JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ESA oppretter sak mot norske regler for utstasjonerte arbeidere

NHO kan få hjelp av EØS-avtalen til å senke norske verftslønninger

Har Norge for gode ordninger for øst-europeiske verftsarbeidere? Nå kan EØS-avtalen bli brukt for å overkjøre både LO og norsk Høyesterett.
Har Norge for gode ordninger for tilreisende øst-europeiske arbeidere?

Har Norge for gode ordninger for tilreisende øst-europeiske arbeidere?

Eline Lønnå

frode@lomedia.no

Norge har gode ordninger for tilreisende arbeidere på norske verft. Alle tilreisende skal ha dekt reise, kost og losji – samt et borteboertillegg på 20 prosent av lønna.

Arbeidsgiverne og NHO har lenge kjempet mot at disse ordningene skal gjelde absolutt alle som pendler til norske verft, også de som ikke jobber i bedrifter med tariffavtale.

Norge har valgt å allmenngjøre disse godene for alle arbeidere, noe som gjør det lovpålagt for arbeidsgivere å gi disse ekstra godene.

Men NHO mener dette er i strid med EØS-avtalens bestemmelser om fri flyt av arbeidskraft og utstasjoneringsdirektivet.

Nå får NHO støtte av ESA, som overvåker EØS-avtalen.

• Følg oss på Facebook

Vanskelig for LO

EØS-overvåkeren ESA har tidligere ment at Norge må avskaffe flere av disse ordningene for tilreisende arbeidere. Men Høyesterett i Norge mener dekning av reise, kost og losji, samt 20 prosent tillegg er helt i tråd med EØS-avtalen – og dessuten helt avgjørende for å opprettholde den norske modellen for lønnsdannelse.

NHO sier i en pressemelding at de er «godt fornøyd med at ESA nå innleder formell sak mot Norge knyttet til Norges regler for utstasjonerte arbeidere.»

– Dette er i tråd med den oppfatning vi har hatt helt siden 2008, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO i pressemeldinga.

LO har foreløpig ikke kommentert saken. Ei heller norske myndigheter.

ESA varsler omkamp om verftsdommen

NHO vil bruke EØS-avtalen

Etter at NHO tapte i Høyesterett, har NHO forsøkt å bruke EØS-overvåkeren ESA mot de norske ordningene.

Det var NHO som i 2013 ba ESA se på lovligheten av de norske reglene, etter at Høyesterett kom til at allmenngjøringsforskriften i verftsindustrien var i overensstemmelse med EØS-avtalen.

– I dag er det slik at norske regler, ved allmenngjøringsforskrifter, krever at arbeidsgivere betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen. ESA mener at slike regler er i strid med EØS-avtalens bestemmelser om fri flyt av tjenester og med utstasjoneringsdirektivet, sier Meder i pressemeldingen.

Hun mener ESA gjennom å opprette sak mot Norge, langt på vei gir NHO rett.

Slik unngår du AFP-smellen

ESA-brev til Norge

ESA har tirsdag sendt et formelt åpningsbrev til Norge, som er det første skrittet i en traktatsbruddsak mot et EFTA-land. Norske myndigheter har nå to måneder på å fremme sitt syn før ESA bestemmer seg for om saken skal tas videre, skriver NHO i pressemeldingen.

– Dette er starten på en formell prosess. Vi ser fram til å motta Norges synspunkter, så vi kan ha en konstruktiv meningsutveksling og finne en løsning som er forenlig med EØS-avtalen, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding, ifølge NHO.

Frifagbevegelse oppdaterer saken

Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte på jobben

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse