JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale

Ansatte i utelivet skulle få bedre kår. Nå snur kommunen

Formannskapet i Kristiansund vedtok at byens utesteder må ha tariffavtale for å servere alkohol. Nå har kommunen konkludert med at det er ulovlig.
Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Kristiansund snur om kravet til bedrifter med skjenkebevilling.

Sissel M. Rasmussen

roy@lomedia.no

– Et slikt krav kunne ført til at ansatte i bransjen hadde fått det de har krav på. Det er mange steder verken arbeidstid eller overtidsbestemmelser blir fulgt. Det skyldes ofte at man ansetter unge medarbeidere som ikke kjenner rettighetene sine, sier ansatte Mats Husøy.

23-åringen fra Kristiansund er hovmester og vinkelner på en av Kristiansunds mange serveringssteder.

Han har allerede jobbet i serveringsbransjen flere plasser i landet, og inntrykket hans er at det ofte er stor mangel på kunnskap på arbeidsgiversiden om hvilke lover og regler som gjelder i arbeidslivet.

– Mange steder får ikke de ansatte det de har krav på. Et krav om å ha tariffavtale for å få skjenkebevilling ville vært veldig bra, sier hovmester og vinkelner, Mats Husøy.

– Mange steder får ikke de ansatte det de har krav på. Et krav om å ha tariffavtale for å få skjenkebevilling ville vært veldig bra, sier hovmester og vinkelner, Mats Husøy.

Håvard Sæbø

Det var i august at et enstemmig formannskap vedtok å sette tariffavtale som krav for å få skjenkebevilling.

Bjarne Storfold Elde fra Arbeiderpartiet sier det aldri ble diskutert om man heller skulle kreve lønns- og arbeidsvilkår på linje med tariffavtale før vedtaket ble fattet, slik Rødt foreslo i bystyret tilbake i 2019.

Bakgrunn: Full forvirring rundt alkoholvedtak i Kristiansund

Ugyldig vedtak

«Det skal etableres tariffavtale med ansatte ved skjenkestedet, hvis dette ikke allerede er gjort. Bevillingen gjelder fram til 30. september 2024 og skjenketiden fastsettes i samsvar med kommunal forskrift», står det i vedtaket.

Nå har kommunen konkludert med at det er ulovlig.

Torbjørn K. Sagen i Kristiansund kommune er en av to med ansvar for skjenkebevillinger i kommunen. Han skriver i en e-post til Magasinet for fagorganiserte at bevillingshaverne vil bli tilskrevet om at kommunen frafaller dette kravet, og at ugyldiggjøringen vil bli referert i formannskapet, så raskt som mulig.

Han forteller at kommunen skal revidere sin alkoholpolitiske handlingsplan neste år, og at det tidligere flertallet i bystyret i Kristiansund ønsket å få inn krav om allmenngjort minstelønn ved tildeling av skjenkebevillinger.

– Vi vil selvsagt legge dette ønsket fram til politisk debatt her i Kristiansund ved behandlingen av den planen, avslutter Torbjørn K. Sagen.

– Noe må gjøres

Både Rødts Sigve Lorås Torland og Arbeiderpartiets Bjarne Storfold Elde mener det er behov for å rydde opp i serveringsbransjen, og at det kan gjøres gjennom å stille krav i forbindelse med utdeling av skjenkebevillinger. 

Lorås Torland er likevel ikke overrasket over svaret fra kommunen.

– Dette er helt i tråd med det Rødt mener, skriver Torland.

Sigve Lorås Torland fra partiet Rødt.

Sigve Lorås Torland fra partiet Rødt.

Håvard Sæbø

Bjarne Storfold Elde (Ap) er mer usikker. Han mener svaret fremstår lite klargjørende, siden det ikke følger noen juridisk argumentasjon for konklusjonen om at vedtakene er ugyldige.

– Formannskapet har et ubetinget behov for å få klargjort hvorfor vedtakene eventuelt er ugyldige, påpeker han.

Bjarne Storfold Elde (Ap)

Bjarne Storfold Elde (Ap)

Håvard Sæbø

Vil kjempe for saken

Mats Husøy står på at et slikt krav ville vært det beste for de ansatte i bransjen.

– Det er synd at vedtaket er blitt ugyldig, for de opplevelsene jeg har hatt viser at noe må gjøres. Arbeidsgiverne i bransjen kan ikke komme seg unna med så mye som de gjør nå, og uavhengig av denne saken kommer jeg til å kjempe for å få tariffavtale der jeg jobber, sier han.

Det samme synet har Cecilie Søllesvik, leder i avdeling 65 i Fellesforbundet.

– Jeg håper kommunen likevel vil knytte krav om allmenngjort minstelønn til skjenkebevillinger. Det har kommunen anledning til, men vi må få også få folk til å bli bevisste på at dersom biffen eller ølen er for billig, så skyldes det at noen ikke har det bra.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse