JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Per Willy Johansen var fabrikkarbeider, etter et års sykmelding trodde han at han fikk arbeidsavklaringspenger for å finne seg et nytt yrke, men han fikk nei. Samboer Eva Iren Johnsen har vært viktig for at Per Willy skal orke.

Per Willy Johansen var fabrikkarbeider, etter et års sykmelding trodde han at han fikk arbeidsavklaringspenger for å finne seg et nytt yrke, men han fikk nei. Samboer Eva Iren Johnsen har vært viktig for at Per Willy skal orke.

Håvard Sæbø

Arbeidsavklaringspenger (AAP), Nav:

Per Willy har vært uten inntekt ett år. Han er en av dem som ikke får arbeidsavklaringspenger fra Nav

Om en uke er det julaften, Per Willy Johansen i Halden, har fått avslag på arbeidsavlaringspenger, og har ikke hatt inntekt siden oktober i fjor.19.12.2018
09:36
02.01.2019 10:26

torgny@lomedia.no

I oktober i fjor var siste gang Per Willy Johansen hadde inntekt. Siden har han levd på samboeren sin og lån fra familie. 42 åringen har både utdanning innen IKT og 15 års erfaring som industriarbeider ved Nexans kabelfabrikk i Halden, men kroppen vil ikke. Etter en bilulykke på E6 ved Råde i Østfold i 1996, har ryggen kranglet. Nav mener imidlertid sykdommen hans ikke er godt nok dokumentert, til at han skal få arbeidsavklaringspenger.

Trivdes godt

– Jeg trivdes veldig godt på jobben på Nexans. Jobben var som vanlig produksjonsarbeider: Jeg rigga og styrte maskinene som produserte det som kalles navlestrengskabler. Det er kablene som blant annet forbinder undervannsinstallasjonene med plattformen, forteller Johansen, og understreker at han ikke har et vondt ord å si om sin gamle arbeidsplass.

Det er ikke snø i Halden, men det nærmer seg jul. En julenisse titter fram fra vedkurven. Men det blir ingen stor julefeiring hos Johansen, samboer Eva Iren Johnsen og de fem barna fra ti til 14 år som de har ansvar for. For de venter på svar fra Nav.

Sensommeren 2016 ble Johansen sykmeldt fra jobben på Nexans. Det var ryggen som slo seg vrang. Han hadde store smerter når han satt, og det var umulig med løft og belastende bevegelser.

Disse ytelsene fra Nav er «skattefrie» i desember

Rehabilitering

Da Johansen ble sykmeldt, var han flink til å trene. Den beste måten å behandle prolaps på, er å styrke støttemuskulaturen i ryggen. Han fikk plass på Cato-senteret i Son i Akershus som gir arbeidsrettet rehabilitering.

I tillegg til ryggen har han også andre medisinske problemer som begrenser yrkesvalget hans. Men rehabilitererne på Cato-senteret slo fast at Johansen hadde en restarbeidsevne. I rapporten de skrev konkluderte de med at han kunne ha mulighet til å ta lettere arbeid etter seks måneder med rehabilitering. Da skjønte Johansen at han ikke kunne komme tilbake til jobben på fabrikken, og han søkte arbeidsavklaringspenger. Alle hadde fortalte ham at han var en god kandidat.

I september i år ble han sagt opp fra Nexans. Johansen oppfattet ikke det som dramatisk. Han ønsket seg jo en ny jobb.

(Saken fortsetter under bildet.)

Det blir god tid for Per Willy Johansen til å gruble når Navs saksbehandlingstid er fem måneder.

Det blir god tid for Per Willy Johansen til å gruble når Navs saksbehandlingstid er fem måneder.

Håvard Sæbø

Ny karriere

I Halden har Podium en avdeling. Podium er et jobb- og karrieresenter eid av Jobzone. Her fikk Johansen plass for å finne seg en ny karriere. Plassen var betalt av Nav. Han var godt i gang hos Podium med arbeidstilrettet tiltak, da avslaget kom.

Rapporten Podium skrev konkluderte med at den tidligere fabrikkarbeideren kun hadde en restarbeidsevne på 20 til 30 prosent. Men han var villig til å bruke den bare de fant den rette jobben.

Avslaget fra Nav på arbeidsavklaringspenger var begrunnet med at skaden og sykdommen ikke var godt nok dokumentert.

MR-bildene, legeerklæringen, rapporten fra Cato-senteret og etter hvert Podium, var ikke nok dokumentasjon til å overbevise saksbehandlerne hos Nav om at Johansen fylte kriteriene for å få arbeidsavklaringspenger.

• Følg oss på Facebook

Fem måneder behandlingstid

Johansen klagde. Etter fem måneders behandlingstid, kom et nytt avslag fra Nav. Han fylte på med dokumentasjon. Nå skulle saken bli behandlet av Navs klageinstans, også de med fem måneders behandlingstid. Det var ikke lett å bære avslaget.

– Det er jeg som må ta de telefonene, forteller samboer Eva Iren Johnsen. De legger ikke skjul på at det har vært vanskelig for Per Willy å legge demper på sinnet sitt i møte med det han opplever som en vegg av urettferdighet. Da har det vært godt å ha samboeren til hjelpe seg gjennom systemet.

Lidenskapen

– Hvorfor søker du ikke om uføretrygd?

– Jeg har lyst til å jobbe og jeg kan og vil.

– Hva slags jobb kunne du tenke deg?

– Jeg er lidenskapelig opptatt av datakommunikasjon. Det er det jeg har utdanning i fra videregående og en høyskoleutdanning innen det faget hadde vært midt i blinken.

Avslaget fra Nav skal ankes til Trygderetten. Advokaten sitter og skriver klagen nå.

– Det er en morsom ting til. Jeg får ikke ut forsikringspengene mine heller, sier Johansen.

– Morsom?

– Ja, vi kaller alt det tragiske her i huset for morsomt, det er sånn vi overlever, forklarer han. Saken er at Johansen blant annet gjennom jobben på Nexans var forsikret mot uførhet. Hvis han fikk nedsatt arbeidsevne, så skulle forsikringsselskapene utbetale en sum. Siden Nav ikke har godkjent at han har varig nedsatt arbeidsevne, vil ikke forsikringsselskapene utbetale noe.

• Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Nav svarer

Direktør Grethe Børsheim som er direktør i Nav Klageinstans kommenterer Johansens sak, etter at Johansen har gitt godkjenning til at Nav uttaler seg i saken.

– Det er godt dokumentert at Johansen har helseplager og at det derfor er svært vanskelig for ham å ha tungt fysisk arbeid. Vi forstår at han er i en fortvilet situasjon og beklager den belastningen det har vært for ham å vente lenge på svar fra Nav. Ifølge dokumentasjonen vi har fått, kan Johansen ta en ufaglært jobb som inneholder lettere fysisk arbeid. Det er årsaken til at han fått avslag på arbeidsavklaringspenger, skriver Børsheim i en epost.

Saksbehandlingstid

Etter at Johansen fikk avslag, har advokaten hans anket vedtaket inn for Trygderetten. I den forbindelse har advokaten opplyst at Johansen skal til utredning på smerteklinikken. Dette er opplysninger som Nav vil ta hensyn til når de skal behandle anken, forklarer Børsheim.

Hun beklager også den lange saksbehandlingstiden.

– Det er økt inngang av klage- og ankesaker til Navs klageinstans som er årsaken. Vi har flere anker på arbeidsavklaringspenger som venter på å bli forberedt for oversendelse til Trygderetten. Dette medfører dessverre at saksbehandlingstiden i Johansens tilfelle er varslet til å være fem måneder.

Johansen mener at Navs oppfatning av hva som er lettere fysisk arbeid, er feil. De jobbene Nav har vist til er ikke Johansen i stand til å ta på grunn av hans medisinske tilstand.

Dagsavisen og FriFagbevegelse har den siste tiden skrevet om nye Nav-regler for arbeidsavklaringspenger. Les også disse sakene:

Ville ut i jobb, endte på sosialen: – I år har vi ikke råd til julegaver

Advokat: – Det regjeringen har gjort er helt hårreisende

– Det er vi som må være vitne til kostnadene vedtakene har for disse menneskene, sier saksbehandlere

– Helt skandaløst at mange nå ender på sosialhjelp

19.12.2018
09:36
02.01.2019 10:26Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker