JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar

Jeg varslet om leder. Nå får jeg de dårligste vaktene. Hva gjør jeg?

En ansatt føler seg straffet etter varsling om mobbing. Her svarer LO-advokat Anne-Lise H. Rolland.
Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.

Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling, skriver LO-advokaten.

Frøydis Falch Urbye

SPØRSMÅL: Jeg jobber i en bedrift hvor det over lengre tid har vært et dårlig arbeidsmiljø. Vi ansatte mener at det skyldes en bestemt leder, og mange føler seg mobbet av henne.

Det var imidlertid vanskelig å stå sammen om å varsle, da alle var redde for negative konsekvenser. Til slutt varslet jeg. Og etter dette har jeg bare fått tildelt de dårligste vaktene.

Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at det er fordi jeg har varslet. Hva kan jeg gjøre?

SVAR: Det kan absolutt tenkes at du er blitt utsatt for gjengjeldelse etter varsling.

Det er regulert i arbeidsmiljøloven § 2 A-1 første ledd, at arbeidstakere har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i arbeidsgivers virksomhet. Og gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler i samsvar med arbeidsmiljøloven, er forbudt.

I varslingssaker hvor gjengjeldelsen har skjedd etter 30. juni 2021, kan Diskrimineringsnemnda behandle saken. Det er mye enklere og billigere enn å ta saken til en domstol.

Ditt forbund vil kunne hjelpe deg med dette. Du må legge fram opplysninger som gir grunn til å tro at det har funnet sted ulovlig gjengjeldelse. Det betyr at du må dokumentere at det har skjedd en endring i tildeling av vakter etter at du varslet.

Om du kan dokumentere at vaktene er «de dårligste» som du skriver, så vil din bevisbyrde lett være oppfylt. Etter dette må arbeidsgiver bevise at tildelingen av vaktene ikke har noe med varslingen å gjøre.

Om arbeidsgiver har en saklig forklaring, så vil nemnda konkludere med at det ikke var årsakssammenheng mellom din varsling og tildeling av vaktene, det vil si at tildelingen av vaktene ikke kan anses som en følge av eller reaksjon på varslingen.

Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar

Men om det er riktig som du tror, at du har fått de dårligste vaktene fordi du har varslet, så klarer arbeidsgiver neppe å bevise at det var et saklig grunnlag for å gjøre dette. Og da vil nemnda konkludere med at du er utsatt for gjengjeldelse.

Du har i så fall krav på erstatning om du har lidt et økonomisk tap, og du vil også ha krav på oppreisning for den belastningen gjengjeldelsen har påført deg.

Oppreisning har du krav på helt uavhengig av om du har lidt et økonomisk tap.

Diskrimineringsnemnda behandler for tiden mange saker om gjengjeldelse, og på deres nettside diskrimineringsnemnda.no publiseres avgjørelsene (anonymisert).

Du kan også lese mer om varsling hos Arbeidstilsynet.

Vern mot gjengjeldelse: Hva er et varsel og hva er en meningsytring?

Les mer: Politivarsleren Alexander ble etterforsket, utestengt og sykmeldt. Nå saksøker han staten

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse