JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukraina-krigen

80 ansatte i Kirkenes har fått permitteringsvarsel etter sanksjonene mot Russland

Om snaut to uker kan 80 ansatte på verftet Kimek i Kirkenes møte en stengt dør på jobben. I går fikk samtlige permitteringsvarsel grunnet effekten sanksjonene mot Russland har for bedriften.
ALVORLIG: Klubbleder Rainer Ingebrigtsen og sekretær i Fellesforbundets klubb på KImek i Kirkenes fikk sammen med resten av de 80 ansatte permitteringsvarsel onsdag 16. mars. - Jeg tror folk forstår at bedriften var nødt til å gjøre det på grunn av effekten sanksjonene mot Russland har, sier Ingebrigtsen.

ALVORLIG: Klubbleder Rainer Ingebrigtsen og sekretær i Fellesforbundets klubb på KImek i Kirkenes fikk sammen med resten av de 80 ansatte permitteringsvarsel onsdag 16. mars. - Jeg tror folk forstår at bedriften var nødt til å gjøre det på grunn av effekten sanksjonene mot Russland har, sier Ingebrigtsen.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

Mens Fellesforbundets ledelse og Norsk Industri har begynt meklingen om ny tariffavtale for industrien, er situasjonen for de ansatte på Kimek i Kirkenes preget av en langt mer alvorlig situasjon enn om lønna skal opp med tre eller fire prosent.

Onsdag 16. mars fikk samtlige permitteringsvarsel, selv om bedriften har kontrakter på arbeid til over sommeren.

– Varselet kom midt i lønnsforhandlingene våre, men siden sanksjonene rammer russiske banker, vil vi ikke få betalt for jobben vi gjør. Derfor tror jeg alle har vært klar over hvor alvorlig situasjonen er, sier klubbleder for Fellesforbundet på Kimek, Rainer Ingebrigtsen.

Frykter at folk flytter

Mellom 70 og 80 prosent av inntektene verftet har, kommer fra russiske kunder som vil ha fartøyene sine oppgradert og vedlikeholdt på verftet – som ligger midt i Kirkenes sentrum. Allerede for et par uker siden var både finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre på besøk, men noen tiltakspakke for å skjerme den delen av næringslivet som er helt avhengig av handel med Russland, hadde de ikke med seg.

Ingebrigtsen tror imidlertid ikke siste ord er sagt i den sammenheng.

– Vi har lagt inn press mot regjeringen både gjennom LO og NHO, og har ikke gitt opp håpet om en tiltakspakke, påpeker Ingebrigtsen.

Han mener det er sanksjonene mot russiske banker som er det største problemet.

– Jeg skjønner at de sanksjonene kan det bli vanskelig å få endret på. Vi styrer jo ikke den storpolitiske agendaen her i Kirkenes, men når vi ikke får betalt, blir det tungt. Hvis dette fortsetter lenge, vil det påvirke hele samfunnet. Da risikerer vi også at de ansatte flytter for å få seg jobb andre steder, sier han.

Varsler krisepakke

Allerede fredag morgen kan imidlertid Ingebrigtsen bli hørt. Da vil regjeringen presentere en tiltakspakke, for å håndtere effektene i Norge av Ukraina-krigen og sanksjonene mot Russland.

Det skjer samtidig med at næringsministeren kommer tilbake til Kirkenes.

– Vi har jobbet på siden besøket i forrige uke og vil presentere økonomiske tiltak som kan avhjelpe utfordringene bedrifter og lokalsamfunnet står overfor både på kort og lengre sikt, sier Vestre til NTB.

Siste: Her er krisepakka for Øst-Finnmark

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse