JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet 2023

Flytter makt i Fellesforbundet: – Mer demokratisk

Er det riktig at tillitsvalgte i eksempelvis buss og havbruk skal peke ut hvem som skal være tariffråd for byggebransjen? Ikke helt uten videre, vedtok Fellesforbundet.
FORNØYD: - Å endre bransjerådsmodellen har vært viktig for oss, og nå har vi fått et enstemmig landsmøte med oss på det, sier Torgeir Thorsen.

FORNØYD: - Å endre bransjerådsmodellen har vært viktig for oss, og nå har vi fått et enstemmig landsmøte med oss på det, sier Torgeir Thorsen.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

Fram til nå er det kun forbundets representantskap som har hatt den muligheten.

Der sitter det medlemmer fra svært mange bransjer. Det har medført at innstillingen om hvem som skal sitte i forbundets tariff-/bransjeråd har blitt gjort av tillitsvalgte som ikke har bakgrunn fra bransjene.

Det åpnes det for å endre på nå. Heretter kan nemlig forbundets mange bransjekonferanser som samler tillitsvalgte fra hele landet innstille på sine egne kandidater til bransjerådene.

Bakgrunn: Mener Fellesforbundet er for toppstyrt: – Kan ikke være sånn

Mer demokratisk

Det mener Torgeir Thorsen fra Fellesforbundets avdeling 14, Rogaland Transportarbeiderforening, er viktig fordi bransjerådene står helt sentralt i arbeidet med tariffavtalene gjennom behandling og prioritering av de mange tariffkravene som blir sendt inn fra klubber og avdelinger i organisasjonen.

– Det gjør forbundet mer demokratisk, understreker han.

Thorsen mener det enstemmige vedtaket om ny bransjerådsmodell som ble gjort på landsmøtets siste dag, er langt nærmere modellen gamle NTF hadde.

– En ny bransjerådsmodell var blant det viktigste vi transportarbeidere ønsket oss før dette landsmøtet, og jeg ser på vedtaket som en stor seier. Nå har vi det svart på hvitt at bransjekonferansene selv kan innstille kandidater til bransjerådene og at flertallet i forhandlingsdelegasjonene i tarifforhandlingene skal komme fra bransjerådene. Det har vi ikke hatt tidligere, sier han.

Glad for enstemmighet

– Blir det ny kamp om at også lederen av bransjerådene skal velges av bransjekonferansene på landsmøtet om fire år?

– Nei, det tror jeg ikke. De ulike bransjerådene jobber på ulike måter, og jeg vet heller ikke hvor viktig det er å ha lederen når vi har fått inn at bransjerådene skal ha flertall i forhandlingsutvalgene. Jeg er også veldig glad for at dette var et enstemmig landsmøte som vedtok den nye modellen. Da er det slik det blir, sier Torgeir Thorsen fornøyd.

Her er den nye bransjerådsmodellen

1. Forbundet skal sikte mot en representativ deltakelse på bransjekonferansen

2. Bransjerådet oppnevnes av representantskapet for hver tariffperiode. Bransjekonferansen kan beslutte å innstille kandidater til bransjerådet til representantskapet. Avdelingene inviteres til å foreslå kandidater til bransjerådet.

3. Representantskapet forholdet seg til vedtektenes 1.3.2.2.1, punkt 5 om representativitet: «Ved valg til Fellesforbundets ulike organer skal det tas hensyn til bransje, kjønn, alder, etnisk bakgrunn, konsern og geografiske forhold. Ungdomstillitsvalgte skal være under 30 år når valgene finner sted.»

4. Kun yrkesaktive på den/de aktuelle overenskomstene er valgbare til bransjerådet med unntak av leder

5. Bransjerådets leder oppnevnes av representantskapet

6. Antall råd, hvilke overenskomster de omfatter og antall medlemmer i bransjerådene, bestemmes av representantskapet

7. Sekretærfunksjon for bransjerådene ivaretas av forbundets administrasjon

8. Medlemmer av tariff-/bransjerådene omfattet av overenskomsten skal utgjøre flertallet av forhandlingsdelegasjonen ved forbundsvise forhandlinger.

Les mer: Dette skal Fellesforbundet jobbe for de neste fire årene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse