JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisvekst og renteøkning

Sverige: Kjøpekraften er satt sju år tilbake i tid

Selv om lønningene øker svekkes kjøpekraften voldsomt i Sverige. Reallønna er nå på 2015-nivå.
Svenskene har mistet sju års vekst i kjøpekraften.

Svenskene har mistet sju års vekst i kjøpekraften.

Wikimedia Commons

sym@lomedia.no

Prisene i Sverige steg med 8,5 prosent i juni. Inkluderes høyere boligrente var prisveksten på 8,7 prosent.

Medlingsinstitutets beregninger viser at lønnsveksten i den samme perioden var på 3 prosent. Det innebærer at reallønningene ble svekket med 5,7 prosent hvis man tar med renteutviklingen, ifølge den nye rapporten fra Medlingsinstitutet.

Tapt sju år med kjøpekraft

– Det er en merkbar svekkelse av kjøpekraften, som nå er nede på 2015-nivå, fastslår økonom Petter Hällberg i pressemeldingen fra instituttet,

Et annet funn er at de faktiske lønningene øker raskere enn før pandemien, mens de avtalte lønnsøkningene er noe lavere i 2022 enn i 2021.

– Forskjellene mellom den faktiske og den avtalte lønnsøkningen har blitt større, konstaterer Hällberg.

Strømprisen: Også Norge kan rammes av en kollaps i kraftmarkedet, advarer Energi Norge

Store variasjoner

Det er spesielt i den private tjenestebransjen at lønningene nå øker. Det gjelder blant annet innenfor IT og handel og restaurant. Statistikkene fra 2021 og fram til og med juni i 2022 viser at den store gruppen tjenestemenn kommer langt bedre ut enn gruppen arbeidere som LO organiserer. I denne perioden har også privat sektor hatt en sterkere lønnsvekst enn offentlig sektor. Det innebærer at utviklingen i reallønna varierer mye blant svenske arbeidstakere.

Valg i Sverige: Svensk LO bruker 30 millioner kroner på valgkamp for sosialdemokratene

Krevende for LO

I en kommentar i Dagens Nyheter påpeker sjefredaktør Peter Wolodarski at den svenske lønnsmodellen har fungert de siste 25 årene og at svenske reallønner har økt med 70 prosent siden 1995. Han advarer mot at LO nå kommer med lønnskrav som bryter med denne modellen for å kompensere tapet av kjøpekraft på grunn av høy prisvekst, økte renter og en svekket svensk krone.

– Bevar modellen også i en krise, er hans oppfordring til fagbevegelsen.

RIKSDAGEN: Svekket kjøpekraft er bare en av mange utfordringer en ny svensk regjering står overfor etter valget 11. september.

RIKSDAGEN: Svekket kjøpekraft er bare en av mange utfordringer en ny svensk regjering står overfor etter valget 11. september.

Colourbox

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse