Hanne Kullerud Nielsen" />

Fagbevegelsen

«Gamle gråhårede gubber» dytta Fellesforbundets nye nestleder til topps

Kine Asper Vistnes er første kvinne i nestledervervet i det mannsdominerte forbundet.
STERKT: Nestleder Kine Asper Vistnes har grønne fingre, og dyrker egen chili i drivhuset på Tjøtta.

STERKT: Nestleder Kine Asper Vistnes har grønne fingre, og dyrker egen chili i drivhuset på Tjøtta.

Hanne Kullerud Nielsen

12.09.2022
12:42
12.09.2022 15:08

 magasinet@lomedia.no

Det vakte stor oppmerksomhet i fagbevegelsen da forbundssekretær Kine Asper Vistnes ble valgt til nestleder av Fellesforbundets representantskap i juni.

Hun fyller plassen etter at Steinar Krogstad ble valgt inn i LO-ledelsen på kongressen i mai.

– Historisk, var omkvedet. – En merkedag, sa forbundsleder Jørn Eggum.

– At jeg er første kvinne i vervet har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg er jo bare meg, sier 45 åringen.

– Det er jo gamle gråhårede gubber som har gitt meg en dytt i ryggen hele veien. De har gitt meg muligheter og har hatt trua på at jeg ville greie det.

Støtte gir resultater

Men hun er ydmyk for at andre ser på det som et viktig signal, at en kvinne når opp i forbundet og at hun går til oppgaven med forventninger.

– Folk vil at du skal lykkes, at vi sammen er Fellesforbundet og at vi backer hverandre for å bli gode internt. Da blir vi gode eksternt også. Det er en kultur vi skal ta godt vare på.

Hun tar oss imot på terrassen i tomannsboligen på Tjøtta i Nordland, dit hun flyttet etter å ha giftet seg med Tommy Vistnes, som jobber i havbruksbransjen på Helgelandskysten.

Nå ukependler hun til kontoret i Oslo.

Jakt og fiske

Men den opprinnelige Fjellhamar-jenta stortrives på det lille ferjestedet sør for fjellkjeden De sju søstre. Hun elsker å dra ut og fiske på sjøen og være på elgjakt, selv om hun ikke har tatt jegerprøven. Hun setter pris på det sosiale miljøet, synes det er spennende å være med og se på og ta del i alle tingene som må gjøres for å ta vare på dyret, som vomming og partering, flåing og opphenging.

– Jeg liker spesielt godt å gå drev, altså gå og drive fram dyrene. Da blir det mange timer på beina og masse naturopplevelser i tillegg, sier Kine Asper Vistnes.

Dessuten får hun kjørt firehjulingen som trekker elgskrotten ut av skogen.

– Jeg liker jo å kjøre firehjulingen, vet du, smiler hun.

Den nye nestlederen elsker å bruke skogen, både til matauk gjennom soppsanking og kjøre i gjørme på motorsykkel. Det har ikke blitt så mye kjøring de siste årene etter at hun vant det tre timer lange terrengrittet Gotland Grand National, eller enduroens «Vasalopp» i 2016. Hun håper å få kjørt litt i sommer. Crossykkelen på 250 kubikk står klar.

Grønne fingre

Hun har også grønne fingre og dyrker grønnsaker i drivhuset sitt, med sterk chilimarmelade som spesialitet. Og fingrene i jorda har hun hatt lenge.

Som skolelei 16-åring tok hun egentlig sikte på å bli landbruksavløser da hun tok landbruksskolen.

Men hun fikk sommerjobb på kabelfabrikken, og der trivdes hun så godt at hun bare fortsatte på Nexans på Langhus sør for Oslo.

Tillitsverv førte til politikk

Etter hvert ble hun tillitsvalgt og det ballet på seg og hun ble leder av Fellesforbundets avdeling 1, og var på sitt første landsmøte i 2007. I 2013 ble hun valgt til forbundssekretær.

Det gikk lang tid før hun begynte i politikken, men det var en naturlig utvikling av hennes faglige engasjement, forteller hun. Nå er hun medlem av Arbeiderpartiet og sitter i styret lokalt i Alstahaug Ap.

Noen av hennes hjertesaker er arbeidstida som stadig blir utfordret, tillitsvalgtes arbeidsforhold og fagbevegelsens innflytelse på politikken som føres i landet.

– Det er ingen selvfølge at vi kan kreve noen plass. Dette er en kamp som pågår hele tida, sier hun.

Hun er også spesielt opptatt av at tillitsvalgte gis mulighet til å gjøre jobben sin som tillitsvalgte, til å følge hovedavtalen rett og slett. Det er veldig stor forskjell på hvilke arbeidsforhold de har.

– De lokale tillitsvalgte er vårt viktigste bindeledd mellom oss og medlemmene. Det er de som er gullet. For vår viktigste oppgave er å sørge for at medlemmene har skikkelige forhold på jobben, sier Kine Asper Vistnes.

Ingen søndagsskole

I høst skal arbeidsoppgavene og ansvarsområdene i forbundsledelsen fordeles på nytt. Men hun regner med å fortsatt ha ansvar for industrioverenskomsten, i hvert fall fram til landsmøtet i 2023.

– Det sies at fagbevegelsen ikke er noen søndagsskole, og jeg hadde så stor respekt for alle, da jeg begynte å få tillitsverv. Men du blir vant til det. Og er det dette du vil, så er det bare å gønne på, sier Kine Asper Vistnes.

Navn: Kine Asper Vistnes

Alder: 45

Aktuell med: Ny nestleder i Fellesforbundet