JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitteringer:

Mange arbeidstakere permitteres uten at tillitsvalgte blir involvert

Én av tre tillitsvalgte som nå opplever permitteringer på jobb, deltar ikke i prosessen. – Alvorlig, sier LO.
PERMITTERER MANGE: Ole Morten Karlsen (i midten), hovedtillitsvalgt for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund i Nokas, etterlyser skikkelige drøftinger rundt permitteringene i sin bedrift. Over 500 er nå permittert eller har fått permitteringsvarsel i Nokas.

PERMITTERER MANGE: Ole Morten Karlsen (i midten), hovedtillitsvalgt for medlemmene i Norsk Arbeidsmandsforbund i Nokas, etterlyser skikkelige drøftinger rundt permitteringene i sin bedrift. Over 500 er nå permittert eller har fått permitteringsvarsel i Nokas.

Brian Cliff Olguin

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

ane.borrud@lomedia.no

– Det er veldig trist. Det er familiefolk med hus og hjem og unger. Jeg føler med alle sammen, sier Ann-Kristin Juvik Øvstetun.

Hun er hovedtillitsvalgt for Norsk Sjømannsforbund i rederiet Bastø Fosen, og snakker om de 48 ansatte som nå er permittert etter at rederiet besluttet å stenge kafeene på fergene. Øvstetun er selv blant de permitterte medarbeiderne.

p

Situasjonen er vanskelig, men i Bastø Fosen har i hvert fall samarbeidet med ledelsen fungert godt, forteller Øvstetun.

Den hovedtillitsvalgte mener selskapet ikke hadde så mye valg, og at det var en klok avgjørelse å stenge kafeene etter at myndighetene hadde lagt fram de nye smittevernreglene.

– Ledelsen har en tøff jobb de også, og har gjort det beste de kan. De har lyttet, informert oss underveis, og takket oss for jobben vi har gjort, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

ARKIVFOTO: Ann-Christin Juvik Øvstetun (t.v.) er selv blant de permitterte i fergeselskapet Bastø Fosen. På fergene er kafeene nå stengt.

ARKIVFOTO: Ann-Christin Juvik Øvstetun (t.v.) er selv blant de permitterte i fergeselskapet Bastø Fosen. På fergene er kafeene nå stengt.

Christine Skårberg Dahl

En tredel deltar ikke

Slik er det imidlertid ikke for alle tillitsvalgte som nå må håndtere permitteringer på arbeidsplassen. En undersøkelse som LO Media har gjort blant tillitsvalgte i LOs forbund i privat sektor, viser at hver tredje tillitsvalgte som opplever permitteringer, kun observerer prosessen fra sidelinjen.

Arbeidsmiljøloven og hovedavtalene regulerer hvordan permitteringer skal foregå. Hovedavtalene sier at permitteringer ved en bedrift skal drøftes med de tillitsvalgte, og at dette må skje før det kan sendes ut permitteringsvarsler.

p

LO Medias undersøkelse, som ble gjennomført forrige uke, viser imidlertid at dette langt fra er tilfelle på alle arbeidsplassene som nå sliter økonomisk.

Seks av ti tillitsvalgte oppgir at de deltar i prosessen, slik hovedavtalen forutsetter. Samtidig er det nesten en av fire som svarer at de kun orienteres om hva som skjer, og ni prosent oppgir at tillitsvalgte ikke er involvert i det hele tatt.

– Det er alvorlig at andelen tillitsvalgte som ikke opplever å bli ta tatt med, er så stor. Det er et vilkår i Hovedavtalen at permitteringer skal drøftes med de tillitsvalgte og at det skal skrives en protokoll fra drøftingene, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik.

Totalt 937 tillitsvalgte har svart på spørsmålet om hvorvidt tillitsvalgte involveres. Disse jobber i bedrifter som enten har iverksatt permitteringer, har sendt permitteringsvarsel eller vurderer permitteringer.

Hvis det er permitteringer, er tillitsvalgte involvert?

Informasjon, ikke drøftinger

Hovedtillitsvalgt i Nokas for Norsk Arbeidsmandsforbund, Ole Morten Karlsen, er en av de tillitsvalgte som ikke deltok i slike drøftinger den første uka etter koronakrisen.

– Bedriften hevder det er en unntakstilstand, og at det ikke er mulig å gjennomføre. Vi mener det burde vært gjort, at vi skulle tatt oss tid til dette. Å ikke drøfte ved permitteringer er brudd på Hovedavtalen, sa Karlsen i et intervju med Arbeidsmanden.

Les hele intervjuet med Ole Morten Karlsen

489 ansatte er per i dag permitterte i Nokas. Og mandag fikk ytterligere 34 ansatte permitteringsvarsel. Ifølge Karlsen er det ventet at tallet vil øke.

Han forteller at HR-avdelingen har invitert de tre topptillitsvalgte vekterne fra Arbeidsmandsforbundet i Nokas med i bedriftens krisestab. Men for de tillitsvalgte er dette et fora for informasjon, ikke for drøftelser.

– Bedriften er informativ, og begrenser ikke informasjonen. Alt som kommer inn av informasjon, og alt ledelsen diskuterer, får vi tilgang til. Men det å kunne bruke tid drøftelser, det har de ikke klart å få til, forteller Ole Morten Karlsen.

Ifølge den hovedtillitsvalgte blir alle vurderinger om permitteringer gjort lokalt i bedriften, men permitteringsvarslene blir sendt fra HR-avdelingen sentralt. Dermed skulle det vært drøftelser om permitteringene både lokalt og sentralt.

– Vi skulle ha drøftet permitteringer ut fra ansiennitet, utvalgskretser, andre særskilte forhold, men det gjøres ikke. I alle fall ikke per nå. Nå blir vi presentert for en liste over hvem som skal permitteres i dag og de neste dagene. Uten at vi får gjort noe med lista, sier Karlsen.

Kommunikasjonsdirektør i Nokas, Ådne Mauritzen, skriver i en epost til Arbeidsmanden at selskapet forholder seg til de retningslinjene som kommer fra NHO og at de ikke kjenner seg igjen i problemstillingen med manglende drøftelser.

Siste nytt: Nå drøftes alle permitteringer av vektere i Nokas

Brudd på Hovedavtalen kan få konsekvenser

– Hvis permitteringer ikke er drøftet med de tillitsvalgte i en bedrift, kan de faktisk være tariffstridige, påpeker LOs Peggy Hessen Følsvik.

Det kan få konsekvenser for bedriften i etterkant. I verste fall kan det komme krav om tilbakebetaling av lønn for perioden der ansatte er blitt ugyldig permittert.

Når så mye som én av tre tillitsvalgte oppgir at de ikke deltar aktivt, kan det ha sammenheng med hvilke bransjer som først ble rammet av krisen, mener Hessen Følsvik.

– Krisen rammet først i bransjer som ikke er så godt organisert, som hotell, restaurant, handel og service. Her er ikke organisasjonsgraden like høy som i andre deler av arbeidslivet, det er høy turnover og mange arbeidsplasser har heller ingen aktiv klubb.

Mens tillitsvalgte i industrien gjerne har mer erfaring med hvordan de skal håndtere permitteringer, er dette nytt terreng for mange tillitsvalgte for eksempel i varehandelen, påpeker hun.

Saken fortsetter under bildet

MÅ INVOLVERES: Permitteringer skal drøftes med de tillitsvalgte i bedriften, fastslår LOs førstesekretær, Peggy Hessen Følsvik.

MÅ INVOLVERES: Permitteringer skal drøftes med de tillitsvalgte i bedriften, fastslår LOs førstesekretær, Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

– Hele systemet satt på prøve

Hovedtillitsvalgt i Nokas, Ole Morten Karlsen, beskriver dialogen med ledelsen som god, selv drøftingsplikten ikke blir fulgt.

– Vi snakker oftere sammen nå enn vi gjør til daglig. Vi er uenige i prioriteringen om å ikke bruke tid til drøftelsesmøter om permitteringene. Men jeg tror vi har en felles forståelse for at det kommer til bli et oppryddingsarbeid i ettertid, når denne situasjonen er over, sier Karlsen.

Siste nytt: Nå drøftes alle permitteringer av vektere i Nokas

p

At det kommer en tid for evaluering, lover også LOs Peggy Hessen Følsvik.

– Når dette har roet seg, må vi sette oss ned og se nærmere på hva som kunne vært gjort annerledes. Vi står i en veldig spesiell situasjon som ikke ligner på noe annet vi har opplevd tidligere. Det har satt hele systemet på prøve. Også ute på den enkelte arbeidsplass er nok situasjonen ganske kaotisk for mange.

LO har jobbet for å få på plass en avtale med NHO for å klargjøre retningslinjene for permitteringer på arbeidsplassene, forteller nestlederen.

– Det har det dessverre ikke vært mulig å komme til enighet om. Situasjonen i de enkelte bransjene er så ulike at det er vanskelig å finne en felles tilnærming. Vi oppfordrer alle til å praktisere hovedavtalens regler og søke råd hos sitt forbund.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse