JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full forvirring rundt alkoholvedtak i Kristiansund

Kan en kommune kreve at byens utesteder må ha tariffavtale for å servere alkohol? Ja, sier regjeringen. Nei, mener NHO.
Kristiansund kommune stiller krav om tariffavtale for å gi skjenkebevilling. (Illustrasjonsbilde)

Kristiansund kommune stiller krav om tariffavtale for å gi skjenkebevilling. (Illustrasjonsbilde)

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Kristiansund kommune stiller krav om tariffavtale for å gi skjenkebevilling.

– Det er helt strålende at Kristiansund kommune går foran og viser at det er fullt mulig å gjøre dette innenfor dagens lovverk, sier Tuva Moflag til FriFagbevegelse.

Det var NRK som først brakte nyheten om at Kristiansund kommune stiller krav til utestedene. Dersom et utested vil ha skjenkeløyve, må de levere inn dokumentasjon på at de har fått på plass tariffavtale senest tre måneder etter at de har fått innvilget skjenkeløyve.

Regelen vil gjelde nye skjenkebevillinger, og regelverket vil bli revidert innen et år etter valget, presiseres det overfor Tidens Krav.

Første kommune

Bergen, Trondheim, Stavanger og flere andre kommuner har innført krav om at utesteder skal betale lovfesta minstelønn for å kunne ha skjenkebevilling.

Men Kristiansund skal være første kommune i landet som går enda lenger ved å kreve tariffavtale.

– Vi ser at flere har opplevd krevende arbeidsforhold i utelivsbransjen. Derfor er vi opptatt av å få opp organisasjonsgraden her, for å sikre at det er et godt sted å jobbe. Det er fint at en kommune nå bruker anledningen til å prøve ut dette, sier Tuva Moflag.

I mai meldte Arbeidstilsynet at hver fjerde bedrift i overnattings- og serveringsbransjen brøt bestemmelsene om minstelønn.

Dette kom fram etter at tilsynet hadde gjennomført 1 000 uanmeldte tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i bransjen.

Tuva Moflag, stortingsrepresentant (Ap).

Tuva Moflag, stortingsrepresentant (Ap).

Sissel M. Rasmussen

– Er fullt mulig

I flere kommuner som har innført krav om lovfestet minstelønn for å få skjenkebevilling, har det vært strid om lovligheten ved vedtakene.

Både helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og tidligere arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har svart at det er fullt mulig å stille krav om allmenngjort lønn i utelivsbransjen knyttet til skjenkebevillingen.

De presiserer begge at skjenking er regulert i alkoholloven, og at det allerede i dag er mulig for den enkelte kommune å legge vekt på allmenngjort tarifflønn i tildeling av skjenkebevilling dersom det har en alkoholpolitisk begrunnelse.

– Ryddige arbeidsforhold og tariffavtale kan anses å bidra til økt etterlevelse av alkoholregelverket, for eksempel ved at de ansatte ikke i samme grad vil være avhengig av tips, skrev Mjøs Persen i et svar til arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Men om dette gjelder ved krav om tariffavtale, strides det om.

Både juridisk leder i NHO Reiseliv og KS Advokatene er klinkende klare: De mener kravet er ulovlig, og viser til både organisasjonsfriheten og alkoholloven.

– Dette vedtaket henger ikke sammen i det hele tatt. Det er åpenbart i strid med alkoholloven og andre regler, sier Magne Kristensen, leder ved juridisk avdeling i NHO Reiseliv, til NRK.

Han viser til at alkohollovens formål er å begrense skader av alkoholbruk, og mener det er et aktverdig formål.

– Men å kreve at en arbeidsgiver skal opprette tariffavtale for å få skjenkebevilling er langt utenfor lovens formål, hevder han ifølge NRK.

Foreslo veileder

Partiet Rødt mener at krav om tarifflønn bør være en betingelse for å få og beholde skjenkebevilling.

– For å hjelpe kommunen med å stille krav om tarifflønn, har Rødt forslått at regjeringen lager en veileder. Bakgrunnen for forslaget er at det hersker full forvirring om det i dag faktisk finnes en hjemmel for å nekte useriøse aktører skjenkebevilling, sier stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson.

Kristjánsson viser til at lignende forslag om å kreve tarifflønn er stoppet i flere kommuner på grunn av jussen.

– For selv om statsråder har slått fast at det er mulig å stille tariffkrav, så viser det seg at jurister mener at det mangler en konkret lovhjemmel som gjør det mulig å frata et serveringssted skjenkebevillingen hvis de underbetaler sine ansatte, poengterer han.

Denne uklarheten gjør at prosessen med å knytte lønn og skjenkebevilling sammen har stoppet helt opp i for eksempel Oslo.

Dette har Rødt forsøkt å rydde opp, seinest da Stortinget åpnet for et par uker siden, ved å forslå at regjeringen legger fram en veileder som kommuner kan bruke.

Forslaget ble nedstemt.

– Nå må regjeringen på banen, rydde all tvil til side og sørge for at alle kommuner som ønsker det kan stille krav om tarifflønn for å få og beholde skjenkebevilling, sånn som Rødt har foreslått. En veileder ville vært nyttig, slik at også kommuner som er usikre på hvordan de skal gå fram, får den hjelpen de trenger, mener Mímir Kristjánsson.

Annonse
Annonse