JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke bare i LO det krangles om EØS og allmenngjøring:

Lønna for øst-europeere skaper full krangel blant NHO-toppene

NHO krangler internt om alle arbeidere skal få samme betingelser for reise, kost og losji som nordmenn, når de er utstasjonerte i Norge.
UENIGE: Jon Sandnes i BNL mener at dagens lovfestede ordning for reise, kost og losji er nødvendig for lik konkurranse i byggebransjen. Stein Lier-Hansen (t.v.) i Norsk Industri, vil avskaffe ordningen.

UENIGE: Jon Sandnes i BNL mener at dagens lovfestede ordning for reise, kost og losji er nødvendig for lik konkurranse i byggebransjen. Stein Lier-Hansen (t.v.) i Norsk Industri, vil avskaffe ordningen.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

Stein Lier-Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri taler verftene sin sak når han hevder at Norge straks må føye seg etter vedtaket i ESA-domstolen. Den forbyr den norske ordningen med allmenngjorte satser for reise, kost og losji. Lier-Hansen hevder at dette gjør arbeidsinnvandrerne for dyre for hans medlemmer, og vil fjerne den lovbestemte satsen på reise, kost og losji.

BNL: – Trenger lovregulering

Hansens kollega i Byggenæringens Landsforening (BNL), Jon Sandnes, mener at uten lovregulering på reise, kost og losji, vil det bli en forverret konkurransesituasjon for hans medlemmer. Byggebransjen er i mye større utstrekning enn verftene basert på omreisende arbeidere. Dagens ordning med fri bolig, kost og reise, er dyrt for byggefirmaene, men hvis utenlandske aktører kan slippe billigere unna, vil det få store konsekvenser.

Til bygg.no sier Sandnes at han er glad for at EU nå jobber med denne problemstillingen, fordi man ikke kan leve med at den lokale arbeidskraften har en konkurranseulempe.

Tapte i norsk rett, men ...

Det var NHO med Norsk Industri i spissen som brakte problemstillingen til ESA. Med hjelp fra NHO saksøkte en rekke verft staten, men tapte i Høyesterett. Retten mente at allmenngjøringsforskriften i verftsindustrien var i tråd med EØS-avtalen. Denne dommen mente altså ESA er et brudd på EUs likebehandlingsregler. 23. desember sendte derfor Norsk Industri et brev til regjeringen hvor de krever at Norge må følge ESAs anmodning om å følge EUs regler for likebehandling.

Om Norge ikke bøyer av, truer de sågar med søksmål.

– Norsk Industri får svare for sine egne utspill, men vi kan slå fast at konsekvensen rundt et ESA-vedtak vil ha mye større konsekvenser for byggenæringen enn industrien, slår Sandnes fast overfor bygg.no.

Les også:
Arbeidsgiverne krever at regjeringa bøyer seg for ESA i Verftssaken

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse