JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

Er du fagarbeider? Da kan du glede deg til lønnsoppgjøret

Fagforbundet skal prioritere høyere lønnsvekst for fagarbeidere i hovedoppgjøret til våren. Det ble bestemt på landsstyremøtet denne uken.
Helsefagarbeidere som Stine Birgitte Harsem Kipperberg kan se fram til lønnsoppgjøret i 2020. Da ønsker Fagforbundet å prioritere de med fagbrev. Bildet er tatt under NM i yrkesfag.

Helsefagarbeidere som Stine Birgitte Harsem Kipperberg kan se fram til lønnsoppgjøret i 2020. Da ønsker Fagforbundet å prioritere de med fagbrev. Bildet er tatt under NM i yrkesfag.

Håvard Sæbø

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– I år ønsker vi et forbundsvist oppgjør, sier Mette Nord til Fagbladet.

Torsdag og fredag denne uken avholdes landsstyremøtet på Fagforbundets hovedkontor i Oslo. Der vedtok Fagforbundet sine krav inn mot tariffoppgjøret 2020.

LOs to største forbund enige

Oppgjørsformen blir avgjort av LOs sekretariat i februar. Men med Fagforbundets avgjørelse denne uken tyder mye på at det blir et forbundsvist oppgjør.

p

Fagforbundet er LOs største forbund. Tidligere denne uka uttalte forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til FriFagbevegelse at også de ønsker et forbundsvist oppgjør. Fellesforbundet er LOs nest største forbund. Sammen organiserer de over halvparten av LOs medlemmer.

Skal prioritere fagarbeidere

De tre siste årene har oppgjørene vært samordnede. Det skjer neppe til våren. En årsak til det er at Fagforbundet ikke ser at det er noen store reformer som må løftes i felleskap.

I mellomoppgjøret i fjor var det høyskolegruppene som kom best ut. Fagforbundet har vedtatt at alle skal ha en kjøpekraftsvekst til neste år. Men de ønsker å legge mest vekt på å øke lønna for fagarbeidere.

– Fagarbeidere har blitt hengende etter i lønnsutviklingen. Så vi må prioritere det nivået i neste års tariffoppgjør, sier Mette Nord.

Fagbrev skal lønne seg

En annen grunn til at fagarbeidere blir prioritert i årets tariffoppgjør, er at Fagforbundet ønsker å gjøre det mer attraktivt å formalisere kompetansen, for eksempel ved å ta fagbrev. I dag opplever mange at lønnshoppet dette gir, ikke svarer til innsatsen.

p

– Avstanden mellom de uten og de med fagkompetanse har over flere år blitt mindre og mindre. Det er fordi fagarbeidere har hatt for dårlig lønnsutvikling. Vi må sørge for at det skal lønne seg å utdanne seg, sier Nord.

Warning
Annonse
Annonse