JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Kan bli streik i havbruksnæringen

227 ansatte i havbruk står klare til å streike fra lørdag dersom mekling ikke gir resultater.
Hver ansatt i havbruksnæringen i snitt skaper verdier for 2,4 millioner kroner, viser en rapport som Matforskningsinstituttet Nofima offentliggjorde i fjor.

Hver ansatt i havbruksnæringen i snitt skaper verdier for 2,4 millioner kroner, viser en rapport som Matforskningsinstituttet Nofima offentliggjorde i fjor.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Torsdag starter den tvungne meklingen i lønnsoppgjøret mellom Fellesforbundet og Sjømat Norge, med frist til å komme fram til en avtale ved midnatt fredag 14. juni.

Havbruk er en av Norges største næringer, og en økonomisk svært lukrativ bransje. Likevel er det økonomien i lønnsoppgjøret som ser ut til å være det store hinderet fra å komme til en enighet.

Vil ha sentrale tillegg

«Vår delegasjon var enstemmig da vi bestemte oss for å bryte forhandlingene med Sjømat Norge. Hovedårsaken var det økonomiske tilbudet vi ble møtt med, og det vet arbeidsgiverne godt. Jeg har derfor en klar forventning om at vi nå møter en annen holdning, hvor frontfagsmodellen legges til grunn, og hvor en tilstrekkelig del av ramma garanteres gjennom sentrale tillegg. Våre medlemmer skal ha penger i lomma», skriver forhandlingsleder i Fellesforbundet Christian Justnes i en pressemelding. 

I pressemeldingen beskriver forbundet faren for streik som «overhengende», noe som er uvanlig sterk ordbruk.

Men på grunn av taushetsplikten under mekling ønsker ikke Justnes å si noe mer om hva som gjør meklingen så vanskelig. Han er imidlertid innstilt på at meklingen vil bli krevende.

Hva ble resultatet i frontfaget? Les mer om lønnsoppgjøret her

Disse er tatt ut

Fellesforbundet organiserer i overkant av 3000 ansatte i havbruksnæringen, og ifølge Justnes har det kommet mange innmeldinger inn mot lønnsoppgjøret.

Det første streikeuttaket er nokså moderat, med 227 personer i 20 selskaper. Blant dem som vil rammes av en streik er Lerøy, Salmar og Mowi.

Her finner du oversikten over hvem som kan være i streik fra lørdag:

Streikeuttak for Havbruksoverenskomsten

Ifølge Justnes er medlemmene i havbruk klare til å ta i bruk streikevåpenet om nødvendig.

– Vi opplever stor støtte fra medlemmer og tillitsvalgte når vi nå forbereder oss for mekling og mulig streik. Det har vært en markant økning i innmeldinger de siste ukene, og det forteller meg at stadig flere av de som jobber innen havbruk ser at det er når man står sammen at man oppnår noe, fastslår Justnes i pressemeldingen. 

Skaper verdier for milliarder

Det er liten tvil om at det er lønnsevne i havbruksnæringen.

Matforskningsinstituttet Nofima offentliggjorde i fjor en rapport som viser at hver ansatt i havbruksnæringen i snitt skaper verdier for 2,4 millioner kroner.

«Aller mest kommer fra de ansatte på merdkanten. I matfiskoppdrett gir hvert årsverk 4,6 millioner i verdiskaping, noe som er om lag fire ganger mer enn gjennomsnittet for norsk industri», skriver Nofima.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse