JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Priskrise

– Folk er redde og utrygge, sier Fellesforbundet-lederen

Fellesforbundets leder møter mange engstelige og frustrerte medlemmer. Folk vil ha klare svar og politisk ledelse, sier Eggum.
UTEGÅENDE: Fellesforbundets leder Jørn Eggum tilbringer mye tid ute på arbeidsplasser. Her fra et tidligere besøk på Westcon-verftet.

UTEGÅENDE: Fellesforbundets leder Jørn Eggum tilbringer mye tid ute på arbeidsplasser. Her fra et tidligere besøk på Westcon-verftet.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

helge@lomedia.no

Høyere priser på strøm, drivstoff og mat presser økonomien til mange mennesker.

Vi har spurt medlemmene i Fellesforbundet hvordan dette påvirker deres hverdag. Over 9000 svarte. 70 prosent sier de har måttet ta grep for å klare dyrtida, viser undersøkelsen.

En av fire frykter for jobben sin. Åtte av ti tror de får dårligere råd neste år.

Forbundsleder Jørn Eggum reiser mye rundt og treffer medlemmer i Fellesforbundet, som er landets største fagforbund for ansatte i privat sektor. Han sier det som kommer fram i undersøkelsen er svært gjenkjennelig. Han møter ofte folk som er redde og utrygge, både for egen økonomi og for om de i det hele tatt har en jobb framover.

– Og dette er ikke aktivister som svarer, men helt vanlige medlemmer. Mange er trygdede eller uføre, eller yrkesaktive med en frykt for at jobben skal ryke nå på grunn av strømprisene, forteller han.

Sinte på løftebrudd

Eggum møter også mange som er skuffet og sinte over det de opplever som brutte løfter fra regjeringen. Han forteller om mange som synes de får få svar og lite politisk styring.

– Vi trenger lys i enden av tunnelen, og klare svar på hvordan vi skal komme oss gjennom de vanskelige tidene. Derfor må regjeringen bli tydeligere, sier Eggum.

Han tror de aller fleste har forståelse for at krigen i Ukraina har gjort det vanskeligere på mange vis. Men det er ikke noen grunn til ikke å vise vei.

– Folk er utålmodige, og kjenner på en stor frustrasjon. Regjeringen må slutte å snakke, og handle mye raskere enn den gjør i dag, er hans klare beskjed.

Mens vi venter på EU

En viktig enkeltfaktor i frustrasjonen blant medlemmene, er strømprisene, mener forbundslederen. Dette må regjeringen løse, mener Eggum. Ingen verdens ting regjeringen gjør vil hjelpe på oppslutningen, hvis den ikke løser strømkrisa, understreker han.

Forbundslederen mener strøm aldri kan bli en vare som sko og bacon, styrt av det kommersielle. Det vil aldri bli akseptert av velgerne.

Han legger til at regjeringen må innse at landet trenger et nytt strømregime.

– Dette diskuteres over hele Europa, da kan ikke vi sitte her og bare vente på EU. Vi må sørge for at bedrifter ikke går over ende. Vi kommer til å stille krav til politikken. Ja, det er krig i Europa. Men det er ikke krig i Norge, selv om smitten av krigen merkes. Det er bare vi som kan ordne opp i kraftkrisen her hjemme.

FriFagbevegelse har vært i kontakt med politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, men de ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Fellesforbundets leder.

Prisene øker mer enn lønna

Eggum viser til at mange av forbundets tillitsvalgte og medlemmer aldri har vært i den situasjonen de er i nå.

De yngre årskullene har aldri før vært gjennom en dyrtid der prisene stiger og rentene øker. I tillegg viser han til andre grunner for bekymring:

• Kina stenger ned igjen grunnet covid-19. Det gir lavere tilgang på varer, noe som går ut over våre arbeidsplasser.

• Kraften er ekstremt dyr. Det går ut over både bedrifter og husholdningene.

• Og rentene går opp samtidig som prisene øker, blant annet på drivstoff.

– Lønnsoppgjøret skulle bidra til økt kjøpekraft, men veldig mye har skjedd etter at frontfaget hadde forhandlet ferdig. Dermed får vi nok et år med reallønnsnedgang, sier Jørn Eggum.

Test landing dyrtid

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse