JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg av ny generaldirektør i ILO: – Gilbert Fossoun Houngbo fra Togo er vår kandidat

Fredag skal etterfølgeren av Guy Ryder som generaldirektør i ILO velges.
Magnus Nodahl  har siden 2019 representert de nordiske fagforeningene i ILOs styre.

Magnus Nodahl har siden 2019 representert de nordiske fagforeningene i ILOs styre.

Nina Hanssen

Ifølge Magnus Nordahl som er de nordiske arbeidstakerrepresentanten i styret har de nordiske fagforeningene en klar favoritt: Gilbert Fossoun Hounbos fra Togo.

Foreløpig er det helt åpent om hvem som blir neste generaldirektør i ILO men delegasjonene jobber heftig bak lukkede dører inne i ILO-bygget. For fredag skal det avgjøres.

I vårsolen foran hovedbygget i Genève møter vi Magnus Nodahl som siden 2019 har representert de nordiske fagforeningene i ILOs styre.

Spennende valg

Nordahl mener det er på høy tide med et skifte i ILOs ledelse, og innrømmer det har vært mye diskusjoner rundt de fem kandidatene som nå stiller til valg både i Norden men også i den International Trade union Confederation (ITUC).

 – Blant annet har vi diskutert om vi alle skal stille oss bak en felles kandidat eller ha flere kandidater. Vi har jo lagt merke til at Sveriges regjering gitt sin støtte til Frankrikes tidligere arbeidsminister Muriel Penicaud som er en sterk kvinne med lang erfaring fra å jobbe med arbeidslivspolitikk og trepartssamarbeid.

I 103 år har ILO blitt styrt av menn: Nå kan FNs arbeidsorganisasjon få sin første kvinnelige sjef

Ny giv  

Vi i Nordens Faglige Samorganisasjon (NFS) har etter flere runder landet på at finans og regnskapsmannen Gilbert Fossoun Houngbo som også vært statsminister og kan skilte med over 35 års erfaring fra internasjonal utvikling, både fra FN-systemet (ILO, UNDP) og internasjonale organisasjoner

Han har en klar politisk visjon med en ny sosial kontrakt for arbeidslivet med ILO og er en mann som vi stoler på, sier Nordahl.

Ifølge islandske Nordhahl fremsto Houngbo som en lidenskapelig og dyktig leder som vil jobbe for et bærekraftig og anstendig fremtidig arbeidsliv. Dette ble også godt mottatt i ITUC, forteller han og regner med at flere vil gi sin stemme til han selv om det blir hemmelig valg. Hvis ikke kandidaten får over 50 prosent av stemmene fra ILOs styrende organ i første runde blir det omvalg.

– Det kan bli flere runder i dag og det kommer da til å bli hektisk, men da vil vi i Norden konferere med hverandre og komme opp med flere kandidater, sier han.

Han er enige i at det også kan være godt å få en kvinnelig toppleder for første gang i historien. Hvis Magnus Nordahl skal trekke fram en annen kandidat som står sterkt blant arbeidstakerne så er det Greg Vines fra Australia som i dag jobber som nestleder i en avdeling i ILO.

– Vi som har jobbet i ILO-systemet en stund kjenner Greg Vines veldig godt fra før og vet hvor dyktig han er. Han er opptatt av å gjenoppbygge arbeidslivet etter den pågående pandemien og er også en god kandidat, smiler Magnus Nordahl før han forsvinner inn i styremøte igjen.

FAKTA OM ILO

ILO er unikt i FN systemet med sin trepartsstruktur og Norge har en sterk og viktig stemme i denne organisasjonen.

Norsk LO blir representert med Magnus Nordahl i styret som i morgen skal velge ny generaldirektør.

Både Togo, Sør-Korea, Australia, Frankrike, Sør-Korea og Sør-Afrika har lansert kandidater til denne viktige jobben for verdens arbeidsliv.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

FAKTA OM ILO

ILO er unikt i FN systemet med sin trepartsstruktur og Norge har en sterk og viktig stemme i denne organisasjonen.

Norsk LO blir representert med Magnus Nordahl i styret som i morgen skal velge ny generaldirektør.

Både Togo, Sør-Korea, Australia, Frankrike, Sør-Korea og Sør-Afrika har lansert kandidater til denne viktige jobben for verdens arbeidsliv.