JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aksjon for faste ansettelser

Markeringer mot EØS-innblanding i norsk arbeidsliv flere steder i landet

20. september blir det markeringer til støtte for nye innleieregler flere steder i landet. –Regjeringen må stå mot presset fra EØS-organet Esa, er kravet.

Leif Martin Kirknes

eline@lomedia.no

Norsk fagbevegelse har vært svært tilfreds med at regjeringen har strammet kraftig til mot bruken av innleid arbeidskraft. Fra 1. juli trådte nye regler i kraft, der adgangen til fritt å leie inn ved midlertidige behov ble fjernet.

I Oslo, Viken og tidligere Vestfold fylke ble innleie fra bemanningsbyråer til byggebransjen og anlegg helt forbudt.

Allerede i juli valgte Esa, et organ som har som oppgave å se til at EØS-avtalen følges, å åpne en formell sak mot Norge på grunn av denne innstrammingen. Nå reagerer fagbevegelsen.

De miljøene som sto i fremste rekke for å presse fram innstrammingen, går til aksjon for å forsvare faste ansettelser. 20. september blir det markeringer i Oslo, Bergen og Trondheim og Vest-Oppland, samt trolig Østfold og Stavanger.

Aksjonistene har støtte fra forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

– Kampen mot løsarbeid og for faste og direkte ansettelser er en enormt viktig sak for fagbevegelsen. Regjeringen har levert særdeles bra på arbeidslivspolitikken, sier Eggum.

Esa vil fjerne innleieforbudet: – Vil være en katastrofe for arbeidslivet

Støtter regjeringen

– Vi må stå på for å forsvare norsk selvråderett over regulering av arbeidslivet, sier Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo.

Han påpeker at regjeringen har full støtte i å stå fast ved reglene som er innført.

– Og skulle vi komme dit at innleiereglene blir funnet å være i strid med EØS, forventer vi at alle løfter om at vårt arbeidsliv skal ha forrang for EØS faktisk innfris, sier Espe.

Håvard Sæbø

Forbundsleder Jørn Eggum er vel så bekymret for Erna Solberg som for som Esa.

– Solberg har sagt at hun vil reversere regelverket dersom høyresiden kommer tilbake til makten i 2025. Høyre er den største trusselen mot et bedre arbeidsliv, understreker Eggum.

Han stiller opp på markeringen for forsvare regjeringens politikk sammen med gode fagforeningskamerater.

– De nye innleiereglene er under harde angrep fra høyresiden og bemanningsbransjen. Nå må vi stå sammen om å forsvare de seierne vi har vunnet. De nye reglene er godt begrunnet og helt nødvendige. Det må også Esa forstå, sier Eggum.

Nye innleieregler: Polske rørleggere fikk fast jobb: Nå kan de endelig leve et normalt familieliv i Norge

Strider mot EU-direktiv

Esa har grunngitt åpningen av sak mot Norge med at reglene strider med EUs vikarbyrådirektiv og friheten til å yte tjenester innenfor EØS-området.

Innleiereglene fra regjeringen omtales som «uberettiga og uforholdsmessige» av Esa. Regjeringen har avvist dette og står på at reglene er innenfor det EØS-avtalen tillater.

– Vi oppfordrer alle klubber, fagforeninger og forbund om å tilslutte seg den nasjonale markeringsdagen, sier Espe. Markeringene vil bli holdt på ettermiddagen, etter normal arbeidstid.

Parolene for dagen er at «Regjeringa må ikke fire på regulering av og forbudet mot innleie» og at «Stortinget må avvise en Efta-dom som endrer lovregulering av innleie».

Du kan finner mer informasjon om arrangementene og saken fra arrangørene her.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse