JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO mangler 12.550 medlemmer for å nå millionen

Til tross for trangere tider, opplever de fleste av LO-forbundene medlemsvekst.
MANGE NYE: Leder i Fellesorganisasjonen Mimmi Kvisvik kan juble over 1000 nye medlemmer på et halvt år. To andre fagforbund forteller at folk melder seg ut fordi de har for dårlig råd til å betale kontingenten. (Bilde fra LO-kongressen i juni.)

MANGE NYE: Leder i Fellesorganisasjonen Mimmi Kvisvik kan juble over 1000 nye medlemmer på et halvt år. To andre fagforbund forteller at folk melder seg ut fordi de har for dårlig råd til å betale kontingenten. (Bilde fra LO-kongressen i juni.)

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Før helgen fortalte Merethe Solberg i Fellesforbundets avdeling 10 om medlemmer som gråter i telefonen fordi de ikke har råd til fagforeningskontingent. Avdelingen organiserer ansatte innen hotell-, restaurant- og utelivsbransjen.

I snitt ringer tre medlemmer i uka for å melde seg ut, men det er langt flere som gjør det på epost, fortalte Solberg.

– Mange har et ønske om å melde seg inn igjen på et senere tidspunkt. Det forteller oss at de må prioritere vekk noen regninger, sa hun.

Under Fagforbundets landsmøte fortalte Pål Andreas Christiansen fra Fagforbundet Viken om det samme. De merker at folk melder seg ut på grunn av kostnaden. Fagforbundet vedtok en lavere fagforeningskontingent på sitt landsmøte nylig.

– Det har blitt så tøft, at det å kunne spare 400 kroner for en alenemor, det er de nødt til, sa Christiansen.

Også i Handel og Kontor (HK) merkes det at det er tøffere tider. For første gang på flere år opplever HK en nedgang i antall medlemmer. Det skrev FriFagbevegelse i oktober.

– Det er for tidlig for oss å kunne si med sikkerhet hva som er årsaken, men det er grunn til å tro at det handler om folks privatøkonomi, fortalte Elisabeth Sundset, nestleder i HK.

Hun påpeker at det typiske HK-medlemmet ikke har spesielt høy inntekt, og at de derfor merker de økte kostnadene godt.

Både HK, Fagforbundet og Fellesforbundets avdeling 10 organiserer arbeidstakere i lavlønnsyrker.

– Ingen utmeldingstrend

En ringerunde til flere av LO-forbundene viser imidlertid at Handel og Kontor foreløpig er alene om å oppleve at trangere økonomiske tider fører til en samlet sett nedgang i antallet medlemmer.

Verken Fellesorganisasjonen, Industri Energi, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Sjømannsforbund, NNN eller NTL har registrert noen stor økning i utmeldinger på grunn av økonomi.

– Vi har ikke merket noe til det ennå, men jeg ser jo for meg at det kan bli sånn for oss også, sier Gunn Huseby, avdelingsleder for medlemsservice i Norsk Sjømannsforbund.

Under pandemien fikk forbundet mange nye medlemmer. Den trenden har bare fortsatt, forteller Huseby.

Omtrent det samme får vi til svar hos Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

– Enn så lenge har vi ikke merket noe til det hos oss. Antallet yrkesaktive medlemmer kryper jevnt og trutt oppover, forteller organisasjonsansvarlig i NNN, Ragnhild Heggen.

At medlemmer ikke har råd til kontingenten og melder seg ut av den grunn, har ikke vært et tema på klubb- og avdelingskonferansene i høst, påpeker hun.

Mye lest: Folk gråter på telefonen til Merethe fordi de ikke lenger har råd til å være i fagforeninga

Får flere, ikke færre, medlemmer

LOs desidert største forbund, Fagforbundet, passerte i vår 400.000 medlemmer. 

Fellesorganisasjonen (FO), Industri Energi og Norsk Arbeidsmandsforbund melder alle om økende medlemstall.

1000 nye i FO

Fellesorganisasjonen (FO) har fått tusen nye medlemmer bare det siste halvåret. Størst medlemsvekst er det blant unge medlemmer i 20-årene.

Ved nyttår hadde FO fått nesten 900 nye medlemmer. I 2022 har veksten tatt ytterligere fart. I mai passerte forbundet 33.000 medlemmer. Under et halvår senere passerte forbundet 34.000 medlemmer. Målet er 50.000 medlemmer i 2033.

Forbundet er på god vei – med raskere økning i både antall og prosenter enn i 2021. Og veksten er størst blant unge yrkesaktive medlemmer i 20-årene.

– Dette er interessant med tanke på at fagbevegelsen for et par år siden så en trend med at ungdom ikke organiserte seg, sier presseansvarlig i FO, Daniel Charles Hextall.

– Vi ser tydelig at medlemmene ønsker seg en tydelig fagforening som både står opp for dem på arbeidsplassen og som jobber for deres fagligpolitiske interesser, sier han.

Mye lest: Nav får beskjed om å åpne dørene mer

Industri Energi over 56.000

Industri Energi har også hatt en positiv medlemsutvikling på høsten. De siste to månedene har forbundet fått 300 nye medlemmer.

I august var medlemstallet 55.964. Nå er det økt til 56.300. I denne perioden har det blant annet vært en streik.

Den yrkesaktive medlemsmassen i IE har stadig lavere snittalder.

IE har ikke økt medlemskontingenten like mye som konsumprisindeksen.

– Det er aldri lurt å melde seg ut i slike tider som vi har nå. Ved oppsigelser eller permitteringer er det viktig å ha fagbevegelsen bak seg, sier kommunikasjonssjef i forbundet, Johnny Håvik.

NTL har mistet et par

NTL forteller at også de har mistet noen medlemmer på grunn av dårlig økonomi.

– Vi har kun hatt noen få enkelttilfeller hvor medlemmer har sagt at økonomi er årsak til utmelding, sier forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok.

I henhold til sine vedtekter har NTL egne regler for medlemmer som blir arbeidsledige eller permitterte, som kalles en tilknytningsavgift. De har også regler for å få fritak fra kontingent i perioder uten lønn.

NISO rundet 1 500

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon har passert 1.500 medlemmer. LO-forbundet har rundet 25 år, og passerte 1.000 medlemmer i 2012. Forbundet er størst innen fotball, men vokser også både i håndball og ishockey.

– Jobbskifte vanligste grunn

Til tross for det Merethe Solberg beskriver fra hotell- og restaurantbransjen i Oslo, har ikke Fellesforbundet sentralt registrert noen bølge av utmeldinger på grunn av økonomi, forteller forbundssekretær Clas Delp til LO-Aktuelt. Han viser til forbundets medlemsundersøkelser.

– Hvorvidt situasjonen vi opplever nå med høy prisvekst vil endre dette bildet, vil undersøkelsene vi skal gjennomføre neste år gi oss svar på, sier Delp.

Fellesforbundet har ordninger for medlemmer som blir arbeidsløse og ikke har noen inntekt. Ellers er kontingenten en prosentandel av inntekten til medlemmet.

Forbundets medlemsundersøkelser tilsier ikke at det er nødvendig å endre kontingenten, mener Delp.

Han forteller at mellom 6–8 prosent av medlemmer som har meldt seg ut eller er strøket fra medlemslistene av andre grunner, oppgir fagforeningskontingenten som grunn. Jobbskifte er den aller viktigste årsaken til at folk blir borte fra forbundet.

Clas Delp forteller at forbundet skal gjøre nye medlemsundersøkelser som kan fortelle om dette vil ha endret seg.

– Flere lærlinger og studenter i LO

LO-sekretær Terje O. Olsson understreker at i trangere tider når det kan bli nedskjæringer og permitteringer, er det desto viktigere å være fagforeningsmedlem.

– Da får du jo gratis hjelp av fellesskapet, sier han.

Han viser også til fagforeningsfradraget som snart er doblet, og de obligatoriske forsikringene, gjør det stadig billigere å være fagorganisert.

LOs studentkampanje har ført til en mangedobling av antallet studentmedlemmer i LO. Lærlingekampanjen har også gitt mange nye medlemmer, opplyser han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse