JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen:

Uenige om hvordan bemanningsbyråene skal stoppes

Bemanningsbyråene står lavt i kurs på LO-kongressen. Men det er unighet om hva som er beste middel for å begrense dem – eller kvitte seg helt med dem.
Fellesforbundets nestleder, Steinar Krogstad og leder for LO i Oslo, Roy Pedersen diskuterer bemanningsbyråer på LO-kongressen

Fellesforbundets nestleder, Steinar Krogstad og leder for LO i Oslo, Roy Pedersen diskuterer bemanningsbyråer på LO-kongressen

Håvard Sæbø/Jan-Erik Østlie

eline@lomedia.no

Situasjonen i norsk byggebransje er dramatisk. Ulovlig innleie fra bemanningsbyråer, sosial dumping og annen kriminell virksomhet i og rundt bransjen er det bildet som tegnes fra talerstolen i Folkets hus.

I går kom også byggemiljøene i Oslo med en rapport som viser at 85 prosent av innleien fra bemanningsbyråene i Oslo og Akershus er ulovlig.

• Rapport dokumenterer at nesten all innleie på Oslos byggeplasser er ulovlig

Går for forbud

Men det er ingen enighet om hva som bør være LOs krav for å få bukt med bemanningsbyråene, som spiser seg stadig lengre og dypere inn i arbeidslivet. Det ligger inne en rekke forslag om fullt forbud mot bemanningsbyråer, og at innleie kun skal tillates som vikarer for navngitte, faste ansatte.

Leder for LO i Oslo Roy Pedersen er blant dem som går for forbud.

– Hele tanken om at noen skal kunne ta ut profitt på utleie av arbeidskraft strider mot alt vi står for. Men nå har denne bransjen fått feste seg så grundig at det eneste som vil kunne fungere er et forbud, sier Pedersen.

Han har selv bakgrunn fra byggebransjen, og peker på at i hovedstadsområdet er organisasjonsgraden nede i 15 prosent. Tiltak som forutsetter et tillitsvalgtapparat vil derfor uansett ikke fungere, mener han.

• Alle sakene fra LO-kongressen

Løfte til høyere nivå

Også Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad tegner et dystert bilde av byggebransjen. Han, med LOs sekreatriat i ryggen, har imidlertid andre forslag til løsninger.

– Fortidas løsarbeidersamfunn er tilbake, gjennom bemanningsbyråene. Nå er jobben vår å tette hullene gjennom lov og avtaleverk. Derfor går vi inn for at det lovfestes at avtale om innleie med bemanningsbyrå kun skal kunne inngås med tillitsvalgte fra fagforening med landsdekkende tariffavtale, sier Krogstad.

Han mener at dette er et bedre forslag enn et absolutt forbud, men understreker at det å kreve at innleie avtales på et høyere nivå enn en hvilken som helst tariffavtale (ofte husavtaler inngått kun for å kunne søke om innarbeiding av arbeidstid og innleie) ikke står i motsetning til å kunne gå for et bransjevist forbud mot bemanningsbyråene.

– Ja takk, begge deler! Tida er moden for et bransjevist forbud innen bygg, noe som er mulig allerede etter dagens arbeidsmiljølov, sier Krogstad.

• Fellesforbundet advarer mot "husavtaler" som gir rett til innleie

Uenige i effekten

Men Roy Pedersen tror ikke det vil ha særlig effekt å kreve at det er tillitsvalgte med landsdekkenede tariffavtale i ryggen som godkjenner innleie.

– Det er en illusjon, og kommer ikke til å endre virkeligheten. Med så lav organisasjonsgrad som vi sliter med i bygg, vil det stort sett ikke være noen tillitsvalgte å avtale innleie med. Skulle et slikt tiltak fungere måtte organisasjonsgraden vært langt høyere. Ønsker vi et tiltak som demmer opp for bemanningsbyråene kommer vi ikke utenom forbud.

Krogstad, som sitter i redaksjonskomiteen som skal behandle dette spørsmålet, peker på at forslaget om krav å løfte godkjenning av innleie til et høyere nivå vil fungere strengere enn en kan få inntrykk av.

– Det vil ikke bli tillatt med innleie uten tariffavtale. Åpningen er at dersom partene klarer å bli enige om strengere reguleringer i tariffavtalene kan det åpnes for innleie. Så med mindre partene er enige er det i realiteten et forbud, sier Krogstad.

Han sier at han kommer til å jobbe for en tosporsløsning i komiteen.

– Vi ønsker et bredt lovarbeid, og akuttiltak i hardt rammede bransjer med en gang.

• Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse