JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen truer med lovfestet minstelønn

Klarer man ikke å snu økende lønnsforskjeller er lovfestet minstelønn siste utvei, mener LO-leder Gerd Kristiansen.
Urovekkende: LO-leder Gerd Kristiansen og Fafo-forsker Sissel C. Trygstad lytter til forklaringene fra Fafos Bård Jordfall.

Urovekkende: LO-leder Gerd Kristiansen og Fafo-forsker Sissel C. Trygstad lytter til forklaringene fra Fafos Bård Jordfall.

Svein-Yngve Madssen

sym@lomedia.no

– Jeg mener vi skal kjempe mot lovfestet minstelønn til siste stund. Men hvis vi ikke klarer å stoppe denne utviklingen hvor forskjellene bare blir større, må vi jo bare innse at vi ikke klarer oss uten. Da må vi gjøre noe, og da er lovfestet minstelønn det alternativet vi har, sier LO-leder Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.

Tariffleksikonet: Dette er minstelønn

Feil retning

Det var under Fafo-seminaret «Nederst ved bordet – hvem tar vare på de lavlønte og utsatte arbeidstakerne?», at LO-lederen åpnet for å ta i bruk et virkemiddel som en samlet fagbevegelse i Norden har kjempet imot. Lønnsdannelsen er det partene i arbeidslivet som skal håndtere, ikke myndighetene, mener både norsk og nordisk fagbevegelse.

Vil ikke at Stortinget skal avgjøre lønna

Men statistikken som Fafo-forsker Bård Jordfald hadde samlet, dokumenterte at forskjellene bare øker og at det er de lavest lønte som sakker mest akterut. Og det er tjenesteytende sektor som kommer dårligst ut; i dag dreier det seg om ni av ti i det laveste lønnssjiktet.

Gir ikke opp

LO-lederen var offensiv under debatten og pekte på at det var sammensatte årsaker til at man sliter nederst på lønnsstigen. Ikke minst er den mest utsatte sektoren preget av få organiserte noe LO og forbundene bruker store ressurser på å gjøre noe med. Gerd Kristiansen etterlyser også politisk drahjelp og mener at dagens regjering tvert imot bidrar til den negative utviklingen.

– Vi trenger myndigheter som setter inn sterkere tiltak mot sosial dumping. Økt fradrag for fagforeningskontingenten, vil også vise at man ønsker et organisert arbeidsliv, påpekte Kristiansen.

NHO ber regjeringen vurdere nasjonal minstelønn

Ren og organisert

– Klarer vi å renvaske norsk arbeidsliv så klarer vi også å gjøre noe med lavlønnsutfordringene, mener LO-lederen.

Hun trekker fra Handel og Kontor som ett eksempel på at det nytter å være kreative. HK har lansert en app som viser hvilke butikker hvor man er organiserte og har tariffavtaler.

Med denne app-en finner du butikker med tariffavtale

– Unngå å bruke de useriøse bedriftene, oppfordrer LO-lederen.

Og hun har også en drøm om at LO sammen med NHO kjører felles prosjekt for å organisere norsk arbeidsliv.

– Her har vi felles interesser, sier hun og varslet at lavlønnsutfordringene må bli tema for neste tariffoppgjør.

Og klarer man ikke å gjøre noe med dem som sitter nederst ved bordet, er lovfestet minstelønn siste utvei.

– Men det vil være et nederlag, fastslår LO-leder Gerd Kristiansen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse