JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LOGISTIKK: Operatør Dan Endal har som oppgave å stable smart: – Det er som tetris, sier han.

LOGISTIKK: Operatør Dan Endal har som oppgave å stable smart: – Det er som tetris, sier han.

Håvard Sæbø

Logistikk på vinlageret

Seks fotballbaner med vin, sprit og øl ligger under bakken i Groruddalen

Lageret til Skanlog i Oslo rommer trolig Nord-Europas største vinkjeller.

eline@lomedia.no / has@lomedia.no

OSLO: Hvis du tar deg et godt glass vin på fredagskvelden, er sjansen stor for at de edle dråpene har vært innom det digre, labyrintiske lageret til Skanlog på Ulven i Oslo.

Rundt en fjerdedel av all vin og sprit som selges på Vinmonopolet er sendt ut herfra, og nær halvparten av de ulike varenumrene du kan kjøpe eller bestille har vært innom Ulven. I tillegg distribuerer de til grossister og hoteller, restauranter og utelivet.

Det er ikke mye som avslører at du befinner deg ved det som trolig er Nord-Europas største vinkjeller, når du ser den litt anonyme bedriften nederst i Groruddalen fra gata. Mye av forklaringen er at det aller meste ligger under bakken.

35.000 kvadratmeter med lagerplass er fordelt på seks og en halv etasje, tilsvarende rundt seks fotballbaner.

Tenk deg et Ikea-lager og forstørr. For her snakker vi ikke om etasjer med lavt under taket. Reol på reol er fylt med paller, med alt du kan tenke deg av alkoholisk drikke.

Alt er stort her, de har til og med en egen heis beregnet på lastebiler.

Lager og palleproduksjon

Lastebilene fra hele Europa kjører siste etappe før levering inn gjennom en tunnell, før varene blir levert på rampe. Der tar små robottrucker over, før varene settes på det såkalte høylageret (og der er det virkelig høyt under taket).

TUNGT: En dag på Skanlog innebærer mange løft for operatør Sami Samson.

TUNGT: En dag på Skanlog innebærer mange løft for operatør Sami Samson.

Håvard Sæbø

Etter hvert flyttes de inn til det manuelle lageret, der den arbeidsintensive delen av virksomheten foregår. Her skal bestillinger plukkes og stables på pall. Det er alt fra store esker med vintyper det går mye av, helt ned til enkeltflasker.

Ved utkjøringsrampene står de ferdige pallene, merket med destinasjon, Hemsedal, Flå, Årdal. Når polene ikke har lagerplass å snakke om, blir det kontinuerlig levering av også mindre kvanta.

Enkelt sagt er det lagring som er Skanlogs hovedgesjeft, og arbeidernes hovedoppgave å produsere pallenes innhold.

– Det er som tetris. Du må stable smart, slik at det blir jevnhøye lag og stabilt. Det handler om kvaliteten på pallen, sier operatør Dan Endal.

TETRIS: Stabling er en kunst, og viktig for sikker transport av skjøre varer.

TETRIS: Stabling er en kunst, og viktig for sikker transport av skjøre varer.

Håvard Sæbø

Til ære for fotografen henter han kjapt ned en flaske kolombiansk rom fra en hylle høyt oppe under taket.

Endal har vært ansatt i fem år, og vil gjerne bli i 40 år til. Han stortrives, og er selv en bidragsyter til det gode arbeidsmiljøet.

– Det er en tung jobb, men det er deilig å være sliten etterpå. Jeg liker å ha faste rutiner, og en skiftleder som bryr seg om hvordan vi har det, sier han.

Flesteparten av dem som jobber på Skanlog har fagbrev eller tilbud om å ta det – i samarbeid med bedriften. Klubben kan også notere en organisasjonsgrad tett på 100 prosent.

Klubbleder Jon-Andrè Fosstvedt beskriver en bedrift med godt arbeidsmiljø og reelle samarbeidsprosesser mellom klubb og ledelse.

KLUBBLEDER: Jon-Andrè Fosstvedt leder klubben på en bedrift der så å si alle er organisert.

KLUBBLEDER: Jon-Andrè Fosstvedt leder klubben på en bedrift der så å si alle er organisert.

Håvard Sæbø

Et lager for alkoholisk drikke har store sesongvariasjoner. Normalt jobber de to skift, men før jul er det «helt ville tilstander» og døgnkontinuerlig drift. Også før påske og maidagene fyller nordmenn på i barskapet, og det er mye jobb for at bestillingene ikke skal hope seg opp.

– Under pandemien økte volumet her med 40 prosent. Grensehandel var stengt og folk hadde kanskje ikke så mye annet å gjøre, smiler Fosstvedt.

Coops logistikksenter på Jessheim: Her er de ansatte så effektive at Walmart og Lidl kommer for å studere dem

Skanlog

Dansk firma med grener i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Familieeid.

Logistikk, lager og distribusjon av vin, sprit og øl.

Rundt 30 millioner liter sendes ut på det norske markedet herfra.

130 ansatte totalt, rundt 100 på lageret.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss