JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Puttet norsken i gryta - det ble en suksessoppskrift

For å komme med i denne klassen, må man være relativt dårlig i norsk

For tre år siden prøvde voksenopplæringa i Oslo ut en ny oppskrift. 15 innvandrere ble satt sammen i Norges første KoS-klasse hvor de mikset norskopplæring sammen med matfag. Snart står resultatet ferdig anrettet: Fagbrev og en trygg framtid i Norge.
NORSK MATPAKKE: I Oslo får innvandrere muligheten til å lære norsk, samtidig med at de tar fagbrevet over fire år. Ivan Bonev og Jieshan Li legger siste hånd på retten  som straks skal serveres i skolerestauranten.

NORSK MATPAKKE: I Oslo får innvandrere muligheten til å lære norsk, samtidig med at de tar fagbrevet over fire år. Ivan Bonev og Jieshan Li legger siste hånd på retten som straks skal serveres i skolerestauranten.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

OSLO: Selv om de fleste av innvandrerne hadde et vanskelig utgangspunkt, har alle snart klart å komme seg gjennom utdannelsen med glans. Rektor Torunn Thomassen sier at disse voksne elevene gjør det langt bedre enn gjennomsnittet i alle fagene.

– Det er vel fordi de er ferdige med å leike, konstaterer faglærer Rune Hovland.

Han roser innsatsen de har vist siden første skoledag.

I dag sitter latteren og humøret som vanlig løst på kjøkkenet ved Etterstad videregående skole. Men det tøyses ikke med maten. I dag skal de nemlig vise hva de har lært til noen utvalgte spisegjester som har hjulpet dem fram til der de er i dag. Det er blant annet folk fra i Nav, Utdanningsetaten, NHO og lærebedriftene.

Flyktet til kjøkkenet

NY START: Muse Amanuel Kibrom (36) fra Eritrea kom til Norge for fem år siden. Drømmen er å starte sin egen restaurant.

NY START: Muse Amanuel Kibrom (36) fra Eritrea kom til Norge for fem år siden. Drømmen er å starte sin egen restaurant.

Håvard Sæbø

Muse Amanuel Kibrom (36) fra Eritrea har ansvaret for at grønnsakene er perfekt følge til den dampede laksefileten.

– Jeg har alltid hatt en lidenskap for mat, sier han, og forklarer prosessen som fører fram til et perfekt resultat. Først litt damping, så hvile, så litt mer damping til riktig temperatur. Norsk og matfag har han lært på skolebenken, det praktiske har han øvd på som lærling over grytene ved Radisson Blu hotell på Holbergs plass.

– Før jeg lærte nok norsk til å skjønne hva jeg skulle gjøre, var det vanskelig. Nå går alt veldig bra, sier han.

De to første årene fikk alle støtte fra Nav på rundt 10.000 kroner i måneden. De to siste årene skal de klare seg selv med det de får i lærlingelønn. Alle har også rett til lån og stipend fra lånekassa.

• Følg oss på Facebook

Beste i klassen

– Det har ikke vært vanskelig å skaffe læreplass til disse elevene, sier Tord Huse som er avdelingsleder i restaurant og matfag ved Etterstad videregående.

Avdelingsleder ved Etterstad VGS, Restaurant og Matfag, Tord Huse

Avdelingsleder ved Etterstad VGS, Restaurant og Matfag, Tord Huse

Håvard Sæbø

Han la tidlig merke til at de voksne innvandrerne har en høyere motivasjon og legger for dagen en større innsats enn det mange av de yngre kollegene gjør.

– De har bidratt til å høyne arbeidsmoralen til de andre elevene. Denne klassen ter seg roligere, og er veldig målrettet. De blir på mange måter et forbilde for 15-16 åringene, sier han.

Få nyhetsbrevet vårt

Bare for spesielt utvalgte

Et krav for å komme med i denne klassen, er at man er relativt dårlig i norsk. I tillegg må man være med i et statlig introduksjonsprogram, eller vært arbeidsledig over en lengre periode. Det siste kriteriet gjelder for mange av de asiatiske og europeiske elevene.

– Ingen av disse ville klart å fullføre et vanlig løp med to år på skolebenken først. Men på denne måten kommer de seg gjennom med glans, sier rektor Thomassen.

Suksessen med de 15 første har ført til at voksenopplæringa i hovedstaden til neste år får gjenta suksessoppskriften med nytt kokkekull.

NYE MULIGHETER: Avgangsklassen inviterte neste kull i KoS-klassen på en lunsj i skolerestauranten. Nykomlingene takket for seg ved å si noen ord om hvor glade de er for å få muligheten til fagbrev og norsk i samme pakke

NYE MULIGHETER: Avgangsklassen inviterte neste kull i KoS-klassen på en lunsj i skolerestauranten. Nykomlingene takket for seg ved å si noen ord om hvor glade de er for å få muligheten til fagbrev og norsk i samme pakke

Håvard Sæbø

Faisa lærer norsk i lynfart i praksis på Ikea

Aisha får kjeft fra både somaliere og nordmenn

Clas Ohlson inkluderer alle

De blir på mange måter et forbilde for 15-16 åringene

Avdelingsleder Tord Huse,
Etterstad vgs

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse