blir like ille andre steder og i andre bransjer? Situasjonen er jo ikke noe bedre i Akershus. Det er nettopp denne politiske tafattheten som har gjort at sosial dumping og arbeidslivskriminalitet har fått bre om seg til dagens faretruende nivåer. Det vi opplever nå er et sammenbrudd i arbeidslivet. Bemanningsbyråene sager over bærebjelken i den norske modellen når fast ansatte byttes ut med innleide. Dette må stanses før det er for seint, sier Bjørnar Moxnes.

Stigende interesse

Rødt har opplevd en stigende kurve på meningsmålingene og kan få flere representanter på Stortinget. Moxnes tror partiet tar velgere fra Arbeiderpartiet.

– Vi står for en tydelig politikk mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Og vi er klare og tydelige i kampen mot velferdsprofitørene, mens Arbeiderpartiet er utydelige på disse sakene. Jeg tror flere sosialdemokrater ser at de må stemme på oss for å hindre at Støre roter seg bort i borgerlig politikk, sier Moxnes.

– Oslo kommune er kanskje den kommunen som har kommet lengst i kampen mot sosial dumping, men når selv Oslo har trøbbel i forhold til dette viser det at vi trenger et nasjonalt forbud mot bemanningsbyråene. I dag er ned mot 10 prosent organisert på byggeplassene i Oslo og Akershus. Fagbevegelsen blir feid av banen. Vi kan vinke farvel til den norske modellen om ikke et nytt Stortingsflertall raskt tar affære, sier Rødt-lederen.

– Kjører du for fort med bil får du en saftig bot. Hvis du begår arbeidslivskriminalitet skjer ingen ting. Det må bli slutt på toleransen for arbeidslivskriminalitet, sier Moxnes.

SV vil stramme inn

Også SV vil sette foten ned for bemanningsbransjen.

– Vi vil ta et oppgjør med bemanningsbransjen. Også vi vil tilbake til tiden før liberaliseringen, sier Kirsti Bergstø til LO-Aktuelt.

– Bemanningsbransjens inntog spesielt innenfor bygg- og anleggsbransjen holder på å uthule seriøsiteten i norsk arbeidsliv og svekke bransjer med store fagtradisjoner i Norge, sier Kirsti Bergstø.

• Følg oss på Facebook

Regjeringen avviser forbud

Mener det vil få dramatiske følger for bygg- og anleggsbransjen.

– Faste stillinger er og skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Bemanningsbransjen står for en nødvendig fleksibilitet og er en viktig erfaringsarena for unge mennesker. Bransjen utgjør kun en til to prosent av de sysselsatte i dag, sier statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet, Christl Kvam (H), til LO-Aktuelt.

– Vi ser at bruk av innleie har økt mye i bygg- og anlegg, særlig i Oslo-området, og i noen tilfeller er bruken av innleie ikke i tråd med det arbeidslivet vi ønsker. Regjeringen har derfor sendt på høring flere forslag som er målrettet mot en uønsket utvikling. Vi foreslår blant annet å presisere hva som menes med faste ansettelser, og vi åpner for å sette en kvote for hvor stor andel som kan leies inn, poengterer hun.

– Et totalforbud mot innleie vil trolig få dramatiske følger for bygg- og anleggsbransjen. Oppdragsmengden kan svinge mye, og det vil i realiteten være svært krevende for en utbygger å skulle være bemannet som om ordreboken er full til enhver tid. Konsekvensen av forslaget vil være oppsigelser eller permitteringer hver gang oppdrag er gjennomført. Forslaget om å forby bemanningsselskap rammer dessverre ikke bare bemanningsbransjen og de useriøse firmaene, men drar de seriøse med seg i dragsuget, og gjør de gode arbeidsplassene i bygge- og anleggsbransjen utrygge, sier Christl Kvam.

– Bortsetting, ikke innleie

AF er forelagt artikkelen, og hevder påstandene i artikkelen er feil.

AF har fått seg forelagt alle påstander i artikkelen, og svarer dette:

– AF har kontrollrutiner som skal sikre at underleverandørers virksomhet skjer på en forsvarlig og lovlig måte. Vi foretar jevnlig kontroller av underleverandører på alle våre prosjekter. Det er nylig gjennomført kontroll på dette prosjektet heter det i svaret fra AF.

– Påstandene i artikkelen er feil. AF har ikke innleide på byggeplassen. Vi har pt. underentreprise på riving, stillas, prefabrikkerte fasadeelementer, rør og elektro. Disse underentreprenørene benytter i hovedsak egne ansatte.

– Det har gjennom første halvdel av prosjektet vært 3-6 lærlinger innen fagene elektro, rør og tømmer. Pt. foregår riving og montasje av fasadeelementer. Det er ingen lærlingordning for disse fagene. Det er planlagt å ta inn lærlinger på tømmer, elektro og rør når disse fagene starter i del 2 av prosjektet. Byggherrens krav til fire lærlinger i snitt, overholdes, skriver AF.

Boligbygg vil ikke kommentere saken og viser til svaret fra AF, som tilbakeviser påstandene fra Moxnes.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.08.2017
14:02
30.08.2017 10:10Mest lest

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

Hanna Skotheim

Kaisa har vært fattig i verdens rikeste land: – Det er stigmatiserende å stå fram som fattig i Norge

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt


Flere saker