JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (Høyre) vil ikke svare hjelpepleierne

Hjelpepleiere taper flere titusen kroner på Høyres privatisering. Borgerlige politikere svarer ikke de ansatte

Borgerlige politikere i Oslo vil ikke svare de ansatte som taper stort på at private selskaper har tatt over driften av flere sykehjem.
SENSITIV OMSORG: Den politiske venstresiden er opprørt, mens de som bestemte under det borgerlige byrådet i Oslo, her ved ex-ordfører Fabian Stang, i forrige periode sier lite om lønnsraset som fulgte konkurranseutsettingen av Rødtvet sykehjem.

SENSITIV OMSORG: Den politiske venstresiden er opprørt, mens de som bestemte under det borgerlige byrådet i Oslo, her ved ex-ordfører Fabian Stang, i forrige periode sier lite om lønnsraset som fulgte konkurranseutsettingen av Rødtvet sykehjem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

edv@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

Det kommersielle omsorgsselskapet Attendo Omsorg overtok høsten 2014 driften av Rødtvet sykehjem i Oslo. I år begynte de ansattes lønnsras:

En sykepleier på nattevakt taper 50.000 kroner i inntekt hvert år. En hjelpepleier på natt taper 42.000 kroner.

– Jeg lurer på om byrådet visste hva de gjorde. Visste de hva det ville føre til for oss? Det er toppen av arroganse, sa hjelpepleier på Rødtvet, Marie Simonsen til FriFagbevegelse denne uka.

• Les også: Rosel fortviler fordi det private sykehjemmet kutter lønna hennes med 50.000 kroner

Hvem har ansvaret?

Rødtvet sykehjems ansatte sier de før overdragelsen til Attendo ble forsikret om at de ikke ville tape noe i form av lavere lønn. Men arbeidsmiljøloven tillater den nye driveren å bytte tariffområde når eksisterende tariffavtale utløper. Da kan det godt komme helt andre lønns- og arbeidsvilkår enn det som gjaldt for kommunale. Da Attendo i april 2016 byttet til NHO Services pleie- og omsorgsoverenskomst, falt kvelds- og nattilleggene ved Rødtvet sykehjem drastisk.

• Les også: De kommersielle får ikke være med når 4-5 sykehjem skal ut på anbud i Oslo

LO-Aktuelt kontakter noen kjente Oslo-politikere som i 2014 var med på å føre sykehjemmet med dets ansatte over i private hender.

Stian Berger Røsland (Høyre) var byrådsleder i Oslo fra 2009 til 2015, altså i perioden kommunen overdro driften av Rødtvet sykehjem til Attendo.

EKSSJEF: Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo 2009-2015, presiderte over privatiseringen av sykehjemmene på Rødtvet og andre steder i hovedstaden.

EKSSJEF: Stian Berger Røsland, byrådsleder i Oslo 2009-2015, presiderte over privatiseringen av sykehjemmene på Rødtvet og andre steder i hovedstaden.

hoyre.no

Røsland arbeider fra 2016 som jurist i et advokatfirma og henviser til nåværende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) eller Høyres gruppeleder å uttale seg om eldreomsorgen i hovedstaden.

Fabian Stang (Høyre), ordfører i Oslo da Rødtvet sykehjem ble overlatt til Attendo, leder i dag bystyrets helse- og sosialkomité. I sin tid som ordfører støttet Stang konkurranseutsetting av kommunale tjenester – under forutsetning av at de ansatte ikke fikk dårligere lønn og pensjon. Konkurranseutsetting måtte ikke skje kun av ideologiske grunner, sa han til ABC Nyheter da han stilte til valg i 2011.

Vi får ikke tak i Fabian Stang selv. Stangs politiske rådgiver skriver i en tekstmelding at dette er noe Stang strengt tatt ikke har noe med.

Aud Kvalbein (KrF), som var eldrebyråd i 2014 svarer per sms:

– Det er over to år siden Rødtvet fikk nye driftere, og tilleggene er endret etter at jeg gikk av som byråd.

Hun henviser oss til aktive politikere på rådhuset.

Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Opposisjonen på Stortinget: – Resultatet av borgerlig styre

– Når kommunen ikke krever i kontrakten at de ansatte skal ha samme arbeidsvilkår som før, så vet vi at den private aktøren som skal ha profitt, henter det der de kan, på pensjon og lønn, bemanning og kompetanse. Dette er markedets logikk, sier eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget, Tove Karoline Knutsen.

PÅ SIDELINJEN: Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

PÅ SIDELINJEN: Tove Karoline Knutsen, eldrepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet.

stortinget.no

Attendos kontrakt på Rødvet ble inngått under et borgerlig byråd i 2014 og varer utover nåværede byrådstroika bestående av Ap, SV og Miljøpartiet de grønne. De kan bare sitte og se på, skal vi tro Knutsen.

– Hvordan opplever du å bivåne dette lønnsraset for omsorgsarbeidere på Ap sin vakt i Oslo?

– Det vi ser er det trasige resultatet av borgerlig styre, svarer hun.

I Knutsens hjemby Tromsø konkurranseutsatte det borgerlige byrådet de kommunale renholdstjenestene rett før kommunevalget 2015. Helt uhørt, ifølge Knutsen.

– Det nye byrådet klarte å ta tilbake renholdet like etter. Men det kostet mye. De avtalene som det borgerlige byrådet gjorde for sykehjemmene i Oslo i 2014 kan vise seg å være juridisk vanskelig å endre for det nåværende byrådet.

Byrådet i Oslo jobber nå med å ta tilbake til kommunal drift det som er mulig å ta tilbake, forteller Knutsen.

– Vi må jo prøve å endre på det som er mulig å få til. Men det som skjer nå er til skrekk og advarsel. Slike tjenester som ytes i den sårbare eldreomsorgen, krever arbeidskraftintensiv innsats som ikke lar seg kombinere med tøff kommersiell drift. Det er de lavtlønte og kvinner som skvises. Dette er helt uakseptabelt.

Knutsen håper folk legger merke til hvor regjeringspartiene har sin lojalitet, om det er til de ansatte eller til kommersielle bedriftseiere.

• Følg oss på Facebook

Rødt: – Intet vakkert syn under fasaden

Bjørnar Moxnes, leder i partiet Rødt, og medlem av Oslo bystyre, er opprørt over inntektstapet:

– Det er opprørende at allerede lavlønte kvinner taper enda mer når sykehjemmet de jobber for blir privatisert. Dette er folk som har stått på i tiår for å gi våre eldre en verdig eldreomsorg.

OPPRØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes liker dårlig det som kommer fram om lønnsnedgang ved Rødtvet sykehjem.

OPPRØRT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes liker dårlig det som kommer fram om lønnsnedgang ved Rødtvet sykehjem.

Roy Ervin Solstad

– Takken fra kommunen under borgerlig styre var å privatisere arbeidsplassen deres. De ansatte betaler prisen for at velferdsprofitører skal stikke penger i egen lomme. Det er umoralsk, sier Moxnes.

De ansatte er modige som tør å stå fram, synes Moxnes.

– Jeg vet hvilket press de ansatte på kommersielle sykehjem kan utsettes for. Husk at velferdsprofitørene er ekstremt dyktige på PR. Men nå får vi se hva som skjer bak Attendos glattpolerte fasade. Det er ikke et vakkert syn.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

SV: – Hårreisende utvikling ved sykehjem

– Dette er rene fakta på bordet, akkurat det vi har mistenkt lenge og som NHO Service har vært opptatt av å tilbakevise, sier leder i SV, Audun Lysbakken.

LOVBUNDET: SV-leder Audun Lysbakken jobber for et forbud mot profitt på velferd og vil stoppe kommersialiseringen av tjenestene. Her er han under en politisk streik foran Stortinget i 2015 til forsvar for arbeidsmiljøloven.

LOVBUNDET: SV-leder Audun Lysbakken jobber for et forbud mot profitt på velferd og vil stoppe kommersialiseringen av tjenestene. Her er han under en politisk streik foran Stortinget i 2015 til forsvar for arbeidsmiljøloven.

Sissel M. Rasmussen

De ansatte ved Rødtvet sykehjem gjør en utrolig viktig jobb, mener Lysbakken.

– De burde fått bedre betalt, ikke dårligere.

Lysbakken forteller at han har møtt mange rundt om i Norge som taper på kommersialisering.

– Det er hårreisende og uverdig behandling av folk som over lang tid har gjort en sterk innsats for fellesskapet. Denne saken viser akkurat hva kommersialisering betyr. At noen skal tjene på velferden, og at profitten bare kan oppstå om noen, som oftest de ansatte, betaler prisen.

Lysbakken tror det blir vanskeligere å rekruttere kompetente ansatte til helse og omsorg dersom privatiseringen får bre om seg.

I Oslo har SV kommet inn i Byrådet etter at Attendo vant anbudet på Rødtvet i forrige valgperiode.

– Lønnsnedgangen ved sykehjemmet har slått inn nå mens SV leder byrådsavdelingen for eldretjenester i Oslo. Er dette noe SV kan leve med?

– Byrådet gjør det de kan. Men det ligger mange kontrakter der nå som det ikke er mulig å gjøre noe med, sier Lysbakken.

– Skal det være så lett for en privat aktør å bare bytte tariffområde, så er det fritt fram å senke lønningene?

– Vi er åpne for å se på regelverket for virksomhetsoverdragelser. Men SV sitt hovedspor er å få innført forbud mot profitt på velferd og å stoppe kommersialiseringen av tjenestene, sier Audun Lysbakken.

Lars Johnny havnet i pensjonsfella. Nå får han ikke AFP

En god nyhet

Tariffoppgjøret kom i havn i morges. Da fikk hjelpepleiere og sykepleiere som jobber for Attendo en god nyhet. De får lønnsøkning. Minstelønna til hjelpepleierne øker med minst 16.000 kroner i året og minstelønna til sykepleierne med 22.000 kroner.

Likevel er det trolig mindre enn det mange av dem allerede har tapt i form av reduserte kvelds- og nattetillegg.

• Det blir ikke streik på private sykehjem. Minstelønna øker.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse