JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

Tormod Ytrehus

De ansatte savnet en tariffavtale. Nå har Rehana (20) fått til noe ingen har klart

På en av landets travleste kaffebarer nyter de ansatte godt av det Rehana Adel har oppnådd.

etk@lomedia.no

tormod@lomedia.no

OSLO S: I hjertet av hovedstadens viktigste knutepunkt jobber 29 ansatte på skift fra klokken fem-seks om morgenen til ti om kvelden, hele uka.

Alltid i høyt tempo og med et smil til kundene. Ta bestilling, lag kaffe, server, ha en fin dag. Gjenta hundrevis av ganger, hver eneste dag.

Selv om flesteparten som jobber der er deltidsansatte unge og studenter, er Espresso House-avdelingen i hovedhallen på Oslo S på mange måter kaffebarenes Formel 1.

Manager Lisa Chetboune har jobbet i flere av kaffekjedens avdelinger, og mener den er soleklart travlest i Norge. Hun vil helst ta seg tid til å gi alle kundene en god opplevelse.

Problemet er at på Sentralbanestasjonen, med over 600 kunder på en vanlig dag, er tid til overs en mangelvare.

Manager Lisa Chetboune (t.v.) og Rehana Adel er stolte av arbeidsplassen sin.

Manager Lisa Chetboune (t.v.) og Rehana Adel er stolte av arbeidsplassen sin.

Tormod Ytrehus

Organisert på noen få uker

Derfor er det kanskje passende at akkurat denne avdelingen av Espresso House i rekordfart blir den første i Norge som får tariffavtale.

Det er mye takket være en 20-åring:

Rehana Adel er som mange andre ansatte i Espresso House: Ung, deltidsansatt ved siden av utdanning, smilende og vennlig. Hun hadde jobbet der i et halvt år da hun undersøkte muligheten for å få på plass en tariffavtale.

I slutten av august begynte hun å rekruttere kolleger og kontakte Fellesforbundet. Allerede 21. september var avtalen i boks.

– Det føles godt, innrømmer Rehana, som skryter av sjefen og arbeidsplassen. Hun legger ikke skjul på at høyere lønn og gode forsikringsordninger var argumentene som vant best fram hos de andre ansatte.

Det tok bare noen uker fra Rehana kontaktet Fellesforbundet til avdelingen på Oslo S undertegnet tariffavtalen.

Det tok bare noen uker fra Rehana kontaktet Fellesforbundet til avdelingen på Oslo S undertegnet tariffavtalen.

Tormod Ytrehus

God service på kort tid

Selv med tariffavtale koster det selvfølgelig å levere mye, bra, fort, hele tiden.

– Dette er ikke en jobb for alle. Man må være glad i å møte mange mennesker, takle stress og tidspress, og gjøre det med godt humør, sier manager Chetboune om å jobbe bak disken i en av Norges mest besøkte kaffebarer.

Hvis hun vil slå av en prat med en kunde, blir de bak i køen fort irritert. Alle her skal videre. Mange har dårlig tid. Nettopp derfor setter de ansatte ekstra pris på de tålmodige kundene som smiler tilbake.

De gjør sitt beste for å gi de gjennomreisende en god start på dagen, eller slutt på reisen. Gjerne i form av en liten hilsen på kaffekoppen, og kanskje en kunstnerisk tegning i toppen av din kaffe latte. Sistnevnte slår særlig godt an blant de mange som liker å ta bilder av det de blir servert.

Presentasjon teller fordi det selger.

Med over 600 kunder på en vanlig dag, skal Rehana (20) og kollegaene servere mange kopper kaffe og smil hvert eneste skift.

Med over 600 kunder på en vanlig dag, skal Rehana (20) og kollegaene servere mange kopper kaffe og smil hvert eneste skift.

Tormod Ytrehus

Kaffe og sandwich som levebrød

Her skal det lages smørbrød og sandwicher, salater og yoghurt, bakervarer tilsendt fra Sverige skal varmes og serveres. I tillegg det soleklart viktigste: Kaffen.

Kaffen er produktet de lever av. Nesten alle kunder kjøper en kopp. Derfor får alle ansatte kurs og oppfølging fra erfarne kollegaer for å lage kaffen riktig.

De unge ansatte, alle mellom 16 og 30 år, hjelper hverandre når det blir hektisk. Slikt skaper samhold.

Deler av servicebransjen er helt avhengig av ungdom, studenter og skoleelever. De som kan og vil jobbe sene helgevakter, eller på kort varsel. Ulempen er at unge og uerfarne arbeidstakere ofte ikke kjenner sine rettigheter.

Da er det godt å ha en tariffavtale, som i denne bransjen fortsatt er relativt sjeldent.

Kanskje kan Oslo S-avdelingen til Espresso House være en inspirasjon: Allerede har kaffekjedens avdeling på Linderud også fått sin egen tariffavtale, og det sies at flere vil følge etter.

Ryktet sprer seg raskt, som lukten av en nykokt kopp med kaffe.

Les også: Gudmund kjempet alene og vant over Nav

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss