JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– UX-designere driver både primær og sekundær research, forteller Kellie Persson. – Primær research er å snakke med dem som skal bruke appen. Sekundær research er å google oss i hjel …

– UX-designere driver både primær og sekundær research, forteller Kellie Persson. – Primær research er å snakke med dem som skal bruke appen. Sekundær research er å google oss i hjel …

Håvard Sæbø

Hva gjør en UX-designer?

Kellie gjør digitale løsninger lettere for deg: – Det aller viktigste er empati

– Hvis du vil skape framtidens digitale verktøy, og liker å jobbe med mennesker, er UX-designer et yrke for deg, sier Kellie Persson.

harald@lomedia.no

35-åringen er Fellesforbundets første UX-designer, noe Magasinet må markere … med å spørre, eh, hva er egentlig det?

– Det er et veldig bredt fag, forklarer Persson.

– Men kort forklart så står UX for «user experience», altså brukeropplevelse. Så det handler om å begynne med den: Hvordan kan man gjøre digitale løsninger lettere for dem som faktisk skal bruke dem?

Bredt begrep

Det er Kellie Perssons jobb. Hun lager digitale UX-løsninger, altså apper og nettsider for alt fra bedrifter og boligsamvirker til offentlige etater og merkevarer.

– Men selve «UX»-begrepet er bredt. Det fins også «produkt-UX», altså design av ting, om det så er biler eller kaffekopper, sier hun, og demonstrerer ved å forklare hvordan hankene på kaffekoppene vi sitter med både kunne vært større og hatt annerledes form – avhengig av hvem som skal drikke av dem.

For uansett så handler UX om menneskene som skal bruke tingene.

– Vi begynner med research: Hva ønsker brukerne av denne appen? Hva forstår de? Så lager vi prototyper, og så tester vi. Og så jobber vi videre.

Fagskole og fagforening

Persson er medlem av Oslo Grafiske Fagforening, og endatil varamedlem i styret, og Magasinet har antatt at «UX design» er en slags spesialutdanning for grafiske designere.

Det er det ikke.

– Det fins grafiske designere som går videre med UX, forteller Persson.

– Men selv studerte jeg naturvitenskap og webdesign. Så jobbet jeg en stund som selger i kosmetikkbransjen, der jeg etter hvert begynte å jobbe med apper og «storytelling», sier hun.

Verktøyet er digitalt – i tillegg til møtene med mennesker.

Verktøyet er digitalt – i tillegg til møtene med mennesker.

Håvard Sæbø

Derfra var veien kort til en utdannelse innen UX-design, som i Norge gjøres på private fagskoler. Kellie Persson gikk på Noroff i ett år. På Kristiania heter det tilsvarende studiet «interaksjonsdesign» og tar to år.

Men da Kellie Persson ville fagorganisere seg, fikk hun klar beskjed.

– Jeg spurte om faget hørte hjemme i Oslo Grafiske. Og det gjør det.

Koding og mennesker

Persson begynte i sommer i teknologiselskapet Evidi – også der som første UX-designer.

– Men de har tenkt å ansette flere, sier hun.

Og hun anbefaler faget varmt, fordi det ikke bare handler om teknologi.

– I Sverige er det faktisk en betingelse for UX-designere å kunne kode. Det er det ikke her i Norge, og det er jeg glad for, selv om jeg kan det litt. Men jeg vil heller ha kontakt med mennesker, sier hun.

– Det aller viktigste i UX er empati, å kunne ha forståelse for forbrukeren, og ha arbeid med mennesker i hjerteroten.

Lurer du på andre yrker innen design? Tora og kollegaene designer 600 bøker i året

UX-designer

• UX står for «user experience», eller «brukeropplevelse».

• Det handler om å ta utgangspunkt i brukerens behov når man designer ting og systemer og digitale løsninger.

• Utdanningen er ett år på fagskole.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss