JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundets landsmøte 2023

Ny kontingent for lærlinger splitter ungdommen i Fellesforbundet

Viktig for å rekruttere 20.000 potensielle nye medlemmer, mener tilhengerne. Usolidarisk og urettferdig, svarer motstanderne.
Ulrikke Hansen, Joakim Hagen og Daniel Brandsrød er delt i spørsmålet om egen kontingent for lærlinger.

Ulrikke Hansen, Joakim Hagen og Daniel Brandsrød er delt i spørsmålet om egen kontingent for lærlinger.

Håvard Sæbø

etk@lomedia.no

Da Daniel Brandsrød selv var lærling, var han ikke fagorganisert. I dag er han ungdomsleder i Fellesforbundet, men det var først på slutten av læretiden at han meldte seg inn i fagbevegelsen.

Grunnen? Prisen på medlemskap. Det og en feilaktig tro på at opplæringskontoret ville ta vare på ham.

Det er en av grunnene til at Brandsrød sendte inn forslag til landsmøtet om en fast, lav kontingent for lærlinger: 250 kroner per halvår i de to årene læretiden varer.

20.000 potensielle medlemmer

– Vi ser at andre forbund har egne ordninger for lærlinger. Industri Energi, som er forbundet vi sammenligner oss mest med, koster 10 kroner måneden for lærlinger, sukker Brandsrød.

– Da er det vanskelig å dra på skolebesøk og overtale ungdommer til å velge oss.

Den enkle forklaringen på hvorfor tilhengerne av egen lærlingkontingent støtter forslaget, er altså at man ønsker å organisere flere.

I dag er 4284 lærlinger registrert som medlemmer hos Fellesforbundet, men det finnes rundt 20.000 potensielle nye medlemmer i medlemsbedrifter.

Les mer: Hvor mye får en lærling i lønn? Sjekk 45 yrker her

– Usolidarisk

Alle ungdommene i Fellesforbundet er allikevel ikke enige om at kontingent for lærlinger er en god idé. Motstanderne har flere grunner, men den viktigste er enkel:

– Fordi det er usolidarisk, mener Ulrikke Hansen, ungdomsleder i avdeling 143 på Helgeland.

I dag betaler alle etter evne og er likestilt, er poenget hennes. Å begynne å forskjellsbehandle vil være urettferdig.

Ikke minst fordi hvis man skal sette ned prisen på medlemskap for enkelte grupper, finnes det flere verdige kandidater: Hva med VTA-ansatte og aleneforsørgere? spør ungdomslederen.

Hansen har bakgrunn som kokk og har i perioder tjent mindre i full stilling enn en lærling i industrien.

– Man må rettferdiggjøre hvorfor lærlingkontingent skal settes ned, når enkelte tjener så ufattelig mye mer enn de lavtlønte yrkene vi organiserer, mener ungdomslederen på Helgeland.

«Forbundet for lærlinger»

Forbundets ungdomssekretær Joakim Hagen sier han har full forståelse for motargumentene, selv om han støtter en egen kontingent for lærlinger – særlig fordi Fellesforbundet kaller seg «forbundet for lærlinger».

– Jeg tror lærlingkontingent er et bedre valg. Samtidig ser vi for eksempel at industrien i Bergen ikke sliter med å verve lærlinger til vanlig pris, så det er verdt å diskutere, sier Hagen.

Verken forkjemperne for eller motstanderne av egen kontingent for lærlinger tror det vil bli innført på dette landsmøtet.

Det forventes at forslaget tas inn i komiteen som skal utrede kontingent de neste fire årene, som redaksjonskomiteen har innstilt. Daniel Brandsrød understreker at hvis dette skjer, håper han prosessen kan gjennomføres raskere enn planlagt og fullføres før neste landsmøte.

Les mer: Vetle (19) får 40 kroner mindre i lærlinglønn enn kompisen som jobber i privat sektor

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse