JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LUDVIKA: Fra et slitent partikontor som har en brukthandel som nærmeste nabo, er det mulig å se at det er valgkamp i Sverige, både til kommuner og Riksdagen.

LUDVIKA: Fra et slitent partikontor som har en brukthandel som nærmeste nabo, er det mulig å se at det er valgkamp i Sverige, både til kommuner og Riksdagen.

Svein-Yngve Madssen

Valg i Sverige:

Svensk LO bruker 30 millioner kroner på valgkamp for sosialdemokratene

Norsk LO har inspirert sine venner i Sverige til å drive en storstilt valgkampanje for sosialdemokratene. De går helt åpent til verks. Målet er å «ta» velgere fra midten.05.09.2022
14:41
06.09.2022 11:55

helge@lomedia.no

Aldri før har LO i Sverige brukt så mye penger på sin egen faglige valgkamp – 30 millioner kroner. Målet er en regjering i Sverige med sterkest mulig muskler utgått fra Socialdemokraterna – Arbeiderpartiets søsterparti. Svenskene går til valgurnene 11. september.

LO-leder Susanna Gideonsson er klar på viktigheten og tydelig på LOs valgsatsing. Hun oppfordrer også andre organisasjoner og tenketanker om å være like åpne på hvem de støtter ved valget.

Kampanjen har imidlertid ikke gått upåaktet hen.

– Det har ført til en enorm nasjonal debatt i svenske aviser og blant svenske lederskribenter. Mange fremstiller dette som en direkte økonomisk støtte til Socialdemokraterna. Det er ikke sant. Det er ikke et pengebidrag, men en egen faglig valgkamp basert på LOs plattform, sier distriktsleder i LO Skåne, Markus Blomberg, til LO-Aktuelt.

ENGASJERT: - Jo sterkere Sosialdemokraterna står i Riksdagen, desto mer gunstig er det for LO, mener Markus Blomberg. Han er leder for LOs region i Skåne - med 150.00 medlemmer.

ENGASJERT: - Jo sterkere Sosialdemokraterna står i Riksdagen, desto mer gunstig er det for LO, mener Markus Blomberg. Han er leder for LOs region i Skåne - med 150.00 medlemmer.

Helge Rønning Birkelund

Med en svigerfamilie fra Ålesund, kjenner Blomberg godt til norsk politikk. Han følger også nøye med på norsk LO, som har inspirert sine svenske kolleger til valgkampen. Han fulgte også årets LO-kongress med argusøyne.

Mobiliseringen til LO på tampen av den forrige svenske valgkampen, i 2018, var med å sikre at daværende statsminister, Stefan Löfven fikk fortsette. På samme måte som det er dokumentert at mobiliseringen til LO i Norge løftet Arbeiderpartiet til regjeringsmakten for ett år siden.

Kommentar: «Hele og faste stillinger bør være en menneskerett»

Urettferdig kritikk

Markus Blomberg er forundret over at den norske regjeringen får så mye kritikk og har mistet så stor oppslutning etter valget.

I motsetning til i Sverige – hvor den parlamentariske situasjonen gjør at regjeringen ikke får gjennomført sin politikk – mener han den norske Ap/Sp-regjeringen har gjort ord til handling, spesielt på arbeidslivsfeltet. Og fått til mye.

Slik er det ikke i Sverige.

– Jonas Gahr Støre kan levere, mens Socialdemokraterna både med Stefan Löfven (tidligere statsminister) og Magdalena Andersson (nåværende statsminister) har vært forhindret fra å gjøre det, sier Markus Blomberg.

Han har registrert at den norske regjeringen har startet en storrengjøring i arbeidslivet: Blant annet begrenset tilgangen til midlertidige ansettelser, strammet inn for bemanningsbransjen, gjeninnført kollektiv søksmålsrett og løftet fram heltid.

– Dette følges med argusøyne i Sverige, sier han.

Også innenfor energipolitikken og kraftkrisen mener han den norske regjeringen gjør mye riktig. Hvilken modell de lander ned på i Sverige, vet han ikke. Energispørsmålet er imidlertid like hett i Sverige som i Norge.

Innbyggerne i Skåne – lengst sør i Sverige – kan i verste fall betale 40 ganger så mye for strømmen som sine landsmenn i nord.

– Spørsmålet er hvordan man kan kompensere husholdningene uten å ta vekk insitamenter for energisparing og omstilling, samtidig som vanlige folk får hjelp. Og hvordan gi støtte til bedrifter uten å stille riktige krav, som at det må gå til å redde bedriften, har kollektive avtaler og ordnede arbeidsforhold. Det er mye lettere å få gjennomført dette med en sosialdemokratisk regjering som lytter til denne type argumenter, mener Blomberg.

En egen brosjyre forklarer hvorfor LO vil att Socialdemokraterna (S) vinner valget 11. september. Det er med andre ord ingen ting som holdes hemmelig rundt dette. LO-brosjyren går ut på å fortelle «Varför vi vill at S vinner valet 2022».

Mye lest: Så høy kan strømregninga bli i januar

STØTTE: Svensk LO er tydelig på hvorfor organiasjonen vil at Socialdemokraterna skal vinne valget.

STØTTE: Svensk LO er tydelig på hvorfor organiasjonen vil at Socialdemokraterna skal vinne valget.

Helge Rønning Birkelund

Stiller krav tilbake

Målet er blant annet å snakke med en halv million LO-medlemmer før de går til valgurnene. En måned før valget var LO allerede halvveis til målsettingen.

Kravet LO stiller tilbake er blant annet en tydelig og rettferdig politikk for vanlige folk.

• At regjeringen skal føre en økonomisk politikk for full sysselsetting og satse på investeringer som gir folk jobb.

• At velferden sikres, blant annet med høyere pensjon. Kravet er at de som går av med pensjon skal få minst 72 prosent av lønna. For et vanlig LO-medlem handler det om tusenlapper ekstra i lommeboka.

• Svensk LO vil også øke skattenivået for dem som tjener mer enn en million kroner – en form for rettferdighetsskatt.

• Økt straff for arbeidslivskriminalitet.

FAGLIG VALGKAMP: LO har som mål  å snakke med en halv million LO-medlemmer før de går til valgurnene.

FAGLIG VALGKAMP: LO har som mål å snakke med en halv million LO-medlemmer før de går til valgurnene.

Håvard Sæbø

Annet grunnlag

Regjeringsgrunnlaget i Sverige er altså annerledes enn i Norge: Statsminister Magdalena Andersson har ikke oppslutning nok i Riksdagen til å føre en sosialdemokratisk politikk.

– Det er jo den store forskjellen fra Norge. Derfor er det også så viktig at Socialdemokraterna får størst mulig oppslutning i valget, poengterer Blomberg.

Samarbeidspartiet Centern – det svenske Senterpartiet – er et nyliberalt parti som er langt mindre opptatt av en sosialdemokratisk arbeidslivspolitikk enn sitt søsterparti i Norge.

Derfor er også kravet fra svensk LO ikke fire år til – men fire nye år.

Jo sterkere Socialdemokraterna står i Riksdagen, desto mer gunstig er det for LO. LO vil ha en regjering på venstresiden, sier Markus Blomberg.

Kriminalitet og straff er den viktigste saken i årets svenske valgkamp. Det gjelder også for statsminister Andersson. Og LO.

– Vi kan velge å bygge en valgplattform på hva vi mener er de viktigste sakene. Og på hva vi vil at folk skal prate om: Trygge jobber, pensjoner og velferd. Men alle våre tillitsvalgte sier at det man prater om på arbeidsplassene er kriminalitet og straff. Vi i LO kan ikke bare late som at folk er opptatt av det, mener Markus Blomberg.

Han har lenge ment at gjengkriminalitet og skyting i Malmö er et genuint problem.

For første gang siden 70-tallet er blant annet kriminalitet og straff det velgerne er mest opptatt av. Og for statsminister Magdalena Andersson er kampen mot organisert kriminalitet en av hennes tre hovedsaker i valgkampen.

– Mange mener at vi her spiller på Moderaternas banehalvdel. Det er helt feil. Organisert kriminalitet berører mange av våre medlemmer. Hvert femte LO-medlem har vært utsatt for hat eller vold på sin arbeidsplass, og fire av ti kjenner en uro for gjengkriminalitet. LO-medlemmer forebygger også kriminalitet og rykker ut når ting hender eller jobber med det i etterkant i sitt daglige arbeid, sier Blomberg.

Et både og

Han mener også at det for LO ikke bare holder med harde og lange straffer. Eller at det holder å bygge ut velferden. – Det behøves et både og. Derfor har vi i LO laget en kampanje som heter «Hele svaret», sier Blomberg.

POPULÆR: Magdalena Andersson står sterkt i den svenske befolkningen. Nå håper hun på flere år som statsminister.

POPULÆR: Magdalena Andersson står sterkt i den svenske befolkningen. Nå håper hun på flere år som statsminister.

Ninni Andersson, regjeringskanseliet

Har kostet dyrt

Dan Mattsson er valgkampleder i svensk LO. Han mener de to siste mandatperiodene med statsminister fra Socialdemokraterna uten flertall i Riksdagen, har kostet for mye.

Det har blitt mange kompromisser. Vi kan ikke føre den politikken vi vil føre. Men samtidig har vi tatt ansvar for at landet styres, sier han til LO-Aktuelt.

Nå har Socialdemokraterna fått en ny start med Magdalena Andersson som partileder og statsministerkandidat. Hun er svært populær blant folket – også blant velgere fra andre partier.

– Vi har medgang og er på riktig vei, mener Mattsson.

Han poengterer at LO stiller samme krav til alle partier, men at man har større forventninger til at Socialdemokraterna kan innfri, enn andre partier.

I tillegg til målet om å snakke med minst 500.000 av sine medlemmer før valget, gjennomfører svensk LO også den største kurs- og utdanningssatsingen på flere år med fokus på nettopp valget.

Mye lest: Daniel fikk lønn basert på prestasjon: – Som å gå med en 20 kilos ryggsekk

Valg i Sverige

• 11. september er det valg til Sveriges Riksdag, kommuner og regioner.

• Ved riksdagsvalget i 2018 fikk Socialdemokraterna 28,4 prosent og dannet regjering sammen med Miljöpartiet.

• Miljøpartiet forlot regjeringen i november 2021 som en protest mot at Riksdagen vedtok opposisjonens budsjettforslag.

• Skal den sosialdemokratiske regjeringen kunne fortsette etter valget, må Miljöpartiet trolig komme over sperregrensen på 4 prosent. 

• På den andre august-målingen til SVT/Novus fikk Miljöpartiet 4,5 prosent, mens Socialdemokraterna fikk 28,5.

• Blant LOs medlemmer ville 36,6 prosent stemme på Socialdemokraterna i mai, mens Sverigedemokraterna får 30,9 prosent, skriver Arbetet.

Kilder: SVT, NTB og Arbetet

LOs krav i valgkampen

• LO vil ha hele svaret, ikke bare en del av det. Både harde tak mot kriminalitet og velferd, flere politifolk og flere fritidsledere.

• Alle som kan arbeide skal ha et arbeid. Det krever investeringer i arbeid, utdanning og en rettferdig klimaomstilling der kostnadene bæres av alle, ikke bare mennesker utenfor storbyene.

• Alle skal ha rett til en trygg velferd. 

• Forskjellene må bli mindre. Skattesystemet må gjøres om slik at de best stilte bidrar mer. Syke- og arbeidsledighetstrygden må forbedres.

• Storrengjøring i det svenske arbeidsmarkedet. Bort med utrygge ansettelser. Ikke én skattekrone skal gå til arbeidskriminelle. Arbeidsinnvandringen må strammes inn.

• Arbeidslivskriminaliteten må bekjempes. 

• Det urettferdige karensfradraget må skrotes.

05.09.2022
14:41
06.09.2022 11:55

Valg i Sverige

• 11. september er det valg til Sveriges Riksdag, kommuner og regioner.

• Ved riksdagsvalget i 2018 fikk Socialdemokraterna 28,4 prosent og dannet regjering sammen med Miljöpartiet.

• Miljøpartiet forlot regjeringen i november 2021 som en protest mot at Riksdagen vedtok opposisjonens budsjettforslag.

• Skal den sosialdemokratiske regjeringen kunne fortsette etter valget, må Miljöpartiet trolig komme over sperregrensen på 4 prosent. 

• På den andre august-målingen til SVT/Novus fikk Miljöpartiet 4,5 prosent, mens Socialdemokraterna fikk 28,5.

• Blant LOs medlemmer ville 36,6 prosent stemme på Socialdemokraterna i mai, mens Sverigedemokraterna får 30,9 prosent, skriver Arbetet.

Kilder: SVT, NTB og Arbetet

LOs krav i valgkampen

• LO vil ha hele svaret, ikke bare en del av det. Både harde tak mot kriminalitet og velferd, flere politifolk og flere fritidsledere.

• Alle som kan arbeide skal ha et arbeid. Det krever investeringer i arbeid, utdanning og en rettferdig klimaomstilling der kostnadene bæres av alle, ikke bare mennesker utenfor storbyene.

• Alle skal ha rett til en trygg velferd. 

• Forskjellene må bli mindre. Skattesystemet må gjøres om slik at de best stilte bidrar mer. Syke- og arbeidsledighetstrygden må forbedres.

• Storrengjøring i det svenske arbeidsmarkedet. Bort med utrygge ansettelser. Ikke én skattekrone skal gå til arbeidskriminelle. Arbeidsinnvandringen må strammes inn.

• Arbeidslivskriminaliteten må bekjempes. 

• Det urettferdige karensfradraget må skrotes.
Mest lest

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

Jan-Erik Østlie

Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Mats Løvstad

Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med fremover


Flere saker