JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SENSITIV OMSORG: Den politiske venstresiden er opprørt, mens de som bestemte under det borgerlige byrådet i Oslo, her ved ex-ordfører Fabian Stang, i forrige periode sier lite om lønnsraset som fulgte konkurranseutsettingen av Rødtvet sykehjem.

SENSITIV OMSORG: Den politiske venstresiden er opprørt, mens de som bestemte under det borgerlige byrådet i Oslo, her ved ex-ordfører Fabian Stang, i forrige periode sier lite om lønnsraset som fulgte konkurranseutsettingen av Rødtvet sykehjem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (Høyre) vil ikke svare hjelpepleierne

Hjelpepleiere taper flere titusen kroner på Høyres privatisering. Borgerlige politikere svarer ikke de ansatte

Borgerlige politikere i Oslo vil ikke svare de ansatte som taper stort på at private selskaper har tatt over driften av flere sykehjem.20.10.2016
19:56
21.10.2016 14:48

edv@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

Det kommersielle omsorgsselskapet Attendo Omsorg overtok høsten 2014 driften av Rødtvet sykehjem i Oslo. I år begynte de ansattes lønnsras:

En sykepleier på nattevakt taper 50.000 kroner i inntekt hvert år. En hjelpepleier på natt taper 42.000 kroner.

– Jeg lurer på om byrådet visste hva de gjorde. Visste de hva det ville føre til for oss? Det er toppen av arroganse, sa hjelpepleier på Rødtvet, Marie Simonsen til FriFagbevegelse denne uka.

• Les også: Rosel fortviler fordi det private sykehjemmet kutter lønna hennes med 50.000 kroner

Hvem har ansvaret?

Rødtvet sykehjems ansatte sier de før overdragelsen til Attendo ble forsikret om at de ikke ville tape noe i form av lavere lønn. Men arbeidsmiljøloven tillater den nye driveren å bytte tariffområde når eksisterende tariffavtale utløper. Da kan det godt komme helt andre lønns- og arbeidsvilkår enn det som gjaldt for kommunale. Da Attendo i april 2016 byttet til NHO Services pleie- og omsorgsoverenskomst, falt kvelds- og nattilleggene ved Rødtvet sykehjem drastisk.

• Les også: De kommersielle får ikke være med når 4-5 sykehjem skal ut på anbud i Oslo

LO-Aktuelt kontakter noen kjente Oslo-politikere som i 2014 var med på å føre sykehjemmet med dets ansatte over i private hender.

Stian Berger Røsland (Høyre) var byrådsleder i Oslo fra 2009 til 2015, altså i perioden kommunen overdro driften av Rødtvet sykehjem til Attendo.

EKSSJEF: Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo 2009-2015, presiderte over privatiseringen av sykehjemmene på Rødtvet og andre steder i hovedstaden.

EKSSJEF: Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo 2009-2015, presiderte over privatiseringen av sykehjemmene på Rødtvet og andre steder i hovedstaden.

hoyre.no

Røsland arbeider fra 2016 som jurist i et advokatfirma og henviser til nåværende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) eller Høyres gruppeleder å uttale seg om eldreomsorgen i hovedstaden.

Fabian Stang (Høyre), ordfører i Oslo da Rødtvet sykehjem ble overlatt til Attendo, leder i dag bystyrets helse- og sosialkomité. I sin tid som ordfører støttet Stang konkurranseutsetting av kommunale tjenester – under forutsetning av at de ansatte ikke fikk dårligere lønn og pensjon. Konkurranseutsetting måtte ikke skje kun av ideologiske grunner, sa han til ABC Nyheter da han stilte til valg i 2011.

Vi får ikke tak i Fabian Stang selv. Stangs politiske rådgiver skriver i en tekstmelding at dette er noe Stang strengt tatt ikke har noe med.

Aud Kvalbein (KrF), som var eldrebyråd i 2014 svarer per sms:

– Det er over to år siden Rødtvet fikk nye driftere, og tilleggene er endret etter at jeg gikk av som byråd.

Hun henviser oss til aktive politikere på rådhuset.

Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Opposisjonen på Stortinget: – Resultatet av borgerlig styre

– Når kommunen ikke krever i kontrakten at de ansatte skal ha samme arbeidsvilkår som før, så vet vi at den private aktøren som skal ha profitt, henter det der de kan, på pensjon og lønn, bemanning og kompetanse. Dette er markedets logikk, sier eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, Tove Karoline Knutsen.

PÅ SIDELINJEN: Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

PÅ SIDELINJEN: Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

stortinget.no

Attendos kontrakt på Rødvet ble inngått under et borgerlig byråd i 2014 og varer utover nåværede byrådstroika bestående av Ap, SV og Miljøpartiet de grønne. De kan bare sitte og se på, skal vi tro Knutsen.

– Hvordan opplever du å bivåne dette lønnsraset for omsorgsarbeidere på Ap sin vakt i Oslo?

– Det vi ser er det trasige resultatet av borgerlig styre, svarer hun.

I Knutsens hjemby Tromsø konkurranseutsatte det borgerlige byrådet de kommunale renholdstjenestene rett før kommunevalget 2015. Helt uhørt, ifølge Knutsen.

– Det nye byrådet klarte å ta tilbake renholdet like etter. Men det kostet mye. De avtalene som det borgerlige byrådet gjorde for sykehjemmene i Oslo i 2014 kan vise seg å være juridisk vanskelig å endre for det nåværende byrådet.

Byrådet i Oslo jobber nå med å ta tilbake til kommunal drift det som er mulig å ta tilbake, forteller Knutsen.

– Vi må jo prøve å endre på det som er mulig å få til. Men det som skjer nå er til skrekk og advarsel. Slike tjenester som ytes i den sårbare eldreomsorgen, krever arbeidskraftintensiv innsats som ikke lar seg kombinere med tøff kommersiell drift. Det er de lavtlønte og kvinner som skvises. Dette er helt uakseptabelt.

Knutsen håper folk legger merke til hvor regjeringspartiene har sin lojalitet, om det er til de ansatte eller til kommersielle bedriftseiere.

• Følg oss på Facebook

Rødt: – Intet vakkert syn under fasaden

Bjørnar Moxnes, leder i partiet Rødt, og medlem av Oslo bystyre, er opprørt over inntektstapet:

– Det er opprørende at allerede lavlønte kvinner taper enda mer når sykehjemmet de jobber for blir privatisert. Dette er folk som har stått på i tiår for å gi våre eldre en verdig eldreomsorg.

OPPRØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes liker dårlig det som kommer fram om lønnsnedgang ved Rødtvet sykehjem.

OPPRØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes liker dårlig det som kommer fram om lønnsnedgang ved Rødtvet sykehjem.

Roy Ervin Solstad

– Takken fra kommunen under borgerlig styre var å privatisere arbeidsplassen deres. De ansatte betaler prisen for at velferdsprofitører skal stikke penger i egen lomme. Det er umoralsk, sier Moxnes.

De ansatte er modige som tør å stå fram, synes Moxnes.

– Jeg vet hvilket press de ansatte på kommersielle sykehjem kan utsettes for. Husk at velferdsprofitørene er ekstremt dyktige på PR. Men nå får vi se hva som skjer bak Attendos glattpolerte fasade. Det er ikke et vakkert syn.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

SV: – Hårreisende utvikling ved sykehjem

– Dette er rene fakta på bordet, akkurat det vi har mistenkt lenge og som NHO Service har vært opptatt av å tilbakevise, sier leder i SV, Audun Lysbakken.

LOVBUNDET: SV-leder Audun Lysbakken jobber for et forbud mot profitt på velferd og vil stoppe kommersialiseringen av tjenestene. Her er han under en politisk streik foran Stortinget i 2015 til forsvar for arbeidsmiljøloven.

LOVBUNDET: SV-leder Audun Lysbakken jobber for et forbud mot profitt på velferd og vil stoppe kommersialiseringen av tjenestene. Her er han under en politisk streik foran Stortinget i 2015 til forsvar for arbeidsmiljøloven.

Sissel M. Rasmussen

De ansatte ved Rødtvet sykehjem gjør en utrolig viktig jobb, mener Lysbakken.

– De burde fått bedre betalt, ikke dårligere.

Lysbakken forteller at han har møtt mange rundt om i Norge som taper på kommersialisering.

– Det er hårreisende og uverdig behandling av folk som over lang tid har gjort en sterk innsats for fellesskapet. Denne saken viser akkurat hva kommersialisering betyr. At noen skal tjene på velferden, og at profitten bare kan oppstå om noen, som oftest de ansatte, betaler prisen.

Lysbakken tror det blir vanskeligere å rekruttere kompetente ansatte til helse og omsorg dersom privatiseringen får bre om seg.

I Oslo har SV kommet inn i Byrådet etter at Attendo vant anbudet på Rødtvet i forrige valgperiode.

– Lønnsnedgangen ved sykehjemmet har slått inn nå mens SV leder byrådsavdelingen for eldretjenester i Oslo. Er dette noe SV kan leve med?

– Byrådet gjør det de kan. Men det ligger mange kontrakter der nå som det ikke er mulig å gjøre noe med, sier Lysbakken.

– Skal det være så lett for en privat aktør å bare bytte tariffområde, så er det fritt fram å senke lønningene?

– Vi er åpne for å se på regelverket for virksomhetsoverdragelser. Men SV sitt hovedspor er å få innført forbud mot profitt på velferd og å stoppe kommersialiseringen av tjenestene, sier Audun Lysbakken.

Lars Johnny havnet i pensjonsfella. Nå får han ikke AFP

En god nyhet

Tariffoppgjøret kom i havn i morges. Da fikk hjelpepleiere og sykepleiere som jobber for Attendo en god nyhet. De får lønnsøkning. Minstelønna til hjelpepleierne øker med minst 16.000 kroner i året og minstelønna til sykepleierne med 22.000 kroner.

Likevel er det trolig mindre enn det mange av dem allerede har tapt i form av reduserte kvelds- og nattetillegg.

• Det blir ikke streik på private sykehjem. Minstelønna øker.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.10.2016
19:56
21.10.2016 14:48Mest lest

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

Bjørn A. Grimstad

Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd

Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.

Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.

Colourbox

1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon. Problemet? De hadde ingen ansatte


Flere saker